Meervoudig Paralympisch kampioen Jetze Plat aan vertrek handbikerace Spektakel van Steenwijk

Jetze Plat. Foto: Bert Willems

Bij de handbikerace in Steenwijk, in het voorprogramma van het wielerspektakel, staat dinsdag een meervoudig Paralympisch kampioen aan het vertrek. „En dan mag je best zeggen dat wij supertrots zijn dat we deze man aan de start hebben”, zegt organisator Meine Seinen. Het gaat om de 31-jarige geboren Amsterdammer Jetze Plat. Hij is ook een zeer verdienstelijk triatleet.

Plat werd geboren met twee onvolgroeide benen. In 1995 kwam hij in aanraking met handbiken om naar school te kunnen fietsen. Later ging hij het handbiken ook als sport beoefenen. In het begin van zijn sportcarrière werd Plat gecoacht en getraind door Kees van Breukelen. Naarmate Plat beter werd in de sport is er gezocht naar een andere trainer die hem op een hoger niveau kon ondersteunen. Dit werd Ralf Bekers. Tijdens de wereldbekerwedstrijden in Rome kwalificeerde Plat zich voor de Paralympische Zomerspelen 2012 in Londen.

Awards

Jetze Plat was destijds, toen hij genomineerd werd voor Londen 2012, werkzaam als monteur van handbikes en rolstoelen. Na de nominatie is hij fulltime wielrenner geworden. Op 18 november 2017 zorgde Plat voor een unicum door twee awards in de wacht te slepen. Plat kreeg de award voor triatleet én para-atleet van het jaar. Hij prolongeerde in Rotterdam de wereldtitel, werd in Kitzbühel opnieuw Europees kampioen en rolde in oktober als snelste paratriatleet over de finish in de Ironman op Hawaï.

Paralympische sporter van het jaar

Plat droeg samen met atlete Fleur de Jong de Nederlandse vlag tijdens de openingsceremonie van de Paralympische Zomerspelen 2020. Daar won hij, vijf jaar na zijn titel op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro, opnieuw de gouden medaille. Jetze Plat werd ook uitgeroepen tot Paralympische sporter van het jaar 2020/2021 op het Sportgala 2021 van het NOC*NSF.

Voormalig wielerprof Rob Harmeling komt in Steenwijk het startschot lossen. Dat als voorman van de Maartens Foundation. Deze organisatie wil kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking op het gebied van houding en beweging ondersteunen na de ziekenhuisperiode.

Nieuws

menu