Motorcoureur Jeffrey Buis heerst op circuit Barcelona-Catalunya: 'Op naar meer'

Jeffrey Buis was ouderwets op dreef op het circuit van Barcelona-Catalunya.

Jeffrey Buis was ouderwets op dreef op het circuit van Barcelona-Catalunya. Foto: Asse Klein

Werelds. Een geweldige terugkeer van motorcoureur Jeffrey Buis in de World Supersport 300 klasse. Voor de voormalig wereldkampioen in deze klasse was er op Assen nog een ‘bescheiden’ achtste plaats. Op het circuit van Barcelona-Catalunya was het echter weer ouderwets raak. Jeffrey won de eerste race en belandde ook in de tweede race met een derde stek op het podium.

De openingsdag was niet vrij van problemen. De coureur uit Steenwijkerwold had wat malheur aan zijn Kawasaki waardoor hij enige nuttige rijtijd miste. Tijdens de tweede vrije training liep de machine weer als de brandweer en werden er een paar zeer snelle rondetijden op de klokken gebracht.

De chaotische Superpole leverde een vrij behoorlijke gedeelde vijfde plaats op. In de eerste race ging het crescendo met Buis. De start was perfect en Jeffrey sloeg direct een gaatje met de concurrentie. Na een paar ronden ontstond er een vrij grote kopgroep. Buis domineerde en greep heel knap de zege.

Historische overwinning

En deze zege bleek een hele bijzondere. Want het was voor Jeffrey de achtste zege in deze klasse. En daarmee schrijft de coureur historie. Want het is niet eerder voorgekomen dat iemand zoveel races in deze klasse op zijn naam mocht schrijven. Ook in de tweede race was er sprake van een vrij grote kopgroep. Met het lange rechte stuk speelde de slipstream een belangrijke rol in de wedstrijd. Jeffrey bevond zich voornamelijk in het midden van de groep. Buis deed in de finale wat hij zo vaak doet. Oftewel de koppositie grijpen.

Helaas voor hem kwam de MTM-Kawasaki-rijder in de slotfase wat in het gedrang. Daardoor verloor hij de koppositie, maar werd nog knap derde. „Erg blij”, zegt Jeffrey in een reactie. „Ongelooflijk om het tweede raceweekend van dit seizoen af te sluiten met twee podiumplaatsen. Daarbij heb ik ook deze keer weer geweldig veel steun gehad van mijn team.” De successen zijn prachtig, de coureur geniet ervan, maar is ook professioneel genoeg om alweer vooruit te kijken. „Want we gaan nu in voorbereiding op de volgende races in het Italiaanse Misano. Op naar meer.”

Dat raceweekend is van 2 tot en met 4 juni op het circuit van Misano World Circuit Marco Simoncelli.