Ronkende motoren en een veld vol lokale helden tijdens de Battle of Basse op circuit Schapendrift

De passie voor autocross in de regio blijkt nog altijd groot, want in alle klassen zijn er al vele aanmeldingen. Wilbert Bijzitter

Lokale crosshelden kunnen dit weekend aan de bak op het circuit Schapendrift. Aanstaande zondag vindt daar de ‘Battle of Basse’ plaats. De passie voor autocross in de regio blijkt nog altijd groot, want in alle klassen zijn er al vele aanmeldingen.

Vooral van de matadoren in de Bassercup is het bekend dat ze uit de regio komen, maar waar deze klasse oorspronkelijk juist in het leven is geroepen voor de incidentele crosser met een klein budget, is het ook hier bekend dat er al weer jaren aan de nieuwe bolides wordt gesleuteld. Toch blijft de onderlinge regionale strijd met de beperkte keuze in bolides overeind en moet Bram Muurlink met zijn rentree na vele jaren, maar kijken of hij nog met de jongere generatie mee kan komen.

Vrije standaardklasse

Een andere klasse met een sterk regionaal karakter is die van de Vrije standaardklasse. Een klasse die bij de officiële competities niet in het programma voorkomt, maar op de regionale crossen altijd voor veel spektakel zorgt. Het opvallende is dat de klasse waarin de bolides mogen afwijken van de standaard modellen, ze juist het meest op elkaar lijken met een afgezaagde ‘kont’ en hangend achter de goed laag trekkende motorblokken boven de voorwielaandrijving. Veteraan René Mendel gaat vechten voor zijn kansen, maar hij krijgt het zwaar tegen onder andere Stefan Bos, Dirk Kuipers en Jeroen Pit in de strijd om de nieuwe wisselbeker.

De dames zijn getuige de voorinschrijving weer goed vertegenwoordigd op het circuit Schapendrift met al circa 30 aanmeldingen. Deze klasse kent ook een grote wisselbeker, welke nu nog in handen is van Sigrid Haagsma. Individueel zijn onder andere Sissi van Galen, Lisa Koning, Xanne Blum, Kristie van Steden en oud winnares Marijke van der Vegt er op gebrand de trofee in Steenwijkerland te houden.

Lokale vedetten

Jesse Tietema uit Steenwijkerwold is één van de lokale vedetten in de Standaardklasse en hij zal net als Harold Rozema uit Oldemarkt willen schitteren voor eigen publiek. Hetzelfde doel hebben Maico Helmich uit Steenwijkerwold en Pieter Bloksma uit Blokzijl, welke beide hun kleuren willen verdedigen in de Standaardklasse 1800 cc. Maar in beide Standaardklassen krijgen de lokale rijders het zwaar in een vol bezet startersveld.

In de juniorenklasse moet Mark Scheenstra op dit moment nog in zijn eentje de regionale eer hoog houden. De jonge coureur uit Ossenzijl krijgt vooral uit Drenthe veel tegenstand. Naast de standaard juniorenklasse is er dit jaar ook een Junior buggy klasse, welke naast de reguliere Buggy klasse voor nog meer spektakel gaat zorgen op de ‘Battle of Basse’. Joy Verbruggen, Rick Bonthuis en Dennis de Vries zijn de regionale vertegenwoordigers in de Toerwagenklasse. Een klasse die altijd voor een verbeten strijd garant staat in het Nationale kampioenschap.

Keverklasse

Peter Nijmeijer uit Paasloo wacht de grote strijd in de keverklasse, deze populaire klasse bij het publiek is vooral geliefd door de combinatie van het nostalgische kevermodel, welke tot een maximum van 1600 cc aan brute power achterin het chassis heeft hangen. De gecombineerde sprintklasse wordt een strijd tussen twee coureurs uit Ossenzijl; Arjan Oord en Jarno Rotink. In deze snelste klasse op het circuit Schapendrift is het naast de inschrijvingen altijd afwachten welke extra inschrijvingen er nog komen van de nationale toppers. Naast het prijzengeld staat de titel van de ‘Battle of Basse’ bij vele coureurs hoog op het verlanglijstje.

Het gehele spektakel begint op zondag 18 september om 11.30 uur met de eerste manches op circuit Schapendrift in Basse en tegen het einde van de middag hoopt de organisatie alle afsluitende finales te hebben verreden. Aansluitend is er dan de prijsuitreiking in de feesttent en een optreden van de band ‘Het Vriendelijke Spaghetti Monster’.

Nieuws

menu