Open Nederlands kampioenschap ILCA Masters op Beulakerwijde levert in beide zeilklassen terechte winnaars op

ONK ILCA Masters op de Beulakerwijde: op weg naar de onderste ton, achtervolgd door de meute.

ONK ILCA Masters op de Beulakerwijde: op weg naar de onderste ton, achtervolgd door de meute. Foto: Marianne Lenos

Zeilvereniging Belterwiede kijkt als organisator tevreden terug op het vierdaagse open Nederlands kampioenschap (ONK) ILCA Masters, dat op de Beulakerwijde is gehouden. Met slechts een enkele herstart, geen protesten, geaccepteerde uitslagen en opgewekte deelnemers leverde het team van wedstrijdleider Dirk Evers een topprestatie.

Het ONK begon heel relaxed op Hemelvaartsdag. Het leek wel alsof de 120 zeilers, afkomstig uit 12 landen, nog niet beseften dat ze zich uiterlijk om 13.00 uur een eind verder op de Beulakerwijde op de startlijn zouden moeten melden. Eerst langzaam, maar gaandeweg in een steeds hoger tempo werden de bootjes te water gelaten. Dankzij de inzet van een aantal behulpzame dames werd de gehele mammoetoperatie - 120 bootjes te water - in iets meer dan een halfuur afgerond. Het ONK voor de zeilklassen ILCA 6 en 7 was begonnen.

Tal van verrassingen

Op die openingsdag was sprake van windkracht 3 uit het noordoosten. Geschikt voor attente zeilers die graag blijven ‘finetunen’. Dat betekende bijvoorbeeld op tijd starten in de eerste rij. Kiezen langs welke kant men naar de bovenboei gaat en zich vervolgens vrij varen. En steeds letten op windstroken. Dit leverde tal van verrassingen op. De meest constante zeilers waren zoals gebruikelijk spekkoper.

In de ILCA 7-klasse gaven twee zeilers onmiddellijk hun visitekaartje af. Eduardo van Vianen (NED 179398) en Alan Davis (GBR 220433) stonden aan het eind van de eerste dag respectievelijk 1ste en 2de. Op de voet gevolgd door de nummer 3, Lutz Hirsch (GER 215514).

In de ILCA 6-klasse vormden achtereenvolgens Ian Jones (GBR 219670), Martin van Olffen (NED 221737) en Freek de Miranda (NED 221371) de top 3.

Op vrijdag kampten de zeilers met een iets sterkere wind, met duidelijke stroken. Toch waren er ook nog steeds ‘windflauwtes’. Opeens meldden zich dan ook nieuwe kanshebbers in beide zeilklassen. De derde ONK-dag bracht duidelijk andere weersomstandigheden voort. De wind varieerde zaterdag van een ruime windkracht 3 tot soms een dikke windkracht 5. De ruim aanwezige vlagen gooiden het deelnemersveld opnieuw door elkaar. Ook omgeslagen boten, hier en daar schade en noodgedwongen opgeven waren voor sommigen de consequenties. Het hoort er allemaal bij, in zo’n lange serie van 10 zeilwedstrijden.

Gelopen koers

Op de afsluitende zondag was het in de ILCA 7-klasse al een gelopen race. De kampioen stond eigenlijk al vast: dus even uitvaren en geen fouten maken. Gezien de weersomstandigheden was dat goed te doen. Eduardo van Vianen (NED 179398) werd overtuigend Nederlands kampioen, met maar liefst 29 punten voorsprong op Alan Davis (GBR 220433). Koen Verhart (NED 202336) werd verdiend derde, want na een matige eerste dag had hij zich naar voren gewerkt.

In de ILCA 6-klasse werd tot en met de laatste race nog serieus gevochten om de plaatsen 1 en 2. Het werd stuivertje wisselen, want Freek de Miranda (NED 22137) moest zijn eerste plaats afstaan aan Ian Jones (GBR 219670) die met een nipte voorsprong van 4 punten de ONK-titel pakte. Terry Scutcher (GBR 162576) eindigde als derde: ook hij herstelde zich knap van zijn matige start in de eerste drie wedstrijden.