Meppeler Floris van Es klimt op voetballadder: 'ACV en FC Groningen zijn prachtige clubs'

„Ik word weleens door voetbalouders gebeld voor een afspraak. Als ze mij dan vervolgens zien, zijn ze verbaasd. Immers, een jongeman van 24 jaar is niet het eerste wat ze verwachten als hoofd jeugdopleiding. Dat vind ik altijd wel grappig”, zegt Floris van Es.

Floris van Es: „Ik ben iemand die anderen graag helpt en kennis wil delen.”

Floris van Es: „Ik ben iemand die anderen graag helpt en kennis wil delen.” Foto: Eigen foto

De Meppeler is sinds begin dit jaar actief bij topamateurclub ACV uit Assen. Hij zet in de Drentse hoofdstad de lijnen uit als het gaat om voetbalontwikkeling bij de jeugd. Zijn leeftijd is daarbij juist een voordeel, vindt hij. „Want jonge mensen zorgen voor een frisse blik. Toen ik hier kwam waren er veel trainers met goede ideeën, maar het waren allemaal eilandjes. We hebben nu op basis van een aantal modellen, waarbij de nadruk ligt op breed motorisch opleiden, een plan van aanpak gemaakt en ik heb wel het idee dat we met z’n allen op de goede weg zijn.”

In Meppel legde de in Groningen woonachtige Van Es de basis voor zijn huidige functie. Bij de plaatselijke FC drong bij hem al snel door dat werken in de voetballerij wel iets heel moois zou kunnen zijn. „Ik kreeg dat gevoel eigenlijk al in de Onder 13, vroeger de D1. Het trainerschap sprak mij wel aan en dat heb ik later ook opgepakt. Ik ben iemand die anderen graag helpt en kennis wil delen. Mijn ouders zijn daarbij mijn voorbeeld en zij hebben mij geïnspireerd om zo lang mogelijk te studeren. Daarom heb ik na HBO Sportkunde nog de master Marketing Analytics & Data Science gevolgd. Die heb ik sinds kort afgerond. Sommige medestudenten zijn keiharde programmeurs, maar ik vind het interessant om marketing en data met sport te combineren.”

Bewegingsarmoede

Zijn ijver heeft Van Es sinds kort ook een rol binnen profclub FC Groningen opgeleverd. Daar gaat hij opereren als ‘Trainer Voetbal en Maatschappij’. „Ik wil dingen doen die ik tof vind en hoef niet per se richting de Randstad of meteen een baan op universitair niveau. Deze functie sprak mij aan, omdat je enerzijds met een sportief doel bezig bent en daarnaast is het bedoeling om de bewegingsarmoede in het verzorgingsgebied van FC Groningen aan te pakken. Het mes snijdt zo aan twee kanten. Met de Scholentour breng ik met collega’s zo veel mogelijk kinderen in beweging, met de Voetbalschool lever ik mede een bijdrage aan de voetbalontwikkeling van kinderen en met de zogeheten Voorselectie ben ik medeverantwoordelijk voor het selectieproces richting de jeugdopleiding van FC Groningen. Een uitdagende functie waar ik ontzettend veel zin in heb.”

In zijn steeds meer gevulde rugzak zitten inmiddels ook talloze werkstages, waaronder twee in de Verenigde Staten. Van Es denkt met veel plezier terug aan die tijd. „Twee zomers heb ik daar vertoefd. In totaal zestien weken. De tweede keer maakte ik deel uit van een trainersgroep van de Ajax Soccer Academy. Dan merk je hoe groot het merk Ajax mondiaal is en hoezeer sport daar leeft. Soms mis ik de Verenigde Staten wel. Ik vind het een mooi land, met vriendelijke mensen. De vooroordelen die hier heersen over de VS zijn echt niet allemaal waar. Ik zou in de toekomst die kant best weer eens op willen, maar ik moet ook rekening houden met mijn vriendin natuurlijk. Zij studeert Nederlands Recht en timmert eveneens hard aan de weg. Mooi dat we samen zo aan het groeien zijn.”

Win-winsituatie

Bij ACV en FC Groningen is daar voor Van Es in ieder geval volop ruimte voor, de komende tijd. „Ik denk dat ik op termijn meer impact kan hebben in beleidstechnische functies en managementfuncties dan als veldtrainer. Bij FC Groningen zijn bijvoorbeeld genoeg mogelijkheden om door te groeien. Wat mij aanspreekt is dat veel jonge mensen daar al hoge posities bekleden en ik vind het interessant om met hen en ook andere mensen binnen de organisatie te sparren. Zo heb ik vorige week de databasemarketeer uitgebreid gesproken. En bij ACV werken we hard om de status van een Regionale Jeugdopleiding van de KNVB te krijgen. Een langetermijnproject, maar zo ambitieus moet je wel zijn. Ik hoop in Assen iets duurzaams achter te laten. Mooi dat ik nu mijn leiderschapskwaliteiten bij deze prachtige clubs kan combineren met de opgedane kennis tijdens mijn studies. Wat mij betreft een win-winsituatie.”