Scheidend voorzitter Wolter Bosscha blijft schakelen voor MTB Havelte. 'Als vereniging moet je je routes op orde hebben'

Wolter Bosscha uit Tuk is bezig aan zijn laatste loodjes als voorzitter van MTB Havelte. Foto: Frens Jansen

Op de dag van het interview heeft hij er net weer een mountainbiketocht opzitten. Voor het eerst dit kalenderjaar. „Ik ben meer een mooi weer-fietser. Bij slechte weersomstandigheden ben ik bijna net zoveel tijd kwijt aan het schoonmaken van de fiets als aan het fietsen zelf”, lacht voorzitter Wolter Bosscha (65) van mountainbikevereniging MTB Havelte.

Elke sportvereniging heeft nog steeds te kampen met de inperkende coronamaatregelen en ja, dat geldt ook voor MTB Havelte. Al lijkt een tekst op de eigen social mediakanalen wat anders aan te geven. ‘Mountainbiken is populairder dan ooit. Veel sporten kunnen/mogen momenteel niet, lekker op de MTB het bos in kan natuurlijk wel. We zien het ook op onze routes, het wordt drukker en drukker’, is daar te lezen. „We hebben wel degelijk te maken met de gevolgen van corona. Een jeugdlid van ons heeft het gehad, waarna we meteen gestopt zijn met de jeugdtrainingen. De jongere leden – bij ons mag je lid worden als je 7 jaar bent – trainen inmiddels wel weer op de zaterdagmiddag. Dan praat je toch over zo’n honderd jeugdleden. Daar moet uiteraard begeleiding bij. Maximaal twee volwassenen per groep, anders kun je niet genoeg afstand houden. Daarom hebben we assistentie van een aantal wat oudere jeugdleden.”

Kalender is overvol

Trainingen, wedstrijden en toertochten zijn er allemaal niet. „Normaal gesproken starten we aan het begin van het jaar met vier wedstijden in de wintercompetitie. Afgelast. De Koningscup. Ook afgelast. We proberen elk jaar een landelijke wedstrijd naar Havelte te halen, maar dat gaat waarschijnlijk ook niet lukken. De Wielerunie schuift alle wedstrijden door naar het najaar. De kalender is overvol. En vorig jaar hadden we de organisatie van het Univé Nederlands kampioenschap MTB Jeugd, dat op zaterdag 3 oktober gehouden zou worden, maar ook dat ging op het allerlaatste moment niet door vanwege de strengere coronamaatregelen”, verzucht Bosscha. Hetzelfde gold voor de Parel van Drenthe, die ieder jaar in oktober wordt verreden. „Misschien dat we in de tweede helft van het jaar nog wat laagdrempelige clubwedstrijden kunnen organiseren”, hoopt Bosscha, die behalve verenigingsvoorzitter ook de leiding heeft over de wedstrijdcommissie. „Ik ben net 65 jaar geworden en ik had aangegeven te stoppen als voorzitter van MTB Havelte. Dat zou dit voorjaar tijdens de algemene ledenvergadering plaatsvinden, maar die willen we graag fysiek houden en is daarom doorgeschoven naar de zomer. Dat is het moment om af te treden.”

Bosscha, woonachtig in Tuk, is inmiddels al vele jaren intensief betrokken bij de Havelter mountainbikers. Hij begon met de sport toen hij 45 jaar was en vervult al meer dan twintig jaar een bestuursfunctie, waarvan twee termijnen als voorzitter. De vereniging MTB Havelte werd op 6 februari 1998 opgericht door een groepje van zes man sterk. Het was de tijd van Bart Brentjes, die in 1996 Olympisch goud won en de tijd van de stijgende populariteit van het mountainbiken.

Fietsen over het oefenterrein

Volgens Bosscha was de aanleiding om een vereniging op te richten de wens om wedstrijden te organiseren in het prachtige gebied rond Havelte. „Maar omdat bijna alle natuur defensiegebied is, was het ook zaak om goede afspraken te maken met de landeigenaren. Het was natuurlijk niet de bedoeling om zomaar op het oefenterrein te fietsen. Aan de andere kant wil je je leden wel faciliteren. Het vastleggen, onderhoud en beheer van MTB-routes is iets dat bij een vereniging hoort. Je moet je routes op orde hebben.”

De club begon met een blauwe route van 18 kilometer, gevolgd door de kleinere rode route, een soort lus van 6 kilometer over een gedeelte van dat oefenterrein, waar je alleen in het weekend mag fietsen. „Als MTB Havelte beheren we inmiddels vijf routes. Bij de totstandkoming van de oranje route heeft Roelof Prikken een belangrijke rol gespeeld. Daarnaast hebben we nog een groene en bruine route. Die laatste is bij de Woldberg en we zijn nu aan het bekijken hoe we die toch wat meer kunnen verbinden met de andere routes die in Havelte liggen.”

De vereniging bestaat nu 23 jaar en het ledenaantal is stabiel, hoog en breed. „We zijn altijd een mountainbikevereniging geweest en daarvan zijn er niet heel veel. In onze buurt heeft Zuidwolde er eentje (in Zwolle is officieel per 1 maart 2021 MTB Zwolle opgericht, red). Wel fietst een aantal leden van ons ook op de weg, bij de Pedaalridders of de Noordwesthoek.”

Volgens Bosscha is hij nog even voorzitter van de grootste sportclub in de gemeente Westerveld. Onze leden komen niet alleen uit Havelte, maar ook uit Meppel, Steenwijk, Wolvega, ja, eigenlijk uit heel Zuidwest-Drenthe. In de beginjaren praatte je over zo’n zestig leden. Het zijn er nu bijna vijfhonderd. Dat is prima zo, omdat het al jaren rond dat aantal schommelt. Ook hebben we een grote jeugdafdeling en zeker bij de jongste jeugd zijn er ook veel meisjes. We hebben sowieso veel vrouwelijke leden.”

Bijdrage

Bosscha weet ook dat je altijd en overal kunt mountainbiken, maar noemt het toch mooi wanneer sporters zich bij ‘zijn’ vereniging aansluiten. „We krijgen ook weleens een spontane bijdrage van mountainbikers die onze route fietsen en die geen lid zijn. We zijn nu bezig met informatiebordjes met QR-codes erop, die verwijzen naar onze vereniging. Wie weet worden die mountainbikers dan alsnog lid van MTB Havelte. Maar aan de andere kant: we hoeven echt niet per se te groeien naar zeshonderd leden of meer.”