Komt er een grote voetbalfusie in Meppel? 'Als er ooit een kans is geweest, dan is die er nu'

Sportpark Ezinge herbergt nu nog drie voetbalclubs. Worden die club samengevoegd tot één? Het kan. Martijn Bijzitter

In de wekelijkse sportcolumn werpen Alexander Drost en Erik Mensink hun blik op het sportleven uit het sportland van de Meppeler en Steenwijker Courant. Deze week: Alexander Drost over de mogelijke megafusie van Alcides, FC Meppel en MSC.

In een eerdere column, vorig jaar, schreef ik over een groot en beladen onderwerp: een fusie tussen de voetbalclubs in Meppel.

Vorige week ging de telefoon. Een update . Spannend. Dinsdagavond hoorde ik meer, tijdens een persbijeenkomst. In de aanloop naar die bijeenkomst kreeg ik de eerste uitkomsten van het onderzoek van de onderzoekscommissie binnen: die commissie ziet geen bezwaren om de clubs een fusieplan te laten voorleggen aan alle leden.

Een club met zo’n 2300 leden maakt ‘Meppel United’ direct de grootste voetbalclub van het Noorden. Een gigantisch aantal, en de vraag is hoe je zo’n jumbovereniging gaat runnen. Dat moet haast wel met een aantal betaalde krachten, een hele rits stagiaires van sportopleidingen, een leger aan enthousiaste vrijwilligers en parate ouders. Bovendien moet sportpark Ezinge op de schop.

Het is nu nog toekomstmuziek, maar op deze manier zet Meppel zichzelf als voetbalstad weer op de kaart. Niet zo gek lang geleden wás deze stad de voetbalstad in wijde omgeving. Mede door de veranderingen bij MSC is die status plots veranderd. Straks is de gezamenlijke club een blijvende, stabiele factor met dat predicaat.

Natuurlijk is er weerstand. Ik heb mensen gesproken die faliekant tegen fusieplannen zijn. Nog voordat je het woord fusie in de mond neemt, komt er een golf aan tegenargumenten los. Toch is het gros van die argumenten gebaseerd op sentiment. Waarom? Daarom!

Persoonlijke belangen moeten opzij worden geschoven. En dat is wat de drie besturen hebben gedaan. Hulde daarvoor. De toekomst van voetballend Meppel moet centraal staan. Laat het maar aan de leden. De clubs kunnen zich opmaken voor de drukstbezochte algemene ledenvergaderingen ooit.

Nu zijn de clubs nog gezond, de ledenaantallen zijn prima. Maar het zwaard van Damocles hangt boven sportpark Ezinge. Doe je nu niets, dan krijg je op termijn problemen. Dan is het gedaan met voetballen op niveau. Dan kun je niet meer pronken met dat wat ooit is opgebouwd en zak je weg in weemoed. Als er ooit een kans is geweest, dan is die er nu.