Speaker Jannes Mulder actief op de Weissensee. Maar ook daar ging dit jaar vanwege corona het kruis over. „Normaal gesproken had ik nu in Oostenrijk gezeten.”

Speaker Jannes Mulder moet stevig krassen in zijn agenda: ‘Sportieve focus is nu gericht op mei’

Speaker Jannes Mulder actief op de Weissensee. Maar ook daar ging dit jaar vanwege corona het kruis over. „Normaal gesproken had ik nu in Oostenrijk gezeten.” Eigen foto

Steenwijkerwold - „Een tijd met wat sleur, maar we leven nog. En we komen in een periode van het jaar dat het weer opknapt. Kunnen we meer naar buiten”, zegt Jannes Mulder nuchter. De afgelopen dagen kraste de speaker met zijn pen van alles door in de agenda. En dat was vorig jaar vanaf maart ook al het geval. Zo ging het kruis deze keer over het marathonschaatsen, en dichterbij huis ging het sportgala en cabaret definitief op ‘no go’. Omdat het simpelweg vanwege corona niet kan. En zo ziet Mulder leuke klusjes verdampen.

„Onder normale omstandigheden had ik nu in Oostenrijk gezeten, de Weissensee. Voor mijn gevoel kan ik wat evenementen betreft de focus op mei zetten, als de ellende tenminste dan echt voorbij is.” Een sprankje hoop is er altijd. Want hoop doet leven. „Voor maart en april heb ik wielerwedstrijden in de agenda staan. Nou dat zal hem niet worden. Hopen dat er straks bij wieler en skeelerkoersen ook weer publiek mag. Anders is er geen klap aan. Wat mogelijk wel kan is het postduivenseizoen. Dat gaat eind maart van start, och ik hoop dat dit wel mag. Geeft een beetje afleiding.”

Geen topsport?

Er kwam recent wel groen licht van het kabinet voor doorgang van allerlei topsportcompetities. Eerder was dat al het geval voor het betaalde voetbal. „Dan is het vreemd dat marathonschaatsen niet mag. Is dat geen topsport. Raar toch? Zeventig kerels en meiden uit heel Nederland die op hoog niveau tegen elkaar knokken. Dan kunnen ze praten over het aantal reisbewegingen, maar korfballers, volleyballers en noem maar op gaan ook met een bus of auto’s naar uitwedstrijden. Best apart allemaal.”

Schaatshuwelijken

Jannes is ook ambtenaar van de burgerlijke stand. En wat nog wel door kan gaan is huwelijken. Hoewel, er zijn beperkingen. „Leuke klusjes in het verschiet. Twee schaatshuwelijken. Antoinette de Jong en Irene Schouten, die afgelopen weekend zo fantastisch hebben gereden op het EK in Heerenveen, gaan allebei in mei trouwen. Ze hebben mij gevraagd voor de huwelijksvoltrekking. Best leuk, al zou het maar zo kunnen zijn dat ze toch op een latere datum trouwen. Hangt af van de coronaregels, omdat je op dit moment maar een beperkt aantal gasten mag hebben op een bruiloft. En ik denk dat die twee meiden graag een knalfeest willen geven.” Doordat Jannes vaak met het spreekijzer commentaar levert bij schaatswedstrijden, was al snel bekend dat hij ook als ambtenaar van de burgerlijke stand actief is. „Ik heb eerder ook de schaatshuwelijken van Crispijn Ariëns en Douwe de Vries voltrokken. En oud wielrenner Gert Jakobs heeft ook trouwplannen. Nou die vraagt mij straks ook, dat is wel zeker.”

Digitaal vergaderen

Mulder is ook raadslid voor de PvdA. Van digitaal vergaderen, via zoom, is hij niet zo’n groot liefhebber. „Nee, dat online gedoe daar ben ik niet blij mee. In een debat mag ik mijn tegenstander graag zien en proeven. Online is anders. Dat is ook met spelletjes het geval. Ik ben een mensen mens.” Doordat er mogelijk ook nog een avondklok komt, en daarmee de somberheid nog wat meer gaat toenemen, zijn er wel plannen. „De radar draait en er borrelt van alles boven.” Eén ding, ook online, ligt al vast. „Op 29 januari is er een grote online bingo. Voor mensen die anders naar de Weissensee waren gegaan. Die bingo presenteer ik, en zanger Syb van der Ploeg is er ook bij. De mensen die zich hadden ingeschreven voor de Weissensee krijgen daarvoor bingokaarten.”

En Jannes heeft nog wel wat plannen, samen met Bas Media uit Steenwijk. „Als de situatie zo hij nu is nog veel langer gaat duren willen we van alles doen voor de Steenwijker bevolking. Er ligt het nodige aan ideeën op de plank. En daar kom ik als het zo blijft nog zeker op terug.”