Steenwijker motorcoureur Twan Smits sluit raceseizoen af met podiumplaats op circuit Hockenheim

Motorcoureur Twan Smits uit Steenwijk, op het podium in Hockenheim. Foto: Damon Teerink

Op het circuit van Hockenheim zijn afgelopen weekend de laatste wedstrijden verreden om het internationale Duits kampioenschap (IDM). De Steenwijker motorcoureur Twan Smits (18) bereikte in de laatste race van de Supersport 600-klasse opnieuw het podium. Hierdoor sloot hij zijn eerste seizoen in deze zware klasse af met een keurige vijfde plaats in het eindklassement.

De omstandigheden in Hockenheim waren door het wisselvallige weer niet gemakkelijk. In de training op vrijdag was Twan nog op hoge snelheid gevallen en daarvan ondervond hij het gehele weekend last. Desondanks kon Smits zich nog als zesde kwalificeren, zodat hij tijdens de races vanaf de tweede rij mocht starten.

Slicks

Op zondagochtend werd de eerste race verreden op een natte baan, die vlak voor de start begon op te drogen. De jonge Steenwijker besloot om op de grid de regenbanden te wisselen voor slicks. Dat leverde weliswaar tijdstraffen op, maar het bleek achteraf de juiste keuze. Ondanks de twee ‘long laps’ wist Twan Smits zich in de wedstrijd naar de derde plaats te rijden, een positie die hij vrij lang onbedreigd kon handhaven. De baan bleef echter nog glad en drie bochten voor de finish gleed Smits onderuit. Hij wist de motor op te rapen en de race nog als zevende te beëindigen.

De revanche kwam in de tweede en laatste race, waarbij Smits - ondanks de pijn van de valpartijen - zich naar voren kon rijden. Na een spannende strijd veroverde hij de tweede plaats en zo sloot hij zijn debuutjaar in deze klasse af met opnieuw een podiumplek. Met vijf podiumplaatsen en een keurige vijfde plaats in het overall-klassement heeft Twan Smits een succesvol jaar achter de rug. Hij heeft aangetoond dat hij kan meestrijden met de snelste racers in deze klasse en kan niet wachten om volgend jaar weer in deze IDM Supersport-klasse van start te gaan.

Nieuws

menu