De sjoelers van Sportlust, hier voor coronatijd, missen hun wekelijkse avondje sportief vertier.

Jaap Prins van Sjoelclub Sportlust niet hoopvol dat seizoen hervat kan worden: ‘Sjoelbakken al ruim drie maanden op zoldertje’

De sjoelers van Sportlust, hier voor coronatijd, missen hun wekelijkse avondje sportief vertier. Sieb van der Laan 

Steenwijk - „Er waren voor de tweede lockdown al leden die niet meer naar de club durfden te komen vanwege corona. Tja, we behoren allemaal tot de kwetsbare groep. Ik begrijp dat wel”, zegt voorzitter Jaap Prins van sjoelclub Sportlust. Ergens medio oktober vorig jaar ging er opnieuw een ‘voorlopig’ kruis door het ‘lopende’ seizoen, nadat het seizoen ervoor met horten en stoten was afgerond.

„Er zijn vorig seizoen op basis van de gespeelde wedstrijden nog eindstanden opgemaakt. Dat hebben we ook gedaan met de vijf tegen vijf uitwisseling tegen de Vrolijke Schoevers uit Zwartsluis.” Wat de huidige jaargang betreft, spreekt de preses van ‘een verloren seizoen’. Logisch, want er is vanwege corona nauwelijks gespeeld. Gezien de huidige besmettingscijfers lijkt een vlotte hervatting van de competitie ook een utopie.

Bekeruitreikingen en etentjes

Elk seizoen worden zowel de onderlinge competitie als de uitwisseling ergens in mei besloten met bekeruitreikingen en etentjes. „Dat was vorig jaar mei niet mogelijk. Doordat er rond de zomer enige versoepeling kwam, konden we op een later tijdstip deze activiteiten toch nog doorzetten. Dat was wel prettig.” De uitwisseling met de sjoelers uit Zwartsluis, waarbij er maandelijks één keer vijf tegen vijf wordt gespeeld, kreeg een verrassende winnaar. Nadat Sportlust vier keer op rij had gewonnen, ging de ‘Cup met de grote Oren’ deze keer naar de Vrolijke Schoevers.

‘Sociale contacten’

Sjoelclub Sportlust Steenwijk zag op 28 maart 2012 het levenslicht in toenmalig restaurant de Oude Vesting. Het wekelijkse sjoelavondje, tegenwoordig in het dorpshuis van Kallenkote, is veel meer dan even lekker sportief bezig zijn. „Sjoelen is leuk, maar misschien zijn de sociale contacten nog wel belangrijker. We drinken ook gezellig koffie met elkaar. Sinds half oktober spreek je elkaar nauwelijks nog, sommigen hebben wel wat contact via Facebook. Elkaar niet zien en spreken is best wel een gemis”, zo ervaart Prins. In september is er een begin gemaakt met het nieuwe seizoen. „We hebben in totaal zeven keer onderlinge competitie gegooid, en er is één keer een avond vijf tegen vijf geweest tegen Zwartsluis. Daarna mochten we niet meer.” Vanwege corona was de sjoelclub al uitgeweken van woensdag naar dinsdagavond. ‘Op dinsdag konden we in de grote zaal terecht. Die is op die avond vrij, en zo was het voor ons een stuk eenvoudiger om anderhalve meter afstand van elkaar te houden.”

Ruim drie maanden plat

De boel ligt nu al ruim drie maanden plat. „Ik verwacht niet meer dat we het seizoen nog kunnen hervatten. Het aantal gespeelde partijen is ook te weinig om er een goed gemiddelde van te kunnen berekenen. Mogelijk dat we later dit jaar nog wel iets leuks met elkaar kunnen doen, als corona het toelaat. Noem het maar een verzetje.” Hoge kosten heeft de club niet. „We betalen alleen huur voor de avonden dat we de zaal daadwerkelijk gebruiken.” Ook landelijk is alles op sjoelgebied door de bond geschrapt. „Voor heel 2021 is alles er al uitgegooid. Dat vind ik persoonlijk wel vrij vroeg. Geen toernooien, en ook geen NK individueel. Ook is het NK voor koppels en teams voor komende zomer nu al afgeblazen.”