Koploper d’Olde Veste’54 vergeet dubbele cijfers aan te tikken

Jeffrey Dijkstra sticht gevaar in de defensie van Zeerobben. Foto: Wilbert Bijzitter

‘Ik ga zwemmen in Bacardi Lemon’, zo klonk het zaterdag uit de kleedkamer van d’Olde Veste’54. De feestvreugde viel wel te begrijpen: door de thuiszege op Zeerobben zijn de blauw-gelen weer drie punten dichter bij de titel in de eerste klasse E. De 4-0 overwinning was een vrij magere afspiegeling van de kansen.

Dubbele cijfers waren zeker mogelijk geweest. De thuisploeg speelde voorin niet altijd even scherp, was slordig in de passing en maakte veel verkeerde keuzes. De Steenwijkers speelden ook te gehaast. De voetballers uit Harlingen mochten hun 43-jarige doelman Jacob de Vries op hun blote knieën danken dat ze ‘slechts’ met een 4-0 nederlaag van het veld konden stappen. De Vries was met afstand de beste bij de Friezen, al zag hij er bij eerste goal voor de thuisploeg niet al te best uit.

Gebrek aan scherpte

De koploper speelde zaterdag te weinig over de flanken. Veel ging door het centrum, en daar was het vaak erg vol. Vanaf het begin was er al sprake van een gebrek aan scherpte voorin. “Hoeveel kansen moet je hebben om te scoren?”, zo was een paar keer hoorbaar langs de lijn.

Vijf minuten voor rust was het dan eindelijk raak: Mehran Ali Pour Asli stelde Bas Holleboom in staat te scoren. Bij deze 1-0 ging de bal tussen de benen van de keeper van Zeerobben door. Toeter schoot daarna nog een keer over en Davy Kuurman liet een prima kans onbenut om de score voor rust nog te verdubbelen.

Vrij snelle beslissing

Na rust ontsnapte Zeerobben aan een tweede tegentreffer bij een scrimmage voor het doel. Bij een schot van Holleboom stond de keeper weer paraat, maar dit bleek uitstel van executie. Jeffrey Dijkstra brak over rechts door en passte prima op Holleboom, die ditmaal goed de trekker overhaalde: 2-0. Daarmee was het meteen een gelopen koers, al stelde een foutje in de achterste linie bij de thuisploeg Kristian Feenstra nog bijna in staat om iets terug te doen. Feenstra schrok zichtbaar van deze plotselinge kans, die dan ook verloren ging.

Jeffrey Dijkstra haalde vervolgens lekker uit en toen stond het 3-0. Hessel Eikelboom liet zien dit kunstje ook aardig te beheersen en liet de bal vanaf ‘randje zestien’ voor de vierde keer op deze zaterdagmiddag tegen het nylon ploffen: 4-0.

De Steenwijkers kregen nog wel een paar kansen om de score verder op te poetsen, maar ook na rust was niet elke dikke kans een goal. Toch leek het er in de slotfase op dat er toch nog een vijfde treffer zou vallen. Invaller Daan Postma werd gevloerd in de Friese zestien en de bal ging terecht op de stip. Postma schoot echter, tot onthutsing van iedereen in het blauw-gele kamp, de bal vanaf elf meter zelfs over de ballenvanger en dat komt niet vaak voor.


Dinsdagavond wacht de lijstaanvoerder een uitwedstrijd tegen PKC’83 in Groningen.

Nieuws

menu