Collin Veijer (95) zit vlak achter kampioenschapsleider David Alonso, in de openingsfase van race 2 in Portugal.

Motorcoureur Collin Veijer uit Staphorst is tevreden over openingsweekend Red Bull Rookies Cup

Collin Veijer (95) zit vlak achter kampioenschapsleider David Alonso, in de openingsfase van race 2 in Portugal. Foto: Red Bull MotoGP Rookies Cup

Staphorst - Op het circuit van het Portugese Portimão is de Staphorster motorcoureur Collin Veijer zijn tweede seizoen in de Red Bull MotoGP Rookies Cup dit weekend begonnen met een tiende en een zevende plaats. De zestienjarige coureur staat daarmee achtste in de tussenstand van de titelstrijd.

Veijer had voor het weekend zijn ambitie uitgesproken om dit seizoen richting een podiumplaats te gaan, maar zou hij tevreden zijn met een plaats bij de eerste zeven. In de kwalificatie op vrijdagmiddag voldeed hij direct aan deze doelstelling: hij zette de zevende tijd op de klokken, terwijl de Braziliaanse nieuweling Diogo Moreira er met de pole vandoor ging.

Verkeerde keuze

Een matige start in de eerste race leidde ertoe dat Veijer de aansluiting bij een kopgroep van zeven coureurs misliep. Door een verkeerde keuze in tandwielverhouding kwam de jonge Nederlander acceleratie tekort om nog iets van zijn achterstand goed te maken. Uiteindelijk zat er niet meer in dan een tiende plaats. „Dat was best een grote teleurstelling, want ik had anders kunnen meedoen in de kopgroep”, stelde Veijer na afloop. „Ik bleef hard pushen voor het beste resultaat, maar het was een kwestie van de race uitrijden.”

Met de juiste tandwielverhouding begon Veijer sterk aan de tweede race, op zondagmiddag. Na de start klom hij op naar de vierde plaats in de wedstrijd. Daar ging hij direct het gevecht aan met polesitter Moreira en de winnaar van de eerste wedstrijd, David Alonso. „Mijn start was heel erg goed. Ik koos bewust een andere lijn en kon in de eerste bocht de buitenkant pakken. Dat leverde me meteen een aantal posities winst op.”

Nadat hij in de eerste race nog tekort was gekomen op het start-finish-gedeelte, die in Portimão vanaf de laatste bocht steil omhoog loopt, kwam Veijer nu sterk voor de dag. In de derde ronde nam de Staphorster zelfs brutaal de leiding. „Ik voelde meteen dat het een stuk makkelijker ging dan zaterdag. Ik voelde me echt sterk en kon het tempo vooraan goed volgen.” De aanwezige Spanjaarden en Zuid-Amerikanen drongen de Nederlander echter snel een paar plaatsen terug.

Geen onnodige risico’s

Op de vijfde plaats deed Veijer er alles aan om de overige leden van de kopgroep achter zich te houden, maar in de laatste drie ronden was de weerstand gebroken en zo zakte Veijer langzaamaan door het veld. „Vlak voor het einde waren mijn banden echt op. Waarschijnlijk ook omdat ik in het begin hard heb lopen stampen. Toch wilde ik hoe dan ook finishen en dus besloot ik geen onnodige risico’s meer te nemen. Dat kostte me een paar plaatsen en dat was zonde”, legde Veijer uit. In de laatste ronde profiteerde hij nog wel van de valpartij van Marcos Uriarte en zo finishte hij als zevende.

Uiteindelijk voldeed Veijer met die klassering opnieuw aan zijn verwachtingen die hij voor het weekend had gesteld. „Ik ben superblij met deze zevende plaats, op een kleine seconde achterstand van de winnaar. Ik weet nu dat vooraan kan meedoen. Deze bevestiging doet me goed en geeft me veel vertrouwen voor de rest van het seizoen”, aldus Collin Veijer.

De jonge Staphorster blijft deze week in Portugal, waar komend weekend op het circuit van Estoril de eerste race van het Junior Moto3-wereldkampioenschap op het programma staat. Een klasse waarin Veijer met het Italiaanse AC Racing Team zijn debuut maakt. Een week later staat het tweede weekend van de Red Bull MotoGP Rookies Cup op het programma, op het circuit van het Spaanse Jerez.