Marijke Groenewoud en Bart Swings kanjers van skeelerwinnaars; ‘rijders knokken zich het apelazarus op het asfalt’

De start van de Skeelerklim. Foto: Martijn Bijzitter

„Tjee wat koud”, zegt een klappertandende skeelermiss Dani Faber. Zeg maar rustig gemeen koud lieve mensen, maar het publiek komt toch massaal naar de ‘Klim van Steenwijk’. „Veel drukker dan de vorige edities”, zegt organisator Henk Ymker goedkeurend. En de roemruchte ‘Klim’ krijgt dinsdagavond twee kanjers van winnaars. Marijke Groenewoud bij de vrouwen en de Belg Bart Swings bij de mannen.

En het 36 e skeelerfeest onder de Sint Clemens krijgt nog meer kleur als organisator Henk Ymker door de KNSB wordt onderscheiden met het befaamde bronzen beeld. Voor zijn jarenlange inspanningen voor de skeelersport in het algemeen en de ‘Klim van Steenwijk’ in het bijzonder. „Ik wist hier helemaal niks van”, aldus een totaal overrompelde Ymker. Bloemen voor zijn vrouw Janny en een horloge van de middenstand. Gary Hekman, zesvoudig winnaar in Steenwijk, legt een hand om de schouder van de Steenwijker organisator die dit kalenderjaar nog 76 lentes aantikt. „Mooi dat het dit jaar weer kan Henk na twee afgelastingen door corona”, zo klinkt het. Gary heeft namens de rijders bloemen voor Ymker.

Zevenklapper of?

Bij de mannen is de vraag vooraf of het een zevenklapper wordt voor Gary Hekman, of dat een ander met de zegekroon gaat lopen. Vooraf wordt nog een minuut stilte in acht genomen voor de recent overleden skeelerorganisator Jan van Ommen. In Steenwijk was hij ook geen onbekende als speaker bij het skeeleren en wielrennen.

Bart Swings laat zich al vroeg in de levendige wedstrijd zien. Het zware parcours eist al snel zijn tol. Als je moet lossen bij het moordende tempo ben je gezien. De rijders geselen het asfalt en hebben het zweet drieduimen dik op het voorhoofd. Afzien op de Steenwijker Kamp. Gaandeweg wordt het groepje vooraan steeds kleiner. Noem het maar individuele capitulatie. Het steile stuk naar de finish is beulswerk. Er vormt zich een kopgroep van tien vooraan, waar de winnaar uit moet komen. Met daarbij mannen als Gary Hekman, Crispijn Ariëns, Casper de Gier, Kevin van der Horst, Christian Haasjes, Bart Swings, Bart Hoolwerf en Harm Visser. De Staphorsters tonen lef. Nadat Kevin van der Horst het heeft geprobeerd, gaat even later Christian Haasjes er vandoor. Haasjes rijdt zich zoals speaker Jannes Mulder zegt ‘het apelazarus’ en het verhaal wordt nog mooier als De Gier hem als eerste in de nek duikt.


Tien man gaan de laatste ronde in. Een megagevecht naar de meet. Gary Hekman wordt afgetroefd. Even lijkt het erop dat Bart Hoolwerf gaat winnen. Maar het wordt een andere Bart, Swings welteverstaan. Hoolwerf wordt tweede, Hekman derde. „Een toffe wedstrijd”, zegt een nog hijgende Swings. „Ja, ik heb hier twee keer eerder gewonnen. Ah wel. Och, de laatste keer is wel tien jaar geleden. Ik heb denk ik goed getimed. Er was al een paar keer een rijder gedemarreerd. Als eenling zonder ploegmaats vooraan ben ik blijven zitten wachten. Ik ken het klimmetje en ben op het goede moment gegaan. Machtig blij hoor. Ik kom hier graag.”

Komeet Marijke magistraal

Eerder op de avond gingen de vrouwen van start. Daarbij ook onze eigen Ineke Dedden uit Wanneperveen. Ze reed een sterke wedstrijd en zou in de top tien eindigen. In het begin was Sharon Hendriks bijzonder ijverig. Een rondje van 2400 meter ging in het begin al in 3 minuten en 55 seconden. En dat bekende dat na een paar rondjes het hele veld al uit elkaar lag. Een waar slagveld. Zeven ronden voor het einde vormde zich een kopgroep van vier, Fleur Veen, Lianne van Loon, Elsemieke van Maaren en de laatste winnares in Steenwijk van 2019 Marijke Groenewoud.

De Italiaanse Laura Lorenzato reed zich het schompes achter de koplopers, maar kon de oversteek niet maken. Ze zag met het snot voor de ogen haar achterstand oplopen van 11 naar 34 seconden en moest zich tevreden stellen met de vijfde plaats. Het werd een sprint van vier, en op komeet Marijke Groenewoud stond geen maat. Magistraal pakte ze de winst. Tweede werd Elsemieke van Maaren, derde Fleur Veen en vierde Lianne van Loon. „Dat klimmetje een kreng? Nou dat mag je wel zeggen. Na een keer of tien voel je hem best in je benen”, aldus Groenewoud. „Maar we winnen, voor de tweede keer op rij. Ging best lekker hoor. En als je in de kopgroep zit wil je ook winnen. Die twee van team A6, Van Loon en Veen, wilden niet meerijden. Ze wilden hun ploeggenote Lorenzato laten aansluiten. Nou daar zat ik niet op te wachten…”

Resultaten 36e Skeelerklim

De resultaten van de 36e editie van de Klim van Steenwijk zijn:

DAMES: 1. Marijke Groenewoud (Hallum), 2. Elsemieke van Maaren (Zuilichem), 3. Fleur Veen (Heerenveen), 4.Lianne van Loon (Gouda), 5. Laura Lorenzato (Italië), 6. Sharon Hendriks (Zwolle), 7. Elis Dul (Oene), 8. Ineke Dedden (Heerenveen), 9. Beau Wagemaker (Hoogkarspel), 10. Demi Huiden (Amersfoort), 11. Brit Qualm (Wassenaar), 12. Sandra Dekker (Heerenveen), 13. Sabrine Gaudesaboos (België), 14. Yvonne Nauta (Heerenveen), 15. Lotte Veenstra (Meppel).

Leidersprijs van Kruider woninginrichting: Elsemieke van Maaren

Klassementsprint over 3 ronden (Overijsselse Merentocht): 1. Fleur Veen, 2. Marijke Groenewoud, 3. Elsemieke van Maaren.

HEREN: 1. Bart Swings (België), 2. Bart Hoolwerf (Eemdijk), 3. Gary Hekman (Kampen), 4. Kevin van der Horst (Staphorst), 5.Casper de Gier (Heerenveen), 6. Mateo Rica (Colombia), 7. Harm Visser (de Westereem), 8.Christan Haasjes (Staphorst), 9. Luc ter Haar (Zeewolde), 10.Crispijn Ariëns (Heerde), 11. Peter Michael (Nieuw-Zeeland), 12. Ronald Haasjes (Staphorst), 13. Evert Hoolwerf (Eemdijk), 14. Robert Post (Groningen), 15. Marthijn Mulder (Staphorst).

Leidersprijs van Kruider woninginrichting: Bart Swings

Klassementsprint over 3 ronden (Overijsselse Merentocht): 1. Gary Hekman, 2. Crispijn Ariëns en 3. Gary Hekman.

Nieuws

menu