Kampioen Marcel van der Laan uit Steenwijk prolongeert nationale titel crossminton: 'Mooi dat ook de jeugd dit jaar aanwezig was'

Steenwijker Marcel van der Laan (56) heeft tijdens het NK in Arnhem zijn titel in het herenenkelspel weten te prolongeren.

Steenwijker Marcel van der Laan (56) heeft tijdens het NK in Arnhem zijn titel in het herenenkelspel weten te prolongeren. Vincent Krieger

De Steenwijker Marcel van der Laan (56) heeft tijdens het NK crossminton zijn titel in het herenenkelspel weten te prolongeren. In de finale versloeg hij Timo van der Graaf (36) uit Linschoten in twee sets (16-10/16-8). Met in totaal 50 deelnemers was het dit jaar een sterk deelnemersveld.

Naast het damesenkelspel werd er ook gestreden in de categorieën jeugd Onder-18 en jeugd Onder-14. „Het is mooi te zien dat ook de jeugd dit jaar aanwezig was op het NK”, vertelt kampioen Van der Laan. „Het is een voor velen nog onbekende sport en daarom is het goed dat de jeugd het oppakt.”

Crossminton staat in Nederland in de kinderschoenen. Een aantal groepen spelers zijn verspreid over het land actief en de bond Crossminton Nederland organiseert geregeld toernooien. In tegenstelling tot Nederland, is de sport in veel andere landen verder ontwikkeld. In Europa zijn in met name Duitsland en de Oost-Europese landen competities opgezet en worden veel toernooien georganiseerd.

Jonge sport

„Crossminton is een jonge sport en laat zich omschrijven als een combinatie van tennis, badminton en squash. Zowel in het materiaal, de techniek en het wedstrijdveld zijn elementen van deze drie bekende sporten terug te vinden”, legt Van der Laan uit. „Het racket is het beste aan te duiden als een mini-squash racket en een wedstrijd wordt gespeeld op een halve tennisbaan. De twee speelhelften liggen 12,8 meter uit elkaar en er is geen net. De speeder (mini shuttle) is kleiner en zwaarder dan een traditionele badminton shuttle waardoor de grote afstand te overbruggen is en er snelle slagenwisselingen ontstaan.”

De sport is zowel indoor als outdoor te beoefenen. “Door deze unieke eigenschappen heeft de sport veel potentie en is heel toegankelijk voor jong en oud”, merkt Van der Laan nog op.” Wereldwijd wordt de crossmintonsport in meer dan 30 landen beoefend. Onder auspiciën van de Internationale Crossminton Organisatie (ICO) zijn sinds het ontstaan van de sport in 2003 al 6 WK’s en EK’s georganiseerd.

Gratis sporten in Steenwijk

Sinds afgelopen september wordt in Steenwijk elke dinsdagavond getraind en worden onderling wedstrijden gespeeld door een groepje spelers onder leiding van de Nederlands kampioen Marcel van der Laan. Deelname aan de sport is tot en met maart 2023 geheel gratis. „Voor Steenwijkers is dit een unieke manier om kennis te maken met deze fantastische racketsport. Hopelijk sluiten meer mensen zich aan bij onze groep en kan iedereen op zijn/haar eigen niveau sporten”, aldus Van der Laan

Stuur een bericht naar crossminton.nl@gmail.com voor meer informatie en/of opgave voor deelname .