Kylian Heederik en Myrthe Offenga sprintkoning en koningin van Klaverblad zwemsprintwedstrijden bij de Waterwyck in Steenwijk

De kroontjes voor sprintkoning en koningin zijn voor Kylian Heederik en Myrthe Offenga.

De kroontjes voor sprintkoning en koningin zijn voor Kylian Heederik en Myrthe Offenga. Foto: Steenwijk'34

Tijdens de jaarlijkse Klaverblad zwemsprintwedstrijden in de Waterwyck zijn Kylian Heederik (Swol 1894) en Myrthe Offenga (De Vikings) respectievelijk sprintkoning en koningin geworden.

Thuisploeg Steenwijk’34 was goed vertegenwoordigd met maar liefst 23 zwemmers aan de start van alweer de 38ste editie van deze sprintwedstrijd. Dat leverde deze keer geen finaleplaatsen en dus ook geen podiumplaatsen op. Na de 50-meters van de vier verschillende slagen was het tijd voor de snelste zes zwemmers op vrijeslag om in de finale te strijden voor de titel sprintkoning en sprintkoningin. Onder opzwepende muziek en hard applaus zochten de zwemmers hun plekje achter het startblok. Kylian en Myrthe wisten na twee superspannende finales als eerste aan te tikken.

Garant voor spektakel

De finales van de Klaverblad Sprint staan al sinds 1984 garant voor spektakel. Onder andere Olympiërs Ranomi Kromowidjojo, Inge Dekker en Saskia de Jonge wisten deze finales al eens te winnen. Dit jaar plaatsten vele debutanten zich voor de finale. Daarbij zaten ook oud-leden van Steenwijk’34, Jolijn Liezen (Zv 44) en Ruben Westerneng (ZPC Hoogeveen). Ze wisten zich knap staande te houden met respectievelijk een vierde en zesde plaats in de finale. Ook debutant Emmelien Smelt (ZV Zwartsluis), derde in de finale, was lyrisch na afloop. „Wat is dit gaaf zeg! Het is net of je op de Olympische Spelen bent, vet cool!”

Sprintnummers worden veelal beslist op details, zo ook in deze finales. Een minder keerpunt leek de finale van de snelst ingeschreven finalist bij de dames, Myrthe Offenga, te verpesten. Hierdoor kwam titelverdedigster Lotte Pieterman (Swol 1894) snel dichtbij en bleef het spannend tot het einde. Myrthe werd als snelste aangewezen, waardoor Lotte haar titel niet wist te prolongeren. Ook bij de mannen was het superspannend. Het gehele veld lag op één lijn en ging samen op de finish af. Ook hier zou de aantik het verschil maken. Daarbij wist Kylian Heederik Taco Hengstman (ZPC Hoogeveen) en Hessel Broekstra (De Vikings) voor te blijven, waarbij het verschil tussen winst en een vierde plek slechts 0.26 seconde bedroeg.

Official van verdienste

In de pauze tussen de sessies door werden enkele officials bedankt voor hun jarenlange inzet voor de zwemsport. Fred van de Meeberg (14 jaar official), Marian Molenaar (28 jaar official) en Marty Veen (47 jaar official) werden uitgeroepen tot Official van Verdienste namens de KNZB. Ze ontvingen de oorkonde en het speldje uit handen van de voorzitter van Steenwijk’34 en mede-official Ewout Dekkinga.