Jeu de boulers in Steenwijk zijn helemaal in Oranje sfeer

Jeu de boulen en babbelen over Oranje op de baan aan de Prinses Irenestraat.

Jeu de boulen en babbelen over Oranje op de baan aan de Prinses Irenestraat. Foto: Sieb van der Laan

Ze konden in coronatijd lekker blijven jeu de boulen aan de Prinses Irenestraat. „Uiteraard met inachtneming van de coronaregels van het RIVM. Ging prima”, zegt Alie Wayboer. „Toen het virus op zijn hoogtepunt was speelden we één tegen één, ook wel twee tegen twee, en nu is drie tegen drie ook weer een mogelijkheid. Anderhalve meter afstand houden is geen probleem. We hebben ook wel met mondkapjes op gespeeld.”

Haar man Dick harkt nog even wat bladeren van de baan zodat er onder een stralend oranje zonnetje kan worden gespeeld. „Ons groepje speelt drie ochtenden per week. Op maandag, woensdag, en vrijdag. Van half tien tot half twaalf.” In totaal zijn er in de buurt zo’n vijftien enthousiaste jeu de boulers. „Iedereen mag van de baan gebruik maken hoor. Er spelen ook wel opa’s en oma’s die de kleinkinderen even op bezoek hebben.”

En ze zijn ook nauw betrokken bij de nabijgelegen moestuin. „We hebben Super Coop er bij als nieuwe sponsor. Zijn we blij mee.” Uiteraard praten ze over voetballend Oranje. De verwachtingen zijn hoog gespannen. „We hebben goede spelers, Donyell Malen, Denzel Dumfries, Memphis Depay, en Georginio Wijnaldum. En die Frenkie de Jong, die heeft veel van de Kroaat Luka Modric.”

‘Voetballend niet veel’

De wijze woorden van Rafael van der Vaart passeren nog even de revue. „Hij heeft gelijk, na zondag weten we pas waar we echt staan.” Er is veel optimisme, nou ja niet bij iedereen. „Voetballend vind ik het niet veel. Ik denk dat het na zondag wel klaar is”, zegt Jan Henk Amsink. Er wordt gelachen. „Voordeel is dat hij bijna nooit gelijk krijgt”, zo wordt er vrolijk geroepen.