John van Raalte: ‘Ik volg het eredivisievoetbal vooral via de app. Bij een doelpunt krijg ik een melding.’

John van Raalte uit Zuidwolde is regionale koploper ranglijst ‘Coach van het Jaar’

John van Raalte: ‘Ik volg het eredivisievoetbal vooral via de app. Bij een doelpunt krijg ik een melding.’ Gerrit Boer

Zuidwolde - Misschien wel tot zijn eigen verrassing voert John van Raalte in de regionale krantencompetitie ‘Coach van het Jaar’ trots de ranglijst aan. Zelfs landelijk doet deze inwoner van Zuidwolde het uitstekend, want van de ongeveer 25.000 deelnemers staat hij op de twaalfde plaats.

Van Raalte stelt al jarenlang wekelijks zijn favoriete elftal van de eredivisie samen. In het ene jaar is hij wat fanatieker dan in het andere, maar daar is dan ook een duidelijke reden voor. „Als je goed scoort, blijf je dat natuurlijk volgen, maar er zijn ook jaren geweest dat ik in de onderste regionen stond, nou, dan had ik er weinig belang bij hoor. Maar dit jaar ben ik er wel vrij druk mee. Sinds oktober, november gaat het prima. Aan het begin van de competitie was het magertjes, maar daarna scoorde ik met de week beter. Het gevolg is koploper in een paar regionale kranten, en landelijk gezien doe ik ook mooi mee.”

32 miljoen

Wat is nou die Coach van het Jaar-verkiezing? De deelnemers stellen daarbij een elftal samen met spelers uit de eredivisie. Per club mag je één speler in je elftal opstellen. Ook kies je per linie een reservespeler. Wekelijks mag je het elftal wat aanpassen en dat mag gedurende het seizoen ook een paar keer extra. Iedere speler vertegenwoordigt een bepaald bedrag en in totaliteit mag je 32 miljoen uitgeven. De meeste punten (10) scoor je als een keeper of verdediger een doelpunt maakt.

„De eerste zeven of acht spelers opstellen is niet zo moeilijk”, vindt John van Raalte. „Maar de laatste spelers zijn lastig en daar moet je wat geluk mee hebben. Kijk, bijna iedereen wil wel de sterspelers in zijn elftal hebben. Die namen kom je dan ook vaak tegen. Ik heb zelf bijvoorbeeld Danilo van FC Twente en Henk Veerman van SC Heerenveen. Die twee spitsen scoren regelmatig. Ik heb na de derde speelronde keeper Remco Pasveer van Vitesse opgesteld, want die houdt vaak de nul. Vanaf het begin heb ik al Max van PSV. Die pikt ook af en toe zijn doelpuntje mee. Dat tikt mooi aan. Ik heb nu 794 punten en dat is niet verkeerd. In de subleague van de Hoogeveensche Courant sta ik 26 punten voor op de nummer 2, maar in de gezamenlijke subleague van de Meppeler Courant en de Opregte Steenwijker Courant is dat al 53 punten. Dat haal je in een paar weken niet zomaar in hoor. De landelijke nummer 1 heeft ruim 800 punten. Ja, die heb ik nog in het vizier.”

Via de app

Wie mocht denken dat John bij iedere voetbalwedstrijd aan de televisie is gekluisterd, heeft het mis. Hij heeft niet eens een abonnement op ESPN, het vroegere Fox Sports. „Dat zouden ze thuis ook niet zo leuk vinden, denk ik. Nee, ik volg het via teletekst, maar vooral via de app. Bij een doelpunt in een eredivisiewedstrijd krijg ik een melding en dat volg ik dan natuurlijk. Het is wel spannend hoor, omdat je ook wel ongeveer weet wie je grootste concurrenten in het elftal hebben opgesteld. Het is ook belangrijk niet alleen de topclubs te volgen, maar juist ook de kleinere. Want je ontkomt er niet aan dat je daar ook spelers van moet opstellen. Zo kwam ik erachter dat een achterhoedespeler van Fortuna Sittard af en toe zijn doelpuntje meepikt. Dat zijn dan mooi wat extra punten.”

Sport staat bij John van Raalte met vette hoofdletters geschreven. Niet alleen voetbal interesseert hem, maar ook wielrennen en schaatsen. En ook het waterpolo in de afgelopen week, waarbij de Nederlandse dames zich inmiddels voor de Olympische Spelen hebben geplaatst, heeft hij met belangstelling gevolgd. „Jazeker, zo veel mogelijk. Wat betreft voetbal is ZZVV hier in Zuidwolde mijn favoriete club. Daar zie ik alle thuis- en uitwedstrijden van en daar heb ik in de jeugd en in de lagere seniorenelftallen voor gespeeld. In de eredivisie is Ajax mijn club. Daar ga ik, als het kan, weleens naartoe. De klassiekers, zoals Ajax tegen Feijenoord, probeer ik met een groep vrienden op televisie te kijken. Maar de Coach van het Jaar is iets dat ik zélf moet doen. Niemand uit mijn omgeving is daarmee bezig. Nou ja, mijn broer Nico doet ook mee, maar die staat ergens onderin. Reden temeer om hem af en toe eens appje te sturen toch”, zegt hij lachend. „Of ik ook weet wat de hoofdprijs van de verschillende competities is? Nee, echt geen flauw idee. Daar houd ik me niet mee bezig. We zijn nog maar net over de helft en, zoals dat zo mooi heet, er kan nog van alles gebeuren hè.”

 

Lo Dijkstra