Sven Jonker, hier nog in het shirt van zijn vorige wielerteam. De oud-Meppeler en oud-korfballer van DOS’46 mag zich sinds januari algemeen directeur van de continentale wielerploeg SEG Racing Academy noemen.

Meppeler Sven Jonker korfbalde vroeger bij DOS’46. Nu is hij de baas van een wielerploeg

Sven Jonker, hier nog in het shirt van zijn vorige wielerteam. De oud-Meppeler en oud-korfballer van DOS’46 mag zich sinds januari algemeen directeur van de continentale wielerploeg SEG Racing Academy noemen. Getty Images / Tim de Waele

Meppel - „Deze baan geeft mij nu al een enorme kick. Ik krijg weliswaar meer op mijn bord, maar het voelt niet zwaarder. Ik ben echt blij dat ik de stap heb gemaakt”, zegt Sven Jonker.

De 29-jarige Jonker, in Meppel opgegroeid maar momenteel woonachtig in Dordrecht, mag zich sinds januari algemeen directeur van de continentale wielerploeg SEG Racing Academy noemen.

Een ploeg die bekendstaat om zijn uitstekende opleiding voor jonge, aanstormende talenten. De afgelopen drie jaar werkte Jonker op het hoogste niveau bij World Tour-team Astana, waar hij verantwoordelijk was voor de marketing en communicatie.

Contract bij Astana

Het directeurschap was altijd een droom voor Jonker, al vroeg hij zich nog wel even af of hij er op zijn leeftijd wel klaar voor zou zijn. „Dat heb ik ook duidelijk aangegeven in de gesprekken met SEG. Zij gaven mij echter een heel goed gevoel en gaan mij begeleiden waar nodig. Het afscheid bij Astana viel mij wel zwaar en ik heb er ook lang over moeten nadenken. Ik had mijn contract bovendien met een jaar verlengd. De keuze was óf nog langer meekijken in de keuken van Astana óf op eigen benen staan als algemeen directeur. Uiteindelijk gaven mijn ambitie en het verhaal van SEG de doorslag.”

Zijn werkzaamheden bij SEG Racing Academy zijn, zoals hij zelf zegt, „superdivers”: „Afgelopen week hield ik mij bijvoorbeeld bezig met de huisvesting van buitenlandse renners in Nederland, een deal met een partij die coronatesten kan afnemen en het verplaatsen van ons trainingskamp. Het gaat werkelijk alle kanten op en dat maakt het ook zo mooi. Je kunt in dit vak geen ‘9-tot-5-mentaliteit’ hebben, want dan red je het niet. Laatst was ik ’s avonds aan het videobellen met een Amerikaans talent om hem beter te leren kennen en te checken wat hij nodig heeft om optimaal te kunnen presteren. De volgende ochtend moest ik een teambus regelen voor het nieuwe seizoen. Het werk is afwisselend en geeft mij veel energie.”

Strategische kant

En als Jonker - voormalig korfballer van DOS’46 - even in de knoop komt met zijn werkzaamheden, dan staat er altijd een team klaar om hem te ondersteunen. Delegeren is voor hem geen vies woord. „Soms moet je ook dingen aan anderen overlaten. Als iemand in ons team van acht man verantwoordelijk is voor logistiek, dan hoef ik mij toch niet te gaan bemoeien met zaken als het regelen van visa? Dan moet je ook kunnen vertrouwen op anderen en dat doe ik. Daardoor kan ik mij meer focussen op de strategische kant. Vraagstukken betreffende de toekomst, die in het afgelopen jaar door de coronasituatie nauwelijks zijn beantwoord. Nu denken we onder meer hardop na over een campus waar alle renners kunnen wonen en trainen. Dat zou goed kunnen passen in onze ambities, met talentontwikkeling als speerpunt.”

‘Op mijn manier zorgen dat iedere renner tot zijn recht komt’

Omdat het directeurschap nieuw is voor Sven Jonker, is hij nog zoekende naar een eigen stijl. De afgelopen jaren vergaarde hij veel kennis, ook door het lezen van boeken.

Zo heeft Jonker de methodes van oud-basketbalcoach Ton Boot, oud-voetbalcoach Louis van Gaal en oud-volleybalcoach Toon Gerbrands bestudeerd. De laatstgenoemde is momenteel algemeen directeur bij PSV. „Ik vind het interessant om te lezen over hun aanpak en pik er dingen uit die ik denk te kunnen gebruiken. Boot was iemand die nooit persoonlijke gesprekken met zijn spelers voerde. Je moest presteren, wat er ook aan de hand was. Daarin was hij keihard. Van Gaal was dan weer het andere uiterste door alles van zijn spelers te willen weten. Als ik naar mezelf kijk, dan ben ik niet iemand die een ijzeren regime wil voeren. Ik wil op mijn manier zorgen dat iedere renner tot zijn recht komt. Dat kan met een schouderklopje zijn, maar ook met een schop onder de kont. Elk mens zit anders in elkaar.”

Topsportbeleid

Ook Jonker, die in zijn nieuwe functie soms harde beslissingen zal moeten nemen. „Ik denk dat ik daar wel toe in staat ben. Topsportbeleid is veelal beleid zonder nuance en compromissen. Kijk naar het voetbal, waar het nóg extremer is. Of ik uiteindelijk in het voetbal zou willen belanden? Ik sluit eenzelfde functie in een andere sport zeker niet uit. Dat is óók superinteressant. Voor nu concentreer ik mij op mijn huidige baan. De coronacrisis heeft voor mij als voordeel dat ik mooi in mijn rol kan groeien. Er is meer tijd en ruimte om iedereen goed te leren kennen. Als de wielergekte straks losbarst, dan stá ik er, voor de volle honderd procent.”

 

Door: Martijn Visscher