Steenwijkerland huldigt zijn toppers van kalenderjaar 2022. ‘Dione Schipper, Bjarne Bouwer en d’Olde Veste ’54 sportkanonnen’

De winnaars op het podium.

De winnaars op het podium. Foto: Wilbert Bijzitter

Een klaterend applaus daalt neer op de winnaars. Ze zwaaien op het podium met hun fraaie kleurrijke bossen bloemen. En The Radiators zingen op het theaterpodium: ‘Ik kan het niet alleen.’ Een mooi gezellig sportfeest woensdagavond in de theaterzaal van de Meenthe. Daar waar atlete Dione Schipper, zeiler Bjarne Bouwer en de voetballers van d’Olde Veste ’54 zijn uitgeroepen tot beste sporters van het kalenderjaar 2022.

Een sprankelende swingende opening door de Dansvlinders, die even later vrij verrassend ook nog de prijs krijgen uitgereikt voor sporters met een beperking.

De huldiging van drie sporttalenten vormde een heerlijk opwarmertje voor de dingen die nog zouden komen. Twee talenten uit de zwemsport. En die moeten veel voor hun sport doen en laten om de top te halen. „Ik zwem zeven keer per week na schooltijd en ben Nederlands kampioene op de meerkamp”, zegt Paula Spans uit Sint Jansklooster. De 12-jarige is ook een uitstekende tri-atlete. „In mijn leeftijdsgroep ben ik ook daarin Nederlands kampioene. Op Ameland legde ik de 125 meter zwemmen, 10 kilometer mountainbiken en 2500 meter hardlopen als snelste af.”

Zwemmer Jaydey Schonewille deed op het NK mee aan negen slagen. „De 200 wissel doe ik het liefst en ik zit op de RSG. Trainen doe ik ’s morgens al om vijf uur en ik droom van de Olympische Spelen”, aldus de 14-jarige van Steenwijk ’34. Voetbaldoelman Eskil Moedt (13) staat bij PSV onder de lat. „Via Olde Veste ben ik bij SC Heerenveen terechtgekomen en nu dus in Eindhoven. Ook zit ik bij de voorselectie van het Nederlands elftal. Wonen doe ik in een gastgezin in Veldhoven en jawel ik mis de Steenwijker Toren hoor.” Speciale gast was zwemmer Maarten van der Weijden die eerder op de dag een clinic gaf aan zestig fanatieke zwemmers in De Waterwyck. The Radiators lieten de theaterzaal eerst nog even ‘dansen op de vulkaan’ voordat het prijzenkanon echt al zijn kruit ging uitspuwen.

Sportman en vrouw

Een stevig gebruinde zeiler Bjarne Bouwer werd uitgeroepen tot sportman. „Veel zon gehad, ik ben net terug van Lanzarote. In een paar jaar tijd hebben we de wereldtop bereikt.” Of de sport af en toe levensgevaarlijk is? „Nou, soms wel. We dragen helmpjes, maar regelmatig zit ik onder de blauwe plekken.” Darter Richard Veenstra en schaatser Jasper Krommenhoek waren de andere kandidaten. „Ik heb een goed WK gedart. Verder heb ik niet heel veel gedaan. Wel ben ik blij dat ik me deze keer heb weten te plaatsen voor de PDC. Dan zit je bij de 128 beste darters van de wereld”, aldus de man uit Ossenzijl. Krommenhoek vindt het wel gaaf dat hij als schaatser op tv te zien is. „En op het NK heb ik ook nog drie persoonlijke records gereden. Mijn 5000 was een leuke rit, al ging ik misschien wel wat te fanatiek van start.”

Atlete Dione Schipper, die sinds kort in Arnhem woont, werd uitgeroepen tot sportvrouw. Ze werd Nederlands kampioene cross. „In Arnhem kan ik heerlijk in de bossen trainen. Daar kun je ook zo verdwalen”, klinkt het met een lach. Bowler Femke Postma en acro-gymnaste Ilse van Gelderen waren de andere kandidaten. „Begonnen als jeugdlid in Steenwijk en ik ben linkshandig”, aldus Femke, die met Team NL brons won op het EK in Denemarken. Ilse van Gelderen mocht ook het zoet van een Nederlandse titel proeven. „Ik train vijf keer per week in Leek en zit op de RSG.” De Tukse hoopt zich te plaatsen voor het EK. „Dat is in oktober in Bulgarije.”

Sportploeg en ambassadeur

d’Olde Veste ‘54 werd uitgeroepen tot sportploeg van 2022. „Of we gespannen zijn? Nee, dat geldt alleen voor Davy Kuurman. We hebben er wel een tijdje over moeten doen om te kunnen promoveren, maar trots daarop zijn we zeker”, aldus Erwin van Luik. De andere kandidaten waren de junioren estafetteploeg van Steenwijk ’34 en het autocrossduo Falco en Marco van der Vegt uit Paasloo. Ineke Dedden had direct wel het idee dat er iets aan de knikker was. „Ik ben verpleegkundige in het ziekenhuis van Heerenveen. Mijn vriend kwam plotseling langs terwijl ik dienst had en zei dat we naar Steenwijk moesten.’” Dedden, die uitblinkt bij het marathonschaatsen, was al eens sporttalent en sportvrouw en werd deze keer in De Meenthe uitgeroepen tot sportambassadeur.

Andere speciale prijzen

De sportplusprijs ging naar Lysbeth Gijsen die deze zomer twee keer goud won bij de World Police en Fire Games in Den Haag. Dat deed ze op verspringen en 400 meter horden. Er namen rond de 10.000 sporters deel uit ongeveer zestig landen.

André Nijenhuis werkt al jaren als een stille bescheiden stille kracht bij RTV Steenwijk. Daar doet hij onder meer de ledenadministratie, de website, is actief bij de Fietsvierdaagse, EHBO, camerawerk en ga zo maar door. En om die reden werd André, bijna 39 jaar lid van de club, uitgeroepen tot vrijwilliger van het jaar.

De Rein Gaal Bokaal voor sporten die geen NOC/NSF status hebben ging naar Marcel van der Laan. Hij werd Nederlands kampioen crossminton. Dat is een combinatie van tennis, badminton en squash.