Steenwijker roeivereniging 't Diep houdt 24ste Weerribben-Wieden Marathon en Toertocht: 'Een gezond en gezellig evenement'

Impressie van de roeimarathon op zaterdag. De ploeg uit Steenwijk werkt zich in het zweet.

Impressie van de roeimarathon op zaterdag. De ploeg uit Steenwijk werkt zich in het zweet. Foto: Wilbert Bijzitter

Het vaarseizoen 2023 is begonnen. Sinds zaterdag worden de bruggen en sluizen weer bediend. Ondanks het slechte weer was het die dag al behoorlijk druk op het water. Niet in het minst vanwege roeiboten die deelnamen aan de 24ste Weerribben-Wieden Marathon en Toertocht. Dit evenement wordt elk jaar gehouden door de Steenwijker roeivereniging ’t Diep.

Op zaterdag werd de roeimarathon afgewerkt door 41 wedstrijd- en prestatieploegen - in totaal zo’n 170 roeiers - over een afstand van circa 53 kilometer. Deze wedstrijd telt mee voor het KNRB-klassement en de ploegen waren dan ook afkomstig van roeiverenigingen uit het gehele land (en zelfs uit Duitsland).

Winnaars

Vanwege de regen, de kou en de harde wind vormde de editie van dit jaar een heuse uitdaging, zowel voor de roeiers als voor de vrijwilligers van ’t Diep op de wal. Maar dit mocht de pret niet drukken en ook de prestaties waren heel behoorlijk. De snelste tijd van de dag (5.14 uur) werd neergezet door de combiploeg van de roeiverenigingen Hilversum, Heerenveen en Alkmaar. Andere winnaars in de verschillende boottypen waren Leeuwarden, Cuyk, combi Amersfoort en Wageningen, Deventer en Wormer. Alle winnaars kregen na afloop een zuivelpakket van sponsor Weerribben Zuivel uitgereikt.

Het belangrijkst voor de roeiers is trouwens niet het winnen, maar het sportief genieten van de prachtige waternatuur van het Nationaal Park ‘Weerribben-Wieden’. Dit geldt zeker voor de deelnemers aan de toertocht, die zondag werd verroeid. Onder heel andere omstandigheden dan op zaterdag: een zonovergoten dag, met een frisse bries uit het oosten. De 59 ploegen (circa 250 roeiers) legden een traject van 33 kilometer af.

Volgens een van de deelnemers was het „een gezond en gezellig evenement”. Een mooie opsteker voor de 56 vrijwilligers van roeivereniging ’t Diep die dit hebben mogelijk gemaakt. Velen kijken nu al weer uit naar de 25ste Weerribben-Wieden Marathon en Toertocht, in 2024.