Motormuis Milan Hunneman (9) uit Steenwijkerwold geeft vol gas op zijn mini bike: 'Hij wil niet alleen graag, maar kan het ook'

„Mijn motortje zit lekker, en dan hard door de bochten”, zegt Milan Hunneman. De 9-jarige motormuis uit Steenwijkerwold kan goed uit de voeten op zijn mini bike. De jonge coureur doet sinds kort aan wedstrijden. En niet onverdienstelijk. „Hij heeft talent, dat had ik al snel gezien”, zegt Jeffrey Buis. „Sommige jochies willen graag maar hebben het niet, hij heeft het wel.” De wereldkampioen in de Supersport 300 klasse is één van de begeleiders van het kleine racetalent.

Milan Hunneman op zijn mini bike samen met leermeester Jeffrey Buis.

Milan Hunneman op zijn mini bike samen met leermeester Jeffrey Buis. Foto: Sieb van der Laan

Op 3-jarige leeftijd zat Milan al op een klein crossmotortje. „Super hard ging dat motortje niet, maar Milan reed al snel zelfstandig”, zegt vader Raymond. Rijdt maar naar opa, zo was de boodschap. „En dat lukte hem wel. Hier achter ons huis op het grasveld en gravelbaan heeft Milan het crossen geleerd.” Buis ziet het goedkeurend aan. „Hij is nergens bang voor. Dat moet ook niet, want het gaat om snelheid. Je kunt niet als een mietje rondrijden”, klinkt het met een grijns.

Negen jaar, en al zes jaar op de motor. Best knap. Toch is Milan tussendoor nog een tijdje gestopt. „Hij was aan het racen op de gravelbaan en zag dat nogal wat mensen naar hem keken. De concentratie was even weg, en Milan knalde bijna tegen de auto van de buurman. Het ging nog net genoeg, maar hij schrok daar zo van dat hij een tijdje niet meer wilde.”

Trainen op de Tippe

De mini bike is van vader Raymond geweest. Voor mijn gevoel had ikzelf ook wel talent, maar we hadden thuis geen geld. Motorsport beoefenen is erg duur. Daarom ben ik gaan voetballen. Zo was ik keeper bij BEW Vledder en Vledderveen.” Het gravel van de Tippe in Staphorst is voor Milan ook een baan waarop hij zich heerlijk kan uitleven. „Daar kan hij op dit motortje snelheden van zo’n zestig kilometer per uur halen.” In de kamer pronkt al een prachtige beker. De eerste beker die Milan heeft veroverd. „Gewonnen op de juniortrack van Assen”, zegt moeder Klarina trots.

Voor Milan is het leuk dat hij dit jaar voor het eerst mee kan doen aan een NK competitie. De eerste wedstrijd is al geweest, in Veldhoven. „Hij was vooraf zo vreselijk zenuwachtig. Milan was echt lijkbleek, zo is ie nooit”, zeggen zijn ouders. In de kwalificatie ging het toch aardig. „Hij maakte wat foutjes, maar klokte wel een zesde tijd. Door de zenuwen was de start in de eerste race niet optimaal. Daar werd hij nog zevende. In de tweede wedstrijd werd het na opnieuw een matige start een soort van inhaalrace. En daarin werd Milan vierde. Alweer een stuk beter dan de eerste race.”

Nog vijf NK wedstrijden

Voor het NK staan nog vijf wedstrijden op de rol. „Twee keer in Assen, twee keer Staphorst en nog een keer Veldhoven. De eerste wedstrijd is op thuisbaan de Tippe in Staphorst. Dat is op zaterdag 28 augustus.” Milan vindt regen wel fijn. „Hartstikke leuk om in de regen te rijden. Als Jeffrey tijd heeft gaat hij op dinsdag vaak mee naar Staphorst om te trainen.” De frames en motorblokken voor de kleine held komen van importeur ReMa Racing. Constantijn Buis, de vader van Jeffrey Buis, is nog wel handig met sleutelen en is nooit te beroerd om even de helpende hand te bieden. „Ik ben gelukkig een betere rijder dan monteur, anders kwam het niet goed”, zegt Buis lachend. „Nou ja, als er met de mini bike iets mis is heb ik wel een idee waar het aan kan liggen. Dat dan weer wel.”

Voor de naaste toekomst heeft Raymond al een plan hoe het verder kan gaan met zijn getalenteerde zoontje. „Volgend jaar kan hij junior B worden en daarna zitten we te denken aan de open 50 bij de mini bikes.” De prestigieuze Molenaar Cup is het daarop volgende doel. „En daar moet je voldoende talent voor hebben, maar ik geef hem een goede kans”, zegt Buis. Raymond merkt op dat Milan in sommige dingen nog wat slimmer moet worden. „Al heeft hij een baan waarop hij rijdt snel in de smiezen.” Klarina vindt het allemaal leuk. „Milan is in deze tak van sport helemaal in zijn element en heeft ook veel vriendjes op de baan.” Motorsport is niet goedkoop. „Tot nu toe betalen we alles zelf, maar enige sponsoring zou niet verkeerd zijn. Elke vijftig euro is meegenomen.”