Jeffrey Buis rijdt zich behoorlijk in de kijker op circuit van Catalunya: 'Komende twee weekenden nog even lekker knallen'

Prolongatie van de wereldtitel lijkt een bijna kansloze missie. Het pechduiveltje heeft daarin een redelijk grote rol gespeeld. Een plaats bij de top vier is echter na de races op het circuit van Barcelona-Catalunya nog steeds mogelijk voor Jeffrey Buis.

Motorcoureur Jeffrey Buis met nummer 1 op de kuip, als titelverdediger in de World Supersport 300 klasse.

Motorcoureur Jeffrey Buis met nummer 1 op de kuip, als titelverdediger in de World Supersport 300 klasse. Foto: Randy van Maasdijk

De motorcoureur uit Steenwijkerwold won knap de eerste race op Spaanse bodem in de World Supersport 300 klasse. In de tweede race werd het een zevende plaats. Buis was in Spanje andermaal de beste Nederlander. Zijn Spaanse teamgenoot Adrián Huertas bij het Belgische MTM Kawasaki Team heeft verreweg de beste troefkaarten voor de titel. Daarachter is nog heel veel mogelijk.

Ook het zilver lijkt voor de titelverdediger nog prima haalbaar. Want de Britse coureur Tom Booth-Amos, die nu tweede staat, heeft de nodige ‘kleerscheuren’ opgelopen in Spanje, en daar bleef het niet bij. Tom Booth-Amos, Buis, de Turk Kenan Sofuoglu en Huertas deden in de openingsronden van de eerste race het kopwerk. Bij het ingaan van de vierde ronde ging het mis voor Booth-Amos. De Brit kwam voor het aangaan van de eerste bocht klem te zitten, raakte een andere rijder en crashte. Hij moest om die reden de tweede race laten lopen, want hij heeft daarbij een breuk in zijn rechterhand opgelopen. Het is ook maar zeer de vraag of hij komend weekend van start kan op het circuit van Jerez.

‘Vertrouwen getankt’

Jeffrey Buis heeft de derde plaats in het klassement vrij stevig in handen. De kans is redelijk groot dat Buis komend seizoen de overstap maakt naar de World Supersport 600 klasse. De afgelopen maanden heeft Jeffrey al meerdere keren getraind op de zwaardere motorfiets. De WK Supersport 300 ronde op het Circuit de Barcelona-Catalunya was de eerste van drie raceweekenden achter elkaar, wat tevens de laatste fase van het seizoen 2021 is.

Buis had eerder dit jaar al het nodig vertrouwen getankt op het circuit van Barcelona-Catalunya. „Begin dit jaar hebben we daar voor de World Supersport 300 klasse een test gehad. Ik was toen de snelste, en dat geeft best vertrouwen. Daarnaast voel ik mij goed en ben er klaar voor”, zo klonk het vooraf. Tijdens de Superpole was het erg druk op de baan. Voor Buis rolde er een zevende plaats bij de start uit de bus. „Een goede uitgangspositie voor de races”, aldus een redelijk tevreden Buis. Want Jeffrey kon in de trainingen steeds goed mee met de snelsten.

Perfecte start

De start in de eerste race was perfect. Jeffrey ging als tweede de eerste bocht in. Buis, die 19 lentes telt, reed in de openingsronde al aan de leiding. Er was wel sprake van een enorm grote kopgroep. Daarom was het vooraan ‘stuivertje wisselen’, waarbij de Kawasaki coureur verreweg het meeste kopwerk deed. Buis ging ook op kop de laatste ronde in. Het tempo lag zo hoog, dat niemand meer langszij kon komen. En zo won hij zijn tweede WK-race van het seizoen 2021. „We lagen in de eerste race meteen lekker op snelheid. Het plan was zoveel mogelijk voorop te blijven rijden. Dat lukte goed. Ik wist in de slotfase een kleine voorsprong te pakken en dat was voldoende voor de overwinning. Heel erg blij met de zege en mijn optreden in deze race”, aldus een glunderende Buis.

‘Goed weekend’

Ook in de tweede race was de start van de titelverdediger er één om de vingers bij af te likken. Door laat te remmen gleed de bolide van Buis als snelste door de eerste bocht. De coureur uit Steenwijkerwold zat constant voorin de kopgroep, en leek tot aan de voorlaatste ronde volop mee te kunnen doen voor de zege. Op het rechte stuk werd hij echter vanuit de slipstream door een aantal rijders gepasseerd en kwam wat klem te zitten. Op routine bleef hij aanhaken, het gaatje met vooraan werd niet te groot. En dat betekende op de meet nog een zevende plaats, wat toch goed was voor negen WK-punten.

„Ik kwam midden in de groep te zitten en dan is het lastig om weer naar voren te komen. Overall gezien was het een goed weekend. Dat met dank aan het MTM Kawasaki team. De komende twee weekenden gaan we nog even lekker knallen.” De rijders blijven deze week in Spanje. Komend weekend, van 24 tot en met 26 september, zijn er twee races voor het kampioenschap op het circuit van Jerez. In het weekend daarna strijken de coureurs neer in Portugal. Daar zijn de laatste twee races van het seizoen op het circuit van Portimão.