Motorcoureur Twan Smits uit Steenwijk rijdt op de Sachsenring tweemaal naar het podium

Twan Smits (#85) en Thomas Gradinger (#36) in duel.

Twan Smits (#85) en Thomas Gradinger (#36) in duel. Foto: Damon Teerink

Het IDM 2023, Internationale Deutsche Motorradmeisterschaft, is van start gegaan op de Sachsenring in Duitsland. In deze zware wegracecompetitie nemen rijders uit heel Europa het tegen elkaar op in verschillende race klassen. Steenwijker coureur Twan Smits (19) behaalde in beide races het podium (twee maal tweede).

Twan Smits gaat net als in 2022 in de klasse Supersport 600 van start met een Yamaha R6 van team Apreco. De Yamaha R6 is geprepareerd door Ten Kate Racing Products uit Nieuwleusen. Met een vermogen van meer dan 140 pk kan de motor op het circuit snelheden bereiken van ruim 270 km/u.

In het IDM worden per klasse twee wedstrijden verreden en zondagochtend werd de eerste race verreden onder zomerse omstandigheden. Dankzij een goede kwalificatie kon Twan Smits van de eerste startrij vertrekken, P3. Hij kon zich direct met de leiding van de race bemoeien. In de eerste ronden wist Twan de koppositie over te nemen maar hij kon dit niet vol houden. Een groot deel van de wedstrijd duelleerde Twan met Thomas Gradinger, de IDM kampioen van 2018 en oud Moto2 coureur. Door dit duel om de tweede plaats kon Melvin van der Voort weg rijden en de race winnen. Twan Smits wist Gradinger achter zich te houden en als tweede te finishen.

Regen

De tweede race ging later in de middag van start terwijl het licht begon te regenen. Toch gingen alle rijders van start met droog weer banden in de verwachting dat de regen niet door zou zetten. Ook in deze wedstrijd begon Twan van de eerste startrij en daardoor raakte hij niet betrokken bij een valpartij in de eerste bocht. Deze wedstrijd was door de lichte regen risicovol en maakte dat elke rijder gefocust was op het uitrijden van de race. Vooral in de beginfase waren er enkele valpartijen omdat alle rijders met slicks waren vertrokken en het circuit enkele gladde plekken kende. Twan wist uit de problemen te blijven en de wedstrijd in tweede positie uit te rijden.

Met deze klasseringen bezet Twan de tweede plaats in het klassement. Het volgende IDM raceweekend is van 2 tot 4 juni in Oschersleben. Het IDM komt in augustus, 18-8- t/m 20-8, naar het TT-circuit van Assen.