Peter van der Terp is beste korfbalarbiter van Nederland: 'Ik ben scherp en lekker fit, dus ga ik door'

„Zo, wat een verrassing”, zegt Peter van der Terp, met een grijns. Zoals zo vaak is hij in de namiddag en avonduren bezig met de coaching en training van de Noveas-jeugd, als daar plotseling een cameraploeg van het KNKV verschijnt. Er wordt vrolijk gelachen om de onverwachte overval. En de bondsmensen komen niet zomaar, want Van der Terp is samen met zijn maatje Stan de Groot uitgeroepen tot het beste scheidsrechtersduo van het korfbalseizoen 2020-2021.

Korfbalarbiter Peter van der Terp wordt bij Noveas overvallen door een cameraploeg van het KNKV.

Korfbalarbiter Peter van der Terp wordt bij Noveas overvallen door een cameraploeg van het KNKV. Foto: Sieb van der Laan

Een stevige bos bloemen en een schildje horen bij de prestigieuze prijs. Peter van der Terp uit Steenwijk is vaker genomineerd, maar deze prijs winnen is voor hem de eerste keer. „Dus jullie zijn vanmorgen al bij Stan geweest. Hij heeft mij daarover niet geappt. Wat een eikel”, zo reageert Van der Terp, bulderend van het lachen.

„Uiteraard moest alles geheim blijven. Normaal gesproken worden de prijzen uitgereikt tijdens het jaarlijkse korfbalgala. Ook bijvoorbeeld aan de beste speler en speelster. Dat kan nu niet vanwege corona en daarom gaan we bij iedereen langs. Dat moet dan geheim blijven. Want als de winnaars weten dat wij komen, is de lol eraf”, zo is de uitleg van het KNKV.

Van de beelden die van de winnaars zijn gemaakt, wordt een filmpje gemonteerd dat vanaf deze week te zien is op de site van het KNKV. Het is een alternatief voor het korfbalgala.

Videobellen

Van der Terp gaat vervolgens even videobellen met De Groot. „We zijn live in de uitzending”, zo klinkt het lachend. „Stoppen we er nu mee? We hebben alles al bereikt.” Al snel blijkt echter dat stoppen toch echt niet het geval is. De Steenwijker heeft dit jaar al 49 lentes aangetikt. „Ik ga nog wel door, want ik kan me nog prima focussen op een wedstrijd. Het lijf is fit, dus waarom zou ik ermee stoppen?” Van der Terp floot dit jaar - voor het eerst in zijn loopbaan, samen met Stan - de zaalkorfbalfinale in Ahoy, tussen PKC en Fortuna. „Voor mijn gevoel moet ik het als arbiter meer van hard werken hebben, en wat minder van talent. Mijn carrière had er voor mijn gevoel niet anders uitgezien als ik de zaalfinale niet had gefloten, maar het is best een mooie ervaring en waardering.”

Spelers, speelsters, coaches en arbiters mochten hun stem uitbrengen. „En als ze ons dan kiezen als de besten, is dat een teken dat we het goed hebben gedaan. Zo’n finale krijg je ook aangereikt op basis van prestaties.” De finale werd niet aangemerkt als een fieldlab-evenement in coronatijd. „Er mocht daarom geen publiek bij. Tja, anders was mijn gezin erbij geweest. En een bus vol mensen van Noveas. Want we gaan elk jaar met elkaar naar de finale. Krijg je een andere entourage. Maar daar moesten we mee dealen, het is niet anders.”

Geen schoolkorfbal

Na het vertrek van de cameraploeg is Van der Terp direct weer druk bezig met de voorbereidingen op de trainingsavond voor de jeugd. „Het leuke is dat ze van de bond toch nog drie wedstrijden mogen spelen voor de zomervakantie.”

En er is nieuws over het schoolkorfbal voor de groepen 5 tot en met 8. Dat gaat voor het tweede jaar op rij niet door vanwege corona. „Scholen willen op dit moment geen activiteiten buiten het schoolplein. Clinics geven op school doen we nog wel. Bij het toernooi mochten ook geen ouders zijn, dat is in de praktijk heel lastig”, aldus Peter van der Terp.