Maarten van der Weijden te gast op sportgala

Maarten van der Weijden tijdens zijn elfstedenzwemtocht. Foto: Niels de vries

Opnieuw is een voormalig OIympisch kampioen als gast gestrikt voor het Sportgala van Steenwijkerland, dat op woensdag 18 januari in Rabo Theater De Meenthe wordt gehouden. Na achtereenvolgens Jorien ter Mors, Anna van der Breggen en hockeyer Floris Jan Bovelander in de afgelopen jaren maakt dit keer Maarten van der Weijden zijn opwachting in Steenwijk.

Deze voormalige open water en marathonzwemmer won Olympisch goud in 2008, toen de Spelen in Peking werden gehouden. Hier leverde de Nederlander een opzienbarende prestatie, nadat in 2001 bij hem leukemie was geconstateerd en zijn overlevingskansen als ‘miniem’ waren ingeschat. Maarten wist na een half jaar te herstellen en begon in het kader van zijn revalidatie weer te zwemmen. Met succes, want in 2008 won hij een gouden medaille op het onderdeel 10 km open water zwemmen.

Elfstedenzwemtocht

In augustus 2018 én juni 2019 stond Maarten van der Weijden weer volop in de belangstelling. Miljoenen Nederlanders volgden zijn heroïsche Elfstedenzwemtocht, waarmee hij respectievelijk 5 miljoen en 6 miljoen euro voor onderzoek naar de genezing van kanker heeft weten op te halen. Een zeer bijzondere prestatie.

Tijdens diverse presentaties in den lande vertelt Maarten open en gepassioneerd over zijn bijzondere carrière. Daarbij herkent menigeen wel iets van zichzelf in de verhalen van Maarten. Zijn persoonlijke en inspirerende verhaal geeft inzicht in hoe hij omging met kanker en wat hem motiveerde om Olympisch kampioen te worden.

Nationale titels

Behalve de Olympische titel behaalde Van der Weijden het wereldkampioenschap 25 km in open water (2008) en liefst dertien nationale titels op diverse zwemonderdelen: variërend van de 400 meter vrije slag tot de marathon in open water.

Hij vestigde een wereldrecord door in 24 uur 102,8 km af te leggen en voltooide een dubbele Kanaaloversteek in 19 uur en 4 minuten.

Nieuws

menu