Voorzitter Kor Heethuis van RTV heeft altijd wel zin in een stukje fietsen.

Kor Heethuis trapt in coronatijd lekker door op zijn tweewieler: 'Tour du Benelux helaas alweer geschrapt'

Voorzitter Kor Heethuis van RTV heeft altijd wel zin in een stukje fietsen. Foto: Sieb van der Laan

De fiets staat al klaar. „Heerlijk weer, straks lekker een stukje trappen”, zegt Kor Heethuis. De voorzitter van de Ren en Toervereniging Steenwijk is een groot liefhebber van de tweewieler. „Als ik op de fiets stap, vergeet ik even alles om me heen. Lekker het hoofd leeg maken.” Heethuis was secretaris van RTV, maar sinds een jaar is hij preses van de club.

„Een raar jaar dat achter ons ligt? Ja, zo mag je het zeker wel zien. En nu is het vooral hopen dat we snel weer iets mogen.” De voorzitter merkt op dat hij nog wel in zijn nieuwe functie gekozen is tijdens een fysieke algemene ledenvergadering. Kort daarna was het vanwege corona al gedaan met de pret. „We hebben vorig jaar twee clubritten gehad. Voor de openingsrit in maart was vanwege de regen niet veel animo. Daarna was er nog een rit op een zondag, en toen begon de ellende.”

Jubileumfeest

RTV werd in 1980 opgericht. „Begonnen met een race en toerfietsafdeling. Die combinatie was in de praktijk niet zo geweldig. Vandaar dat het racen later is ondergebracht bij wielervereniging de Driehoek.” In 1980 opgericht, betekent dat de club vorig jaar veertig lentes jong was. „En dat hebben we gelukkig kunnen vieren. We dachten eerst aan juli. Dat lukte vanwege corona niet. We hebben het daarom uitgesteld naar 21 september. Toen kon het wel.” De openingsrit in maart en de afsluiting in oktober wordt traditiegetrouw ‘gevierd’ met soep en een broodje na afloop bij Fletcher aan de Woldmeentherand. „Helaas moest de sluitingsrit ook worden gecanceld. De horeca zat toen ook al dicht.” Er ging ook een streep door grote evenementen zoals de Tour du Benelux, de fietsvierdaagse en Hollands Venetiëtocht.

Geen Tour du Benelux

Kor, die binnenkort zestig wordt, is de laatste jaren ook de grote motor achter de Tour du Benelux. En die gaat dit jaar opnieuw niet door. „We zouden 12 mei vertrekken, en dat is kansloos.” De tocht over achthonderd kilometer, waarbij per dag ruim 150 kilometer wordt weggetrapt, gaat door Nederland, Duitsland, België en Luxemburg. Er werd nog aan gedacht om de tocht te verschuiven naar de tweede week van september. „Ook dat zit er helaas niet in. Dan zit je met de Amstel Gold Race. In Valkenburg kon ik voor die periode geen hotelkamers boeken. Dat lukte in Duitsland ook niet. Ik ben 120 kamers nodig. Voor maximaal 114 deelnemers en zes mensen begeleiding. Daar in Valkenburg is het altijd groot feest. Speelt er speciaal voor ons een bandje.”

Het vizier gaat nu op 2022. „Daarvoor hebben zich alweer tachtig mensen ingeschreven. Die zeiden schuif mijn deelname maar een jaar door. Er is een vaste schare uit het hele land die elk jaar van de partij is. Dit jaar stonden er ook opnieuw Belgen en een in Nederland wonende Italiaan op de deelnemerslijst.” De twee andere grote evenementen van de club zijn nog wat verder weg. „De fietsvierdaagse is in juni, geen idee of het dan wel kan. De Hollands Venetiëtocht in augustus wordt georganiseerd door de Rotaryclub. Er is ook altijd een goed doel aan gekoppeld. Wij zorgen als club voor ondersteuning in de organisatie. Mogelijk dat tegen die tijd iedereen gevaccineerd is.”

Groot sportliefhebber

Kor Heethuis is een groot sportliefhebber. „Vroeger heb ik aan handbal, hardlopen en recreatief badminton gedaan. Fietsen is ook fijn, ik ben altijd wel sportief bezig.” Heethuis is in het dagelijks leven werkzaam bij defensie. „Geboren in Zuid Limburg, en ik heb ook zeventien jaar in Soest gewoond. Hier in Steenwijk woon ik alweer tweeëntwintig jaar, want ik kreeg een functie op de Johannes Postkazerne. Militair ben ik niet meer, maar ik heb nog wel een deeltijdbaan bij defensie.”

De clubkampioenen worden jaarlijks onderscheiden tijdens de nieuwjaarsreceptie. „En dat kon dit jaar ook niet. Daarom heb ik deze week de kampioenstruien en een bloemetje gebracht naar de toerfietsers van onze club die vorig jaar de meeste kilometers hebben gereden.” De club heeft om en nabij negentig leden. „Ik mag me nog tot de jonge garde rekenen. Er fietsen bij ons vooral ouderen. Er was een jaar dat er een groepje dertigers en veertigers hebben meegefietst. Die hebben later zelf een eigen clubje opgericht.” Er zijn leden die de fiets voorlopig op zolder hebben gezet. „Want nu de clubritten met elkaar niet mogen, missen ze een stok achter de deur.” Toch wordt er door de meeste clubmensen best veel gefietst. De voorzitter trapt dapper mee. „Fietsen mag alleen met tweetallen. Doe ik ook hoor. Zo fiets ik elke vrijdag samen met Gerrit Oosterhuis.”