Roy ten Veen wordt keeper bij Steenwijker Boys zaterdag: 'Vanwege mijn werk even stapje terug doen'

„‘Op een lager niveau keepen is jammer. Want ik heb best ambities, maar het kan even niet anders”, zo klinkt het nuchter uit de mond van Roy ten Veen. De 20-jarige doelman zit sinds een half jaar op de opleiding van de Koninklijke Marechaussee in Apeldoorn.

Roy ten Veen kan vanwege zijn opleiding en werk bij de Koninklijke Marechaussee nauwelijks nog trainen.

Roy ten Veen kan vanwege zijn opleiding en werk bij de Koninklijke Marechaussee nauwelijks nog trainen. Foto: Olde Veste

„Gevolg daarvan is dat mijn werktijden dusdanig zijn dat ik doordeweeks niet of nauwelijks kan trainen. Ook moet ik soms op zaterdag werken, en twaalf weken intern. Dan mag ik niet van de kazerne.” En daarom maakt Roy ten Veen in het nieuwe seizoen de overstap van Olde Veste naar Steenwijker Boys zaterdag.

Doordat Ten Veen niet meer kan trainen is er weinig kans op speeltijd bij de Steenwijker blauw-gelen. „Ik zat bij de eerste en tweede selectie. In de praktijk was ik graag de strijd aangegaan voor de plaats onder de lat bij het eerste. Dat is nu niet reëel.” Doordat hij nauwelijks op de club is, was Roy in het nieuwe seizoen vierde keeper geworden. „Van de trainer mocht ik wel bij Olde Veste blijven. Maar ja, dan heb je dus drie keepers voor je zitten. Plezier is ook belangrijk, en daarom ga ik sportief een stap terug doen. Mocht het in combinatie met mijn werk in de toekomst wel lukken om meer te trainen, dan wil ik graag alsnog proberen om hogerop te komen. Keepen verleer je nooit.”

Corona is voor iedereen een nare tijd. Voetballers hebben al een half jaar geen wedstrijd meer gespeeld, en er was sprake van aangepast trainen. „Ook om die reden ben ik best wel blij dat ik met deze opleiding bij de Marechaussee bezig ben. Daar kan ik me heerlijk in verdiepen. Je hebt iets om handen. Niet verkeerd in een tijd waarin bijna niets mag. Stil zitten is niks voor mij.”

‘Naar de buren’

Roy ten Veen wil wel graag door als keeper, en maakt daarom de overstap naar de buren. „Leroy Bakker vroeg me om bij Steenwijker Boys zaterdag te komen voetballen. In dat team spelen vrienden van mij, en sowieso nogal wat jongens die overgekomen zijn van Olde Veste.” En in het team van de Boys zitten meer spelers die niet altijd inzetbaar zijn. „Ook dat heeft alles te maken met werk en studie. Ja, dat gaat altijd voor. Want het is je toekomst. Er is een redelijk ruime selectie, waaronder twee keepers. De trainer heeft dus wat te kiezen. Een prima zaak, omdat je in een voetbaljaar ook te maken krijgt met blessures en eventuele schorsingen van spelers.”

Ten Veen voetbalt al zijn hele leven bij Olde Veste. „Ik was een jaar of vijf toen ik daar ben gaan spelen, en altijd in het doel. Waarom? Dat leek me leuk. Vanaf de D-pupillen merkte ik ook dat het steeds beter ging. Dan krijg je er meer lol in en droom je van het eerste elftal.”

‘Sterke en verbeterpunten’

De keeper neemt zijn kwaliteiten zelf even onder de loep. „Ik kom wel goed uit mijn doel en kan volgens mij aardig meevoetballen. Ook ben ik sterk op de lijn. Wat beter kan? Het aansturen van mijn verdediging, maar ja dat is ook best lastig als je nog zo jong bent. Echt angst om een fout te maken heb ik nooit. Al is het wel zo dat een fout van een keeper, je bijna altijd een doelpunt kost. En het kan zelfs een nederlaag betekenen.” Binnen Olde Veste is begripvol op de overstap naar de buren gereageerd. „Iedereen snapt het dat ik nu even een andere keuze moet maken. We zien wel hoe het loopt.” De sportieve stap terug van de eerste naar de vijfde klasse is daarbij op dit moment niet het ergste. „Omdat het even niet anders kan, en lol is toch ook heel belangrijk hoor. Eerlijk gezegd denk ik dat ik een goede keuze gemaakt heb.”