Ellen Sangers en Jan Willem Koopman in hun Racket & Fitness Centrum.

Racket & Fitnesscentrum Steenwijk bestaat exact 12,5 jaar

Ellen Sangers en Jan Willem Koopman in hun Racket & Fitness Centrum. René Wiegmink

Tuk - Racket & Fitnesscentrum Steenwijk bestaat deze maandag precies 12,5 jaar. Die koperen mijlpaal uitgebreid vieren zit er niet in voor de eigenaren Jan Willem Koopman (58) en Ellen Sangers (53), maar terugblikken op hoe zij hun sportcentrum tussen twee crisissen hebben opgebouwd tot een bloeiend bedrijf kan natuurlijk wél.

Net als andere sportcentra is Racket & Fitnesscentrum Steenwijk momenteel gesloten. Toch is hier best nog leven in de brouwerij. In het Outdoor Fitness Station op het achterterrein werken een paar sporters zich in het zweet. Als het begint te regenen, doen ze een paar stappen opzij en gaan ze onder het afdak vrolijk door met hun oefeningen. Binnen is een groep sporters met niet-aangeboren hersenletsel actief bezig in de fitnessruimte. Omdat zij allemaal in De Veldkei - begeleid zelfstandig - wonen en dus huisgenoten zijn, mogen ze hier toch samen sporten.

Sprong in het diepe

Koopman en Sangers vertellen dat ze op 1 augustus 2008, midden in de toenmalige economische crisis, Racketcentrum Steenwijk hebben geopend. „De vorige pachter was vertrokken en daarom zocht de eigenaar nieuwe pachters voor de tennis- en squashbanen en de horeca”, zegt Koopman. Daarvoor zegden ze beiden hun vaste banen op. Koopman werkte als trainer bij NOC*NSF op Papendal en Sangers als therapeut in Hoeve Boschoord. Hun sprong in het diepe pakte goed uit. De vaste klanten bleven komen en algauw kwamen er nieuwe sporters bij. Toch ervoeren Koopman en Sangers het eerste jaar niet als gemakkelijk. „Het was druk en chaotisch en omdat we geen horeca-ervaring hadden, moesten we een opleiding volgen”, vertelt Sangers. Volgens haar leerden ze dat vak vrij vlot omdat ze openstonden voor kritiek en zich door anderen lieten helpen.

Algauw breidden de eigenaren hun sportaanbod uit met zaalvoetbal. In 2015 kwam daar nog de fitnessruimte bij, die oud-schaatsbondscoach Henk Gemser heeft geopend. Ook bood het Racket & Fitnesscentrum onderdak aan twee fysiotherapiepraktijken. Dat gold eveneens voor de eigenaren en sporters van Sport Inn, wier sportcentrum in 2019 in vlammen opging. Koopman en Sangers waren respectievelijk gastheer en -vrouw van meerdere sportverenigingen, die in het sportcentrum hun toernooien organiseerden. De sportdag van de gemeente Steenwijkerland en het indooratletiektoernooi van Start’78 vinden Koopman en Sangers mooie voorbeelden daarvan. Ook heeft Jan Hoeve hier al 27 jaar het Steenwijker Torentoernooi gehouden. Dat tennistoernooi groeide uit tot een begrip in de regio. Daarnaast repeteert de Johan Friso Kapel in de tennishal, houden wijkverenigingen in het restaurant hun vergaderingen en oefenen EHBO’ers hier hun vaardigheden. In maart komen mensen hier weer stemmen en zich wellicht laten inenten tegen corona.

Way of life

„Er kwamen steeds meer evenementen bij, maar ook feestjes en verjaardagen van mensen uit Steenwijk en Tuk”, zegt Koopman. Een goede binding met de plaatselijke organisaties en ondernemers vinden zij belangrijk. Elke vraag hebben zij bekeken, zoals het opstarten van dagen van de stichting De Upside van Down (voor kinderen met het downsyndroom) en het opzetten van vitaliteitsprogramma’s voor bedrijven zoals Dyka. Sangers zegt daarover: „Door zo onze sociale betrokkenheid te tonen, hebben we veel goodwill gekweekt.” Lachend voegt Koopman eraan toe: „Daarnaast moesten we ook leren ons ondernemerschap te ontwikkelen, want geld verdienen was niet onze sterkste kant.” Toch streeft hij niet naar een notering in de Quote 500 . „Voor ons is het runnen van het sportcentrum een way of life . We genieten ervan eigen baas te zijn en snel ideeën te kunnen implementeren. Vrijheid is een groot goed!” Doordat het aantal personeelsleden groeide van 1 in 2008 tot 6 nu, komen Koopman en Sangers inmiddels meer toe aan hun eigen specialisme. „In het begin deden wij alles zelf. Nu kan Ellen zich meer toeleggen op doelgroepen, onder wie jongeren met beperkingen. En ik door personal training te geven aan topsporters, zoals toptennisster Arianne Hartono uit Meppel. Sociale contacten onderhouden is ook Sangers’ pakkie-an: „Ik ken al onze sporters bij de voornaam!”

Hoe hun sportcentrum er over tien jaar uitziet, vindt Koopman in verband met de huidige coronacrisis lastig te voorspellen. „Ik geloof niet in een online-wereld. Zodra het weer kan, zullen mensen toch weer samen bij ons willen sporten. We denken in mogelijkheden, niet in beperkingen en waren daarom de eerste in Steenwijkerland met een Outdoor Fitness Station.” Sangers, tot slot: „En onze slogan blijft gewoon Sportieve gezelligheid.