KNWU jurylid Frank Veen ziet Streetrace competitie in het water vallen: 'Balen en onbegrijpelijk, voetbalstadions zitten wel vol'

Frank Veen heeft zichtbaar de smoor in. „We waren al tijden bezig met de organisatie van het NK Streetrace in Norg. Zit je achter de computer, hoor je het pingeltje van de email en krijg je bericht dat alles is geschrapt. Nou daar zitten qua organisatie een stevig aantal uren in. Lekker dan”, zegt Veen.

Frank Veen en de fiets zijn een eenheid, ze kunnen niet zonder elkaar.

Frank Veen en de fiets zijn een eenheid, ze kunnen niet zonder elkaar. Foto: Sieb van der Laan

Het KNWU jurylid uit Tuk begrijpt ook wel dat we er alles aan moeten doen om het coronavirus aan te pakken. „Maar de regelgeving is niet te begrijpen. Festivals en een wielerevenement zoals het onze mogen niet, terwijl het lekker in de buitenlucht is. Voetbalstadions zitten wel vol supporters. Dan denk ik: wie begrijpt dit nog?’” Gemeenten bepalen nu het beleid. De één is soepeler en durft meer dan de ander. „Enige uitleg is er wel gegeven. Er wordt bij bet NK geen publiek toegelaten. Jeugd komt altijd met vaders en moeders, opa’s en oma’s naar wedstrijden. Nou, dat mag dus niet.”

De organisatie in Ruinen zag ook in dat onder de geldende regels een Streetrace kansloos was. „Daar moest voor publiek om de anderhalve meter een stoel worden geplaatst. Publiek mocht niet bewegen. Tja, dat is toch geen doen?” In Franeker is het bij Streetraces altijd spektakel van de bovenste plank. Zo wordt er dwars door een café gereden. „Ook daar is al een streep door gehaald.”

Toch nog wat vertier

De wieleragenda van Veen is toch niet helemaal maagdelijk wit. Er is voor de echte liefhebber nog wel enig vertier. „Wielerwedstrijden in Ommen gaan komend weekend door. Daar rijden amateurs, beloften en eliterenners.” Veen loert even naar wat er, met een slag om de arm, mogelijk nog wel komt. In Oldebroek wordt er op 18 september door mountainbikers gereden voor de landelijke jeugdcompetitie. Er zijn ook wat clubtijdritten, en twee klassiekers in Ermelo en Assen. Daarna gaat het veldrijden van start. Ik heb eerlijk gezegd wel hoop dat er vanaf eind september meer mag.”

De Streetraces maakten wat betreft de competitie in Noordoost Nederland voor coronatijd juist een periode van bloei door. Gemiddeld stonden er verdeeld over meerdere klassen in een startlocatie zo’n driehonderd sportievelingen aan het vertrek. Niet verkeerd. „Hopen dat we de crisis goed doorkomen en de competitie kunnen hervatten. Het is nu ook nog niet goed te overzien hoe onze sponsors er financieel voor staan, en of ze met ons verder kunnen en willen.”

‘Geen kritiek hoor’

Lokaal is het rustig, oftewel op wielergebied gebeurt en in onze omgeving al jaren weinig meer als het om grote wedstrijden gaat. „Geen kritiek hoor, maar van zo’n jaarlijks wielerspektakel is volgens mij veel meer te maken als je kijkt naar het programma. Niet alleen profs, maar denk ook aan dames, amateurs, en mountainbikers. Rijden over klinkers geeft enig risico, maar dat er niet door de binnenstad gereden wordt is ook heel erg jammer.” Ook in de bossen van Kuinre en Woldberg waren in het verleden topwedstrijden. „Helaas ging het jeugd NK op de Woldberg vorig jaar niet door. Staatsbosbeheer zit ook niet op meer drukte te wachten. De hoeveelheden wandelaars en fietsers in de bossen zijn in coronatijd wel heel erg groot. Wedstrijden over onze stadswallen waren in het verleden ook hartstikke leuk. Maar, dan moet je wel helpende handen hebben. Voldoende vrijwilligers om een parcours op te bouwen en af te breken is een groot probleem.”