Joop Alssema is zelf een echte golffanaat: „Ik denk dat ik wel zo’n drie keer per week golf.”

Joop Alssema, voorzitter Golfclub Havelte, kijkt vol vertrouwen vooruit

Joop Alssema is zelf een echte golffanaat: „Ik denk dat ik wel zo’n drie keer per week golf.” Frens Jansen

Havelte - „Natuurlijk had en heeft Golfclub Havelte ook te maken met de gevolgen van de coronacrisis, maar wij hebben als groot voordeel dat we een buitensport beoefenen die in deze tijd wél kan doorgaan", zegt voorzitter Joop Alssema.

'Je kunt samen op de baan lopen, een balletje slaan en een praatje maken. En dat allemaal op veilige afstand. Mensen zijn in deze tijd toch op zoek naar vertier.” De horeca in het Havelter clubgebouw is dicht, vorig jaar was de golfclub een maandje of twee ook écht gesloten en een zogeheten flight – een samenstelling van golfers – kan vanwege de aangescherpte maatregelen enkel met zijn tweeën worden afgewerkt. Dus niet met vier spelers, zoals soms ook wel het geval is. Ook zijn er weinig wedstrijden en áls ze er al zijn, dan is het vlak voor aanvang aankomen en na de tijd ook rap weer weg, maar toch... Er kan en er mag gewoon worden gegolft. Tot vreugde van de voorzitter.

Vrijwilligers

Het kunnen en mogen golfen had positieve gevolgen voor het aantal leden. Het Havelter ledenbestand kende afgelopen jaar namelijk een forse groei van zo’n 100 leden. De teller staat inmiddels op 800. „Daar zijn we echt heel blij mee. Net als met onze vrijwilligers, die zich belangeloos inzetten voor de vereniging. Denk daarbij aan de ontvangst van gasten en het wegwijs maken, het organiseren van wedstrijden en het toezicht houden en nog veel meer. Dan praat je ongeveer over 20 procent van onze leden.”

Zelf is Alssema nu twee jaar voorzitter, al is de gangbare benaming in de golfsport eigenlijk president . „Dat vind ik niet zo’n prettige aanduiding. Ik ben geen president van Amerika of zo”, zegt de oud-burgemeester van Staphorst lachend. Hij is zelf inmiddels ook een echte golffanaat: „Ik denk dat ik wel zo’n drie keer per week golf. Het uitdagende van deze sport is dat je alleen jezelf de schuld kunt geven als het fout gaat. Als je een keer slecht speelt, dan wil je een soort revanche op jezelf nemen. Dus ga je nóg een keer. Gaat het dan heel goed, dan wil je daarna ook weer, omdat het goed ging. Zo heb je eigenlijk altijd een reden om te gaan. En het werkt heel verslavend, kan ik je wel zeggen.”

Haviken

„We hebben in Havelte een bosbaan. Dat betekent veel bomen, groen en dieren. Dat ervaar ik zelf ook regelmatig. Je kunt een keer een ree aantreffen als je heel vroeg gaat spelen. Maar ook valken, haviken en andere vogelsoorten tref je hier in de omgeving aan. Net als hazen en konijnen. Dat maakt het golfen hier ook zo mooi.”

Niet alleen Alssema kan de golflokroep dus niet weerstaan, maar dat geldt ook voor andere, nieuwe leden. In deze omgeving zijn er verder golfbanen in Heerenveen, Tiendeveen, Emmeloord, Appelscha en Zwolle. Concurrentie genoeg dus. „Toch trekken we uit die regio ook leden. Het klopt dat het ledenbestand redelijk vergrijst. Dat komt omdat ouderen meer tijd hebben. We hebben een 18-holesbaan. Daar doe je toch algauw een uur of drie over. Tegelijkertijd bieden we ook Golf Start, voor de beginnende golfer. Dan maak je in zes lessen kennis met de golfsport. Daar melden de wat jongere leden zich dan weer voor aan. Zo hebben we toch ruim zestig leden binnengehaald. En we richten ons tegenwoordig weer wat meer op de bedrijven. Zij kunnen dan bij ons spelen en de nodige contacten opdoen. Daarvan hebben we er nu ongeveer veertig en dat worden er steeds meer.”

De renovatie van de baan heeft de Golfclub Havelte ook het nodige gebracht. De oude baan dateerde uit 1986 en had een grondige renovatie nodig. „Allereerst was er het noodzakelijke onderhoud. Vooral de bunkers waren aan onderhoud toe. In al die jaren was er fundamenteel niets veranderd aan de baan. Dat is nu dus wél gebeurd. Daarnaast wilden we de golfbaan iets uitdagender maken. De golftechnieken zijn in de loop der jaren veranderd. We kunnen tegenwoordig vérder slaan. Je moet meegaan in de tijd en steeds blijven vernieuwen.”

Aan de grondige renovatie – vooral hole 16 en 17 gingen op de schop – bungelde een fors prijskaartje van zo’n vier ton. Door de uitgifte van obligaties en zonder een noodzakelijke contributieverhoging, kreeg de golfclub het voor elkaar. „We zijn er ontzettend blij mee.”

Oefenhole

Ook dit jaar heeft Golfclub Havelte de nodige plannen. Alssema ontvouwt ze vol overtuiging, ook al omdat de vereniging financieel gezond is. „We willen in 2021 de driving range , waar je overdekt kunt afslaan en die wat verouderd is, aanpakken en opknappen. Verder willen we een oefenhole naast het clubgebouw realiseren. Het clubgebouw gaan we ook verduurzamen. We komen na een audit in aanmerking voor een zogenaamd duurzaamheidscertifaat. Ongeveer honderd golfclubs in Nederland hebben dat al. Op die manier willen we laten zien dat we duurzaamheid voorop hebben staan en dat beeld willen we als golfclub graag uitstralen.”

Tot slot, hoe kijkt Alssema verder vooruit? „Dit jaar bestaan we als club 35 jaar, maar om eerlijk te zijn hebben we op dit moment nog geen concrete jubileumplannen. Hoe ik de toekomst zie? Dat we een golfclub blijven die in de regio Zuidwest-Drenthe voldoende toekomstperspectief heeft, duurzaam is en waar je zowel recreatief kunt spelen als wedstrijden kunt golfen. En wat heel belangrijk is: waar je elkaar echt kunt ontmoeten, want die sociale momenten missen we allemaal.”

 

Erik Riemens