Karttalent Boaz Maximov uit Steenwijk blijft maar knallen: nu winst in BNL-kampioenschap

De 10-jarige Boaz Maximov uit Steenwijk reed zich afgelopen weekend weer op het podium in Genk. Foto: Oswald Paret/RaceXpress.nl

Er lijkt dit seizoen geen maat te staan op Boaz Maximov. In alle wedstrijden die hij tot dusver reed, eindigde de tienjarige karter uit Steenwijk steevast op het podium. Zo ook afgelopen weekeinde in Genk. Daar won hij de eerste ronde van het BNL-kampioenschap in de Rotax Max Minimax-klasse.

En dan te bedenken dat Boaz nog maar een rookie is, een eerstejaarsrijder in zijn klasse. Al was het al wel genoegzaam bekend dat de talentvolle Overijsselaar een serieus potje gas kan geven. Niet voor niets werd hij vorig jaar vice-Nederlands kampioen in de Micromax-klasse.

Zelfvertrouwen

Dat hij dit jaar zo voortvarend van start is gegaan – hij werd al derde tijdens de sterk bezette Winter Cup in het Spaanse Campillos, tweede tijdens de BNL Kick-Off en hij won in Berghem de eerste ronde van het NK – zorgde natuurlijk voor het nodige zelfvertrouwen bij Boaz. „Ja, ik voel me heel lekker in de kart. Ik heb weer gewonnen. Het ging goed”, zei de tevreden jongeling, die in Genk vier wedstrijden had gereden, twee op zaterdag en twee op zondag. „Op zaterdag heb ik twee keer gewonnen en op zondag ben ik twee keer tweede geworden. Ik gleed veel meer op zondag. Er deden veel rijders mee en daardoor was de baan slechter geworden.”

Veel getraind

Die knappe uitslagen betekenden dat de rijder van Bouvin Power zondag de bovenste trede van het podium mocht beklimmen als winnaar van het totaalklassement. Nu gaat hij dus aan kop van het BNL-kampioenschap, dat traditioneel veel deelnemers uit het buitenland trekt. „Ik ben er heel blij mee. Het is altijd mooi als je als eerste het kampioenschap in gaat. Waarom het zo goed gaat? Ik heb er geen echte verklaring voor. Misschien omdat de Minimax-klasse wel wat lijkt op de Micromax-klasse. En het scheelt natuurlijk dat ik veel heb getraind in de winter. We trainen meer, testen meer. De Minimax is weer wat serieuzer. Ik heb gelukkig niet echt last gehad van aanpassingsproblemen.”

Dat liet hij zondag in Genk overtuigend zien. Want hij was zo snel dat hij als rookie het hele weekeinde consequent voorin te vinden was. Het begon zaterdag al goed met zijn tweede plaats in de kwalificatie. „Ik stond op vier duizendsten van een seconde van de poleposition van mijn teamgenoot Luca. Daarna heb ik de prefinale gewonnen en heb ik een gat geslagen van drie seconden op de nummer twee.”

Fotofinish

De finale kende vervolgens een wat moeizaam begin. Boaz: „Mijn grootste concurrent en ik hadden allebei geen goede start. Maar we zijn terug naar voren gereden. In de laatste ronde bij de tribune bij de derde laatste bocht ging hij verdedigen en had ik een betere exit. Ik ging naar buiten, maakte een stuurbeweging, remde hem af waardoor de kart de bocht in gleed. Hij kon toen niet veel doen.” De heftige tweestrijd eindigde in een fotofinish die Boaz won. „Op 38 duizendsten van een seconde.” Hoewel het verschil klein was, wist hij dat hij had gewonnen. „Ik zag dat ik net iets eerder over de finish kwam. Het was met die actie alles of niks. Ik kwam met een echt goed gevoel uit de kart.”

Concurrent net te snel

Tijdens de kwalificatie voor de twee races op zondag werd Boaz zesde. Dat was een kleine teleurstelling na de uiterst succesvolle zaterdag. „De afstelling in de warm-up was super. Toen had ik nog de eerste tijd. Maar in de kwalificatie had ik helemaal geen snelheid meer. Het werd zondag snel warmer en de baan begon te plakken. We hebben toen de afstelling veranderd.” Daarna waren de prefinale en de finale vergelijkbaar met die van een dag eerder. Want het waren Boaz en zijn grootste concurrent die een slag te goed waren voor de rest van het veld. Samen reden ze in beide races weg. Deze keer bleek zijn concurrent net wat te snel. „In de laatste ronde van de finale zag je hem wegtrekken. Dat kon ik niet meer bolwerken. We waren dit weekend aan elkaar gewaagd.”

Boaz komt dit weekeinde opnieuw in actie in Genk. Ditmaal staat de eerste ronde van de Rotax Max Challenge Euro Trophy, het EK Rotax Max, op het programma. „Ik hoop bij de eerste vijf, eigenlijk wel bij de eerste drie. Ik ben benieuwd!”

Nieuws

menu