Pijlen van Stone City Run worden gericht op zomer van 2022: 'Organisatie stapt van vrijdag over naar zondag'

De knoop ‘wel of geen Stone City Run in 2021’ zou rond de zomer worden doorgehakt. En daar is nu ook sprake van. „Ondanks regelmatig contact en veel overleg binnen de Stichting Stone City Run, alsmede met de gemeente, Start’78 en anderen is er geen geschikte datum uit de bus gerold”, vertelt Feico Wiersma van SG Eekeringe en bestuurslid van de Stone City Run. Het vizier gaat nu op 2022. „En daarbij is er ook nieuws, want we stappen over van vrijdagavond naar zondag.”

De Stone City Run in juni staat altijd garant voor een fraai kleurrijk lint aan lopers door het centrum van Steenwijk, de stadwallen, en park Rams Woerthe.

De Stone City Run in juni staat altijd garant voor een fraai kleurrijk lint aan lopers door het centrum van Steenwijk, de stadwallen, en park Rams Woerthe. Foto: Martijn Bijzitter

Er is van alles aan gedaan om de Stone City Run later dit jaar alsnog te laten plaatsvinden. Helaas is het niet gelukt. „Er zijn daarbij twee datums nadrukkelijk in beeld geweest. Zondagen 26 september en 31 oktober.” Doordat veel evenementen in het voorjaar vanwege corona niet konden, zoeken veel organisaties voor na de zomer nog een plaatsje op een steeds voller wordende activiteitenagenda. En dan wordt het in de praktijk knap lastig, zo blijkt.

„De gemeente, Steenwijk Vestingstad, en Start’78 wilden meedenken en hebben dat ook zeker gedaan. De verschillende agenda’s zijn echter zo vol, dat het eigenlijk geen doen is. Er is na de zomer in bijna elk weekend wel iets. En eind oktober loopt de zomertijd af. Door laten gaan, daar zaten voor ons te veel haken en ogen aan, geen verstandige keuze. En daarom gaan we voor 2022.”

‘Naar de zondag’

De organiserende Stichting Stone City Run gaat in de toekomst nog nauwer samenwerken met Steenwijk Vestingstad en maakt de overstap met het evenement van vrijdagavond naar zondag. „Om alles te doen wat we wilden stond er best wel een zekere tijdsdruk op de vrijdagavond. Veel doen, een bomvol programma in weinig tijd. Op zondag heb je qua tijd meer ruimte voor een leuk en aantrekkelijk programma. Steenwijk Vestingstad vindt de zondag ook geschikter, want dan kun je het loopfestijn bijvoorbeeld combineren met een koopzondag en vermaak in en rond het centrum en de Markt. En zo kunnen ook andere ondernemers en horeca in het centrum inhaken op het evenement.” Wiersma spreekt de hoop uit dat de zevende Stone City Run, na twee jaar van afgelasting, in 2022 zonder coronabeperkingen en regels kan worden gehouden. „We hebben zelfs al een datum geprikt, het gaat om zondag 19 juni 2022.”

‘Magische 2000 grens’

De organisatie hoopt daarbij een keer de magische grens van 2000 lopers te doorbreken. „Dat zou wel mooi zijn. We zijn al een paar keer in de buurt geweest van de 2000 deelnemers. Maar steeds net niet, het record ligt ergens bij 1980. Daarom is het misschien wel leuk om volgend jaar voor 2022 lopers te gaan. Een mooie uitdaging, zo lijkt mij.” Reguliere sportcompetities zijn medio juni al afgelopen. „Iedereen die wil kan dus meedoen, want het is ook nog voor de zomervakanties. En we bekijken of we het parcours voor de tien kilometer ook exact tien kilometer kunnen maken. Dan wordt het een officiële afstand. Op die manier hopen we naast de talrijke recreanten ook meer wedstrijdlopers aan het vertrek te krijgen.”

Scholieren vormen al sinds jaar en dag de kurk waarop het evenement drijft. Voor de middelbare scholieren is de Stone City Run de afsluiting van het IRun2BFit programma, dat traditiegetrouw in april de aftrap beleeft in park Rams Woerthe. De IRun2BFit leerlingen volgen een veelzijdig gezondheidsprogramma, en sluiten af met een vijf kilometer loop tijdens de Stone City Run. „En mooi is ook de opmars van basisscholieren. De laatste jaren zit de deelname van het aantal jonge kinderen aardig in de lift. Die doen ook kosteloos mee.” De afstanden die er nu zijn blijven zeer waarschijnlijk intact. Dat betekent dat het gros van de deelnemers start op de vijf kilometer, en dat zijn voornamelijk leerlingen van de middelbare scholen die meedoen in het kader van IRun2BFit.

Naast de ook al genoemde tien kilometer gaat het verder om de anderhalve kilometer Kids Run, en een drie kilometer loop voor de groepen zeven en acht van de basisscholen. Ook bedrijven kunnen meedoen aan de Stone City Run. Een team bestaat dan maximaal uit vier personen.