Nieuwe veldkorfbalcompetitie: ZKC’19 hoopt dit seizoen wél te kunnen promoveren

De ereklassers (zoals DOS’46 uit Nijeveen) zijn vorig weekend aan de eerste helft van hun veldcompetitie begonnen en vanaf dit weekend mogen de overige ploegen zich ook weer weren in competitieverband. Hier volgt een overzicht.

10 oktober 2020: Adriaan Dusée en Melissa Rijstenberg zetten een een-tweetje op namens ZKC'19, met het Friese Harich als tegenstander. Het bleek de laatste wedstrijd van de vorige, vroegtijdig afgebroken veldcompetitie. Komende zaterdag staan deze teams toevallig weer tegenover elkaar in Zuidwolde, maar nu betreft het de eerste wedstrijd van de nieuwe veldcompetitie.

10 oktober 2020: Adriaan Dusée en Melissa Rijstenberg zetten een een-tweetje op namens ZKC'19, met het Friese Harich als tegenstander. Het bleek de laatste wedstrijd van de vorige, vroegtijdig afgebroken veldcompetitie. Komende zaterdag staan deze teams toevallig weer tegenover elkaar in Zuidwolde, maar nu betreft het de eerste wedstrijd van de nieuwe veldcompetitie. Foto: Gerrit Boer

Zo’n elf maanden geleden, om precies te zijn op zondag 11 oktober 2020, klonk voor het laatst het eindsignaal van een veldkorfbalcompetitiewedstrijd. Het was het tweede seizoen op rij dat de veldcompetitie voortijdig stopte. Toeschouwers waren toen al niet meer welkom. De ploegen in de Korfbal League mochten nadien nog wel een aangepast zaalprogramma afwerken, maar de rest moest het doen met trainingen op de club, en dat ook nog met flink wat beperkingen.

Eerste klasse

Eersteklasser KIOS (R) begon op 22 augustus 2021 onder leiding van hoofdtrainer-coach Adri Kok en assistent Steven Koelma met een trainingsdag aan de voorbereiding. Daarna nam de ploeg uit Ruinerwold deel aan een toernooi in Nijmegen, volgde een driekamp met CSL en ZKC’19 op de eigen ‘Kick Off Dag’ en werden twee oefenwedstrijden gespeeld. Kok: „Ik ben niet ontevreden over de voorbereiding. We hebben nog niet verloren, maar dat zegt niks. Vorig jaar was dat ook zo, maar toen verloren we toch al direct punten in de competitie.”

De selectie van KIOS onderging weinig veranderingen. Wel verdwenen Henk-Mart van der Wal en Frank Wagter van het toneel. Kok: „De selectie is smal, maar moet goed genoeg zijn om op dit niveau mee te kunnen. Ik heb niet echt een idee van de sterkte van de tegenstanders. Ik heb ze een jaar niet gezien. Quick’21/Vlug en Vaardig en CSL zijn nieuwe tegenstanders. De laatste is voor mij de absolute favoriet. Wij gaan ons eerst maar richten op handhaving.”

In een wisselende samenstelling van de vakken, met de keuze voor 5 om 5, mogen de spelers Janneke Lucas, Lisannne Koster, Marlissa Noord, Janita Zantinge, Moniek Huiskes, Ramon Karsten, Danni Dingsté, Martijn Ziel, Rogier Nijdam en Patrick Roelevink strijden om de punten. De tegenstanders in 1A zijn AKC (Almelo), CSL (Britsum), Juventa (Hardenberg), OKO/BIES (Opende), Quick’21/Vlug en Vaardig (Oudega), Rigtersbleek (Enschede) en Wêz Handich/DOW/TFS (Rottevalle).

Tweede klasse

„Nu maar hopen dat we nog meer wedstrijden mogen spelen”, sprak hoofdtrainer-coach Jan Bijkerk van ZKC’19, na afloop van de als koploper gewonnen thuiswedstrijd tegen hekkensluiter Harich, terwijl zijn blik eigenlijk al verried dat het ijdele hoop was. Met de vijfde overwinning op rij en een voorsprong van vijf punten op de naaste concurrentie stonden de Zuidwoldigers voor de tweede maal op de drempel van het kampioenschap en de zo gewenste promotie naar de eerste klasse. De veldcompetitie werd echter voor de tweede maal op rij voortijdig beëindigd. Botte pech. Bijkerk heeft andermaal met Maarten Feenstra en Evert Krikken de selectie onder de hoede: „We zijn veroordeeld tot de tweede klasse en moeten een nieuwe poging wagen.”

ZKC’19 heeft er overigens voor gekozen om verder te gaan als zaterdagploeg en treft de volgende tegenstanders in de nieuwe competitie: De Granaet (Dokkum), De Hoeve, De Waterpoort (Sneek), Harich, Hoogkerk/Schelwald Optiek (Groningen), ROG (Groningen) en VZK/DIO/Donkerbroek (Haule). Bijkerk: „De keuze voor de zaterdag? In de zaal was dat al het geval. Hoe de verhoudingen in de klasse liggen, is moeilijk in te schatten.”

De Zuidwoldigers begonnen op 17 augustus met de voorbereiding en werkten naast een driekamp met KIOS (R) en CSL vijf oefenwedstrijden af. Bijkerk: „Het doel is tweeledig. Kwantitatief om wedstrijdritme op te doen, en om door te oefenen tegen sterkere tegenstanders alvast weerstand te voelen voor de zaal. We hebben tot ver in juni doorgetraind, de laatste weken op intensiteit, en we hebben de spelers de opdracht meegegeven dat ze bij het begin van het seizoen op hetzelfde niveau zouden zijn. ” De Zuidwoldigers komen in de zaal in de overgangsklasse uit.

Net als in de laatste jaren wordt begonnen met een 5 om 5-formatie. Per wedstrijd wordt een keuze gemaakt uit de spelersgroep met Melissa Rijstenberg, Elske Oord, Hieke Kruit, Marlieke Krikken, Jolein Ubels, Hielke Oosterveen, Adriaan Dusée, Tom Rijstenberg, Christian Krikken en Daniël Vos. Bijkerk: „Het niveauverschil in de selectie is kleiner geworden.”

Derde klasse

In de competitieloze periode vonden bij derdeklasser RoReKo enkele veranderingen plaats. Zo legde Henk Huising in februari zijn werkzaamheden als trainer-coach neer. Een gevolg van de coronamaatregelen. Gert Flinkert vormde tot dan toe met Huising de technische staf en vervulde een dubbelrol als trainer-speler. „Ik spreek nu als tc-lid. Onder de huidige omstandigheden leek het ons niet zinvol op zoek te gaan naar een trainer-coach en hebben we intern een oplossing gezocht. Rob Hindriks en ik gaan respectievelijk de vrijdag- en woensdagtraining verzorgen. Susan Hindriks wordt de hoofdcoach van het eerste. Zij moet vanwege problemen met haar knie stoppen met spelen. Dat is een fikse aderlating, maar gelukkig gaat ze niet verloren voor de vereniging. De prioriteit in het beleid ligt op de toekomst: het in stand houden van het tweede team en aandacht voor de ontwikkeling van de junioren. Zij hebben nog tijd nodig om te rijpen en hardheid op te doen voor de senioren.”

De Wijkers, die naar schatting door de coronabeperkingen zo’n 15% van de leden zagen afhaken, gaan met een vast basisachttal de competitie in: Leonie de Jonge, Marloes Ham, Iris Leffers, Mandey Huisjes, Jasper Ploeg, Nico Broekert, Frank Donker en Chris de Gorter. Handhaving in de derde klasse is de doelstelling. Club Brothers (Groningen), Leeuwarden, Lintjo (Oldeberkoop), Olympia (Twijzel), SDO (Schoonoord), Spannum en WSS (Oude Pekela) vormen de tegenstanders.

Vierde klasse

Vierdeklasser Noveas koos er vanwege de coronabeperkingen voor al vanaf januari naar buiten te gaan om te trainen. Trainer-coach Gert Bakker en het bestuur van de Steenwijkers besloten aan het begin van het jaar met elkaar verder te gaan: „We waren er snel uit. Het trainen buiten had ook wel zijn beperkingen. Er kon niet worden gedoucht en er kon in de kantine niks worden genuttigd. Voor de jeugd werden op de zaterdagochtenden onderlinge wedstrijdjes gehouden.”

Bakker kan in dit nieuwe seizoen zeker niet beschikken over William Smit en Femke Willems en Noveas heeft daarmee aan scorend vermogen verloren. Lotte van der Terp is een twijfelgeval. „Misschien dat zij voor een halfjaar voor studie naar Glasgow verhuist. Haar plaats wordt dan ingenomen door een van de dames uit de A-junioren: Esmee Simonis, Aniek Simonis of Marloes Jansen. Verder komt Harjan Keizer vanuit de A’s over.” Keizer vormt in principe met Lotte van der Terp, Sian van der Terp, Anna Hofstra, Nelleke Kloosterman, Hans Mulder, Yorrin Gritter en Patrick Bakker het basisachttal. Zij gaan hun krachten meten met EKC 2000 (Emmen), Elko (Elim), KIOS’45 (Sibculo), Lemmer, Leonidas (Noordwolde) en SDO (Westerhaar).

Koru slaagde er niet in een representatief team op de benen te brengen voor het wedstrijdkorfbal en koos ervoor verder te gaan in het breedtekorfbal. KIA (Koekange), MEKO’74 (Meppel), Moedig Voorwaarts (Wapserveen), d’Ommerdieck (Nieuwleusen), Samen Een (Giethoorn) en VeFo (Veeningen) gingen de Uffelters voor.