Motorcoureur Twan Smits uit Steenwijk is superblij met overstap naar IDM Supersport 600-klasse: 'Zo'n Yamaha is een bruut met een enorme tank'

De trainingsmotor in de woonkamer is voorzien van kerstverlichting. En een miniatuur-dinosaurus heeft het schijnbaar goed naar z’n zin op het voertuig. „Dit is een motor die we weleens gebruiken voor korte stukjes”, zegt coureur Twan Smits. Hij maakt binnen Team Apreco de overstap van de IDM Supersport 300-klasse naar de zwaardere 600-klasse. „Een mooi vooruitzicht”, stelt de bijna 18-jarige Steenwijker.

Twan Smits op zijn trainingsmotor in de woonkamer.

Twan Smits op zijn trainingsmotor in de woonkamer. Foto: Sieb van der Laan

„Er wordt door Yamaha en het ondersteunende Ten Kate Racing-team gewerkt aan een ‘topfiets’ voor Twan. Best een unieke kans”, zegt Wout Smits. Zijn zoon Twan heeft zijn eerste ervaring met de zwaardere motor al achter de rug. „Een test in België. Op het circuit van Mettet. Ging wel goed. De racestijl die ik nu heb, past wel bij de 600-klasse. Doordat zo’n motor zwaarder weegt, stuurt hij wel moeilijker. Het is best een lomp ding hoor, dat komt ook door die enorme tank. Vergeleken bij een 300-motor is het een bruut die een kolereherrie maakt”, zegt Twan Smits lachend.

Snelheden hoog