Jasper Krommenhoek ontpopt zich tot goede schaatsallrounder: ‘Drie en vijf kilometer liggen mij het best’

Jasper Krommenhoek.

Jasper Krommenhoek. Foto: Sieb van der Laan

Vader Dick en opa Jan Brassien zijn actief in het voetbal. Moeder Fenna is een alleskunner. Ze kan goed skiën, tennissen en hardlopen. Ook zoon Jasper is sportief van vele markten thuis. Hij deed aan voetbal, hockey en tennis, maar koos toch voor de gladde ijzers. „Lucas Manden maakte me enthousiast voor de schaatssport. Dat was bij schaatstrainingsgroep Giethoorn”, zegt Jasper Krommenhoek.

Het 18-jarige aanstormende talent zette plotseling Steenwijkerwold op de landelijk schaatskaart. Want na de twaalfde plaats op het NK voor junioren mocht Jasper ruiken aan het echte werk bij de grote jongens. Oftewel het NK allround voor senioren in Thialf. „En dat hebben veel mensen op tv gezien. Een dag later leverde mij dat al een sponsor op. Ruinemans Bedrijfswagens uit Eesveen staat straks op mijn pak”, vertelt Jasper enthousiast.

‘Vierde reserve’

Een paar dagen voor het grote toernooi werd Krommenhoek aangewezen voor een startplaats. „Grote namen als Bergsma en Roest hadden al afgezegd. Anderen vielen af door corona of andere redenen. Ik stond vierde op de reservelijst. En toen mijn teamgenoot Gert Wierda ook had afgezelgd had ik een startplaats te pakken.”

Een mooie, maar ook rare ervaring. „Want in Thialf was geen publiek. Zo apart. Schaatsen terwijl je niets hoort op de tribunes. Muisstil. En dan moest ik op de 1500 meter ook nog als eerste het ijs op en alleen rijden. Ging prima, net boven de 1.52. Daarmee reed ik negen tienden van mijn persoonlijke record af. Beter dan op het NK voor junioren in Groningen, een paar weken daarvoor. Dat viel een beetje tegen, al verbeterde ik ook daar mijn p.r. op de 1500.”

Opmerkelijk

De goede tijd op de 1500 meter in Thialf was sowieso opmerkelijk. „Want de omstandigheden in Thialf waren niet zo goed. De luchtdruk was hoog.” Jasper is een schaatser van de lange adem. „Een 500 meter kan ik wel behoorlijk rijden, al moet het nog een stuk beter kunnen. Soms moet het kwartje even vallen bij de start. Nee, een sprinter ben ik niet. De drie en vijf kilometer liggen mij goed. En op de 1500 kan ik ook aardig uit de voeten. Ligt mij wel.”

Jasper maakt duidelijk dat een goede 500 belangrijk is om een goed klassement allround te rijden. „Als je op de 500 meter een seconde verliest, moet je op de 1500 al drie seconden goedmaken. Dat is veel hoor.” Een tien kilometer heeft Krommenhoek nog nooit gereden. „Als ik top acht had gereden had ik ook op de tien gestaan. Dat lijkt mij heel erg lang. Was ik vast wel een kwartier onderweg geweest.”

‘Allround sporter’

Jasper neemt zijn sportieve leven in vogelvlucht onder de loep. „Met opa en oma uit Amstelveen gingen we naar de Jaap Eden schaatsbaan in Amsterdam.” In de kerstvakantie werd daar gedurende een paar dagen een schaatscursus gevolgd. „Best leuk. We verhuisden van Muiderberg naar Steenwijkerwold. Daar heb ik gevoetbald, ook hockey bij MHC en tennis bij LTC. Dat laatste was misschien wel het leukste. Want ik ben wel van de individuele sport. Al was zo’n familiedag bij voetbal wel weer leuk.”

De lol in het schaatsen was Jasper nog niet vergeten. En tijdens een bezoekje aan schaatstrainingsgroep Giethoorn was hij opnieuw verkocht. „Onder begeleiding van Lucas Manden hadden we daar een heel leuk groepje. En met STC Rutten mochten we mee naar Noorwegen. Ik keek een beetje op tegen jongens die voor het gewest Friesland mochten rijden. Die pakken zijn ook zo mooi. Zo’n pak, daar rijd ik nu ook in.”

Droom

Na twee jaar Giethoorn viel het groepje uit elkaar. „En toen ben ik overgestapt naar Hardrijders Club Heerenveen. Daar trainden mensen waar ik me een beetje aan op kon trekken.” De droom om te rijden voor gewest Friesland ging ook in vervulling. En een jaar later klopte het KNSB talententeam aan de poort. „Ik ben nog maar een jaar of vijf serieus met schaatsen bezig. En ik maak best progressie. De droom is natuurlijk ooit Olympische Spelen of andere grote internationale wedstrijden. Maar dat is lastig hoor. Schaatsen is in Nederland een grote sport. De concurrentie is enorm groot.”

Zweefvliegen

Jasper is druk bezig met het behalen van zijn Havo-certificaten wiskunde en natuurkunde. En of het met schaatsen nu wel of niet lukt, gaat hij wel voor een toekomst als hoogvlieger. Want Krommenhoek doet ook aan zweefvliegen bij een club in Hoogeveen. En dat heeft te maken met zijn liefde voor luchtvaart. „Want ik wil graag de pilotenopleiding gaan volgen. Thomas Krol wil dat ook gaan doen, en oud-schaatser Leo Visser is gezagvoerder bij KLM”’

En Jasper is blij met zijn autorijbewijs. „Vroeger gingen opa Jan en mijn ouders mee naar wedstrijden. Ik kan nu zelfstandig op pad. Ook fijn hoor.” Er wordt ook wel op skeelers getraind. „Geen wedstrijden. Zou ik ook niet durven. Doodeng, remmen is heel lastig. Nee, zo’n ‘Klim van Steenwijk’ zou niets voor mij zijn…”