Publiek en coureurs trotseren natte Battle of Basse

Ondanks de vele regen waren er toch stofwolken tijdens de Battle of Basse. Foto: Wilbert Bijzitter

Door de regen is de autocross Battle of Basse op het circuit Schapendrift in Basse zondag niet helemaal verlopen zoals gepland. Manches werden ingekort en de B-finale van de 200cc standaardklasse werd geschrapt.

Vorige week lag het circuit er nog droog en stoffig bij, maar minder regen dan vandaag had wat de organisatie betreft wel gemogen. Het publiek dat onder paraplu’s of partytent langs de baan stond zag de wagens in de verschillende klassen over circuit ploeteren. Bij de snellere klassen waren toch ook stofwolken te zien wanneer de wagen, door de natte laag heen, bij de droge grond kwamen.

In de eerste finale, de 2000cc standaardklasse ging Jan Douwe Feenstra uit Augustinusga direct overtuigend aan de leiding. Bastian Vaartjes uit Oldemarkt kwam nog even in de buurt door een stuurfoutje van Feenstra, maar die herstelde zich en pakte de overwinning. Bastian Vaartjes werd tweede, gevolgd door Wytse Melchers uit Mirns.

Valse start

Bij de toerwagenklasse was Dennis de Vries uit Steggerda de lokale favoriet. Hij won zijn eerste twee manches, maar in de derde liep zijn wagen vast. Hierdoor moest hij zich voor afmelden voor de finale. Aalzen van der Bij reed goed, maar maakte een valse start en werd daardoor teruggezet in de uitslag. De finale werd gewonnen door Jeroen Bruinsma uit Lemmer, gevolgd door Rick Bonthuis uit Vollenhove en Dennis Gouweleeuw uit Ens.

In de juniorenklasse liet Jorrit Elverdink uit Garijp zijn talent zien. Na twee gewonnen manches en een tweede plaats, won hij ook de finale. Frank van Munster uit Wanneperveen werd tweede, Rick de Vries uit Oosterzee derde.

Wisselbeker

Sigrid Haagsma uit Oudwoude moest de wisselbeker van haar overwinning in de damesklasse uit 2019 nog mee naar huis nemen. Ook dit jaar sleepte ze de beker in de wacht. Het scheelde niet veel of Marijke van der Vegt uit Oldemarkt was er met de beker vandoor gegaan. In de laatste ronde pakte zij de koppositie maar raakte door een achterblijver haar positie kwijt aan Haagsma. De derde plaats ging naar Berdien Schuiling uit Eelde.

In de keverklasse gingen twee auto’s van start. Peter Nijmeijer uit Paaslo reed maar één manche, maar won die wel. Toch ging Chris Feenstra uit Exmorra er met de overwinning vandoor. Bij de junior buggies was het Jelmer de Haan uit Bantega die de finale won, voor Tim Schuurman en Yara Damen.

Veteraan René Mendel was alle jonge rijders de baas in de vrije standaardklasse. Na een bliksemstart van Mendel werd de finale in de eerste bocht afgevlagd door een stevige crash van een van de deelnemers. De tweede start ging goed, en Mendel stond zijn koppositie niet meer af. Sietse Kelderhuis uit Bantega Marten Otter uit Tjalleberd moesten hem voor laten gaan.

Vader en zoon

Jelmer de Boer uit Basse behaalde de overwinning in de Buggyklasse. Jan Jette de Boer werd op gepaste afstand tweede door Mark Scheenstra. Beide rijders komen Ossenzijl. Jelmer de Boer troefde in de finale ook zijn vader Tiemen af, die met het podium in zicht, strandde met pech.

In de 1800 cc-standaardklasse was Mick Tinga duidelijk de sterkste en haalde de dagoverwinning, voor Hannes-Jan Zwaagstra uit Kerkenveld en Jelmer Varwijk uit Een.

Jarno Rotink uit Ossenzijl kwam net te kort in de sprintfinale. De overwinning ging verdiend naar René Hofstra uit Oudehorne. Engbert Veenstra werd tweede, gevolgd door Arjan Oord uit Ossenzijl.

Bassercup

De laatste finale van de Battle of Basse was die van de Bassercup. Nico de Lange maakte een eind aan de vele edities waarin de strijd ging tussen Lenis en Van Essen, door er met de winst vandoor te gaan. Martin van Essen werd tweede, Jack Lenis moest deze keer met de derde plaats genoegen nemen.

Nieuws

menu