Marathonschaatser Ineke Dedden is positief getest en moet in quarantaine

Marathonschaatsster Ineke Dedden. Foto: Adri van Sleen

De oorspronkelijk uit Wanneperveen afkomstige marathonschaatser Ineke Dedden is positief getest op de aanwezigheid van het coronavirus. Zij moet zeven dagen in quarantaine en mist hierdoor de volgende wedstrijd in de strijd om de KNSB Marathon Cup, komende zaterdagavond in het Noord-Hollandse Hoorn. Dit is extra triest, want de tegenwoordig in Heerenveen woonachtige Dedden had afgelopen weekeinde juist de leiding genomen in het klassement van de topdivisie voor dames.

„Ik baal vreselijk dat ik er zaterdag niet bij kan zijn, want ik had in Hoorn dolgraag mijn leiderspak verdedigd”, stelt Ineke Dedden in een reactie. „Ik heb geen idee waar ik deze besmetting heb opgelopen, maar dit is wat het is. Ik voel me goed en hoop na de verplichte quarantaine met een negatieve test snel weer het ijs op te kunnen.”

Geïnformeerd

De Koninklijke Nederlandse Schaatsenrijdersbond (KNSB) heeft alle teams in de topdivisie voor dames inmiddels geïnformeerd over dit positieve geval. Alle rijders is dringend verzocht om zich voor zaterdag nog te laten testen op corona. Wie onverhoopt een positieve testuitslag ontvangt, moet dit melden bij de KNSB, waarna eenzelfde scenario volgt als bij Ineke Dedden.

De KNSB heeft ook alle teams uit de topdivisie voor heren en beide beloften-divisies geïnformeerd over het coronageval in het damespeloton. Sportkoepel NOC*NSF ziet sporten in een groep niet als een extra risico op besmetting. „Wij zien dan ook geen aanleiding voor het treffen van aanvullende maatregelen”, zegt Willem Hut, competitieleider van de KNSB. „We doen al het mogelijke om de wedstrijden netjes en coronaproof te laten verlopen. Wel vragen we alle rijders en begeleiders nog eens nadrukkelijk om alle algemene hygiënemaatregelen extra goed na te leven.”

Scherp blijven

Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB, leeft mee met de positief geteste Dedden. „Helaas nemen de besmettingen weer toe”, zegt hij. „Maar we zien ook dat het marathongilde zich hiervan bewust is en daarnaar handelt. Laten we scherp blijven op het hanteren van de richtlijnen, dan gaan we in de rest van dit seizoen nog mooie wedstrijden zien.”

De wedstrijd op IJsbaan De Westfries in Hoorn is zaterdag de vijfde in de competitie om de KNSB Marathon Cup. Deze marathon wordt zonder publiek verreden.

Nieuws

Meest gelezen