Rugbyclub The Big Stones uit Havelte gaat eind augustus voor jubileumfeest: 'Wachten op duidelijkheid over wat wel en niet mag'

‘Since 1981’, staat er in het clubhuis van The Big Stones te lezen. En zo is het ook, want in dat jaar zag de rugbyclub van Havelte het levenslicht. De snelle rekenaar heeft dan ook vlot in de gaten dat er een jubileum aan zit te komen. „Oftewel, de lustrumcommissie is bezig om activiteiten op poten te zetten om het 40-jarig bestaan groots te vieren”, zegt clubman Freek van der Waardt.

Een zomers trainingspartijtje bij de rugbyclub van Havelte op een doordeweekse avond.

Een zomers trainingspartijtje bij de rugbyclub van Havelte op een doordeweekse avond. Foto: Sieb van der Laan

Om precies te zijn is zaterdag 28 augustus de grote dag. Het is dan ook niet zo raar dat het weekend van 28 en 29 augustus geprikt is om gezellig met elkaar deze mijlpaal te omarmen. Als het tenminste allemaal mag? „Er zijn plannen genoeg. We willen graag een feest voor de jeugd en genodigden en ook kamperen op ons terrein. Feesten, eten , drinken en uiteraard ook jubileumwedstrijden voor de jeugd. Onze veteranen tegen een selectieteam uit het noorden, en het is ook de bedoeling dat onze senioren heren en dames in actie komen. We hebben een goede relatie met gemeente Westerveld, maar wat ons jubileum betreft worden we een beetje van het kastje naar de muur gestuurd. Ik denk dat ze zelf ook niet weten wat ze mogen toestaan bij de viering van ons achtste lustrum.”

‘Deadline festiviteiten’

Hoe dan ook, The Big Stones heeft wel een deadline gesteld. „Op uiterlijk 10 augustus willen we weten waar we aan toe zijn en de knoop doorhakken. Als twee dagen niet mag, kunnen we mogelijk nog terug naar één dag met wedstrijden en een gezellige derde helft.” Van der Waardt heeft zijn sporen bij de club wel verdiend. „Ik heb twaalf jaar in het bestuur gezeten, waarvan vijf jaar als voorzitter. Vorig jaar hebben ze me hier erelid gemaakt.” De club telt zo’n honderdvijftig zieltjes, daarbij ook leden uit Steenwijk, Meppel, Echten en Hoogeveen. „Twee-derde bestaat uit jeugdleden, en sinds een paar jaar hebben we ook een damesteam.”

Ook in Dwingeloo wordt rugby gespeeld. Twee rugbyclubs in Westerveld, is dat niet wat veel? „Nou, daar zit een verhaal achter. Ruim veertig jaar geleden gingen enkele 20-ers en 30-ers van hier op het fietsje naar Dwingeloo om rugby te spelen. En toen vroegen ze zich af, of dat niet wat dichterbij huis kon. De gemeente had zoiets van: ach, laat die mannen maar wat spelen. Een eendagsvlieg, is zo voorbij. Nou dat is in de praktijk dus aardig anders uitgepakt.” Ook vrouwen werden lid. „We hadden twee vrouwen die met de mannen meespeelden. Fysiek hadden ze het zwaar, maar ze konden het prima aan. De dames en heren senioren spelen bij ons derde klasse.”

Geintje hoog in het vaandel

Naast rugby houdt de club van bijzondere dingen. „We zijn een club van normen en waarden. Zo dragen we tijdens algemene ledenvergaderingen ons clubcolbert met stropdas, spijkerbroek en klompen, maar een geintje staat bij ons ook hoog in het vaandel. Zo hebben we Sinterklaas al eens op ski’s een rondgang door het dorp laten maken, en zaten er plotseling allerlei pieten bij ons op het dak. En we zijn ook van tradities hoor, zoals een gezellig kerstdiner.”

Ondanks corona hebben ze dit jaar toch al een paar leuke jubileumactiviteiten gehad. Zo was er The Big Stones Carwash. Voor vijf euro kon je hier je auto laten wassen door mannelijke clubleden in blote bast en vrouwen in bikini. „Een groot succes en, niet onbelangrijk, vreselijk met elkaar gelachen. Ook hebben we een maand geleden een mud-run gehad, samen georganiseerd met de survivalvereniging. We zijn een club met een open karakter, want iedereen mocht meedoen.”

Tripjes naar het buitenland

The Big Stones heeft thuis in Havelte ook wel Engelse rugbyclubs op bezoek gehad. „Om het jaar gaan onze senioren zelf een tripje maken naar het buitenland. We zijn heel Europa al door geweest. Engeland, Polen, Frankrijk, Schotland, Ierland, België. Onze jeugd is de laatste jaren naar het buitenland geweest, naar Engeland en Denemarken. Voor het team onder 18 jaar werken we samen met Dwingeloo en Emmen.” Dat noemen ze Team Drenthe. „Tja, in de pubertijd krijgen ze ook andere interesses zoals werk, stappen, en vriendinnetjes. Dan schiet rugby er weleens bij in, en daarom werken we als clubs bij deze leeftijdsgroep samen.”

Elk jaar gaan ze met de senioren naar Ameland, voor een beach-rugbytoernooi. De barbecue en bier-tap gaan dan mee. Ook wij hebben een clublied. De derde helft bij rugby is beroemd en berucht. Er wordt dan veel gezongen.”