Kees Kist zoekt zeker drie keer per week een visstekkie langs de waterkant. Maar de komende weken zal dat niet gaan.

Kees Kist blijft lekker aan het werk als rapporteur eredivisie: ‘AZ valt me dit seizoen wel een beetje tegen’

Kees Kist zoekt zeker drie keer per week een visstekkie langs de waterkant. Maar de komende weken zal dat niet gaan. Sieb van der Laan 

Steenwijk - Winterse perikelen, maar Kees Kist blijft gewoon vissen. „Och hier en daar ligt soms wat ijs, niet heel erg. Vissen doe ik toch zeker een keer of drie per week. Ik zou niet zonder kunnen. Het is naast voetbal mijn passie”, zegt de voormalige spits van Oranje en AZ. „En ik draag prima viskleding, verkleumen doen we niet.”

De komende weken zal de hengel echt in het schuurtje moeten omdat de ijsvloer snel gaat groeien. Voetbal staat ook voor Kees Kist op een laag pitje, hoewel? „De eredivisie draait volop, dus gaat mijn werk bij de Telegraaf als rapporteur bij wedstrijden door. Gelukkig wel, bijzonder leuk om te doen.”

Grote indruk

Als één van de 34 rapporteurs mocht hij na speelronde 20 zelfs een ‘Team van de Week’ samenstellen. En met krakers als AZ tegen Ajax en Feyenoord tegen PSV viel de voormalige goaltjesdief met de neus in de boter. Ajax was zijn club AZ de baas en Feyenoord tikte de Eindhovenaren van het heilige gras in de Kuip. Kist pikt er een paar spelers uit die grote indruk op hem hebben gemaakt. „Daley Blind van Ajax speelde perfect als linksback. En keeper André Onana zat overal bij, zo zie je ze niet veel meer. Bij Feyenoord is Marcos Senesi een kanjer in het centrum van de defensie en Lutsharel Geertruida is bij de Rotterdammers ook een geweldige speler.”

Dreamteam

Van zijn eigen club AZ haalde niemand het dreamteam van de voormalige blonde goalgetter. „Tja, AZ valt me dit seizoen een beetje tegen. Daar ben ik heel eerlijk in. Twee keer verloren van Ajax ook voor de beker.” In het ongeldig verklaarde vorige seizoen zat AZ de Amsterdammers op de hielen. Feyenoord won weliswaar van PSV, maar vergooide de kansen om serieus mee te doen voor de titel in de weken daarvoor. „Dat kan te maken hebben met druk. Oudere spelers moeten de jonkies leren daarmee om te gaan. En het kan ook vorm zijn, maar dat is ongrijpbaar. De ene keer lukt het wel de andere keer niet. Waar dat aan ligt? Ja, zeg het maar. Ik vind wel dat Dick Advocaat het erg goed doet.”

Ondanks dat Ajax een straatlengte voor ligt op de rest is het volgens Kist nog geen gelopen koers. „Nee, we zijn nog maar net over de helft van de competitie. Ook Ajax kan een mindere periode krijgen en dan kan het met drie punten per wedstrijd snel gaan.” Kist komt even terug op het nieuws dat hij binnenkort met AZ speler Myron Boadu chocolademelk gaat drinken. Kist had opgemerkt in de media dat het rendement van Boadu te laag is. „Hij staat daarvoor open. Dus probeer ik hem wat tips aan de hand te doen.” In het verleden zat de toenmalige Amerikaanse spits van AZ Jozy Altidore even op een verkeerd spoor. „Destijds heb ik de club ook aangeboden om met hem in gesprek te gaan, maar trainer Gertjan Verbeek wilde dat niet. Jammer, want Altidore kon dat seizoen nog topscorer van de eredivisie worden. Dat had AZ in dat geval bij een transfer al snel twee tot drie miljoen euro extra opgeleverd.”

Rel rond trainers

Trainers Arne Slot en assistent Marino Pusic zijn vanwege de flirt met Feyenoord op staande voet ontslagen door hun werkgever AZ. „Ik las in de media dat sommige mensen dat kleinzerig vinden, maar dat vind ik niet. De trainers hadden het beter met de club moeten communiceren. AZ wil trainers die met de club bezig zijn en geen mensen die met twee petten op ook voor een andere club actief zijn. Dat snap ik wel. Pusic zat tegen Ajax nog in de dug-out. Eerder in de week was al bekend dat hij weg zou gaan. Persoonlijk had ik hem nog voor deze wedstrijd weggestuurd.”

Kist merkt op dat ook rechtsback Jonas Svensson zich in de kijker van de Rotterdammers heeft gespeeld. „Och, iedereen reageert nu boos, maar ik verwacht niet dat het blijvende schade oplevert tussen beide clubs. Het zal wel verwateren.” De getalenteerde spelers van AZ zijn sowieso in trek. „Het is nog niet zo eenvoudig om iedereen ook voor volgend seizoen te behouden. En als drie bepalende spelers vertrekken, wordt het ook voor AZ een ander verhaal.” Kist hoopt zelf ook nog op een wat meer actievere rol in het voetbal. Zo valt het woord ‘spitsentrainer’ bij een club. „Ook ben ik er nog steeds voor in om weer een amateurclub te trainen. Een ambitieus team dat derde of vierde klasse speelt mag me best bellen. Het liefst op zondag, vanwege mijn andere activiteiten in het voetbal.”