Steevast jeugd mag op zaterdag vanaf één uur trainen.

Steevast jeugd traint op sportcomplex van korfballers Noveas: ‘Fijn dat we ze toch iets kunnen bieden’

Steevast jeugd mag op zaterdag vanaf één uur trainen. Steevast

Steenwijk - Elkaar de helpende hand reiken in coronatijd is een prachtig gebaar. Trainen in sportzalen mag niet, omdat volgens deskundigen de kans op besmetting binnen vele malen groter is dan in de buitenlucht. Voor de jeugd is buiten trainen een prima alternatief, nu Koning Winter niet zijn tanden niet echt laat zien. En daarom is volleybalvereniging Steevast blij dat de jeugd mag trainen op het korfbalveld van Noveas.

„We willen de jeugd graag iets bieden, nadat besloten is dat binnen sporten niet meer mag”, zegt secretaris Ellen Runtuwene van Steevast. Ze is blij met de hulp van de korfbalclub. „We mochten hier aan het einde van vorig seizoen ook al trainen, toen dat in de zaal verboden werd.” In sportpark ‘de Groene Long’ liggen beachvolleybalvelden. Daar trainen is op dit moment geen optie. „Nat en veel te koud. Bovendien moet je daar op blote voeten trainen. Geen doen in deze periode van het jaar. Dat doen we wel veel in de zomermaanden. Mogelijk, als het weer meezit, kunnen we dit jaar iets eerder beginnen met beach trainingen.”

De trainingen op het korfbalveld zijn voor de B en C jeugd van Steevast. „Ook ons CMV team, wat staat voor ‘Cool Moves Volleybal’, kan nu op zaterdagmiddag vanaf 13.00 uur bij Noveas terecht. Het gaat hier om wat jongere kinderen.”

Niets voor senioren

Voor de seniorenteams van Steevast is er op dit moment helaas niks. „We zouden graag weer wat willen doen, maar dat wordt op dit moment heel lastig. Binnen mag niet en ’s avonds is het al rond zes uur donker. En je moet de bal wel zien, om te kunnen volleyballen.” De donderdagavond is normaal gesproken de trainingsavond voor de senioren van Steevast. „Overdag werkt iedereen, dus is dat geen optie.” De lopende competities zijn door de Nevobo geschrapt. „Er waren ook nog maar een paar wedstrijden gespeeld. Dat betekent geen degradaties en promoties. Als het straks beter gaat met het coronavirus kunnen we mogelijk nog wat onderlinge wedstrijden spelen. Meer zit er dit seizoen helaas niet in.”

Elkaar een beetje helpen

„We moeten elkaar in deze moeilijke tijd een beetje helpen”, zegt clubman Peter van der Terp van Noveas. „Er zijn ook wel scholen die gebruik maken van ons complex, geen probleem.” De korfballers trainen zelf nog wekelijks, ondanks dat het KNKV de zaalcompetities voor jeugd en de lagere senioren niveaus heeft afgeblazen. „Zeker voor kinderen is het vreselijk belangrijk dat ze wekelijks kunnen sporten bij de club. Er is verder helemaal niks, en ze moeten hun energie kwijt. Zo’n negentig procent van de jeugd slaat ook geen training over. Blij dat ze iets kunnen doen.”

Voorlopig is er voor gekozen om op zaterdag te trainen. „Dat kan prima want wedstrijden zijn er niet meer. Het gaat er vooral om in beweging te blijven. Hoeft ‘s avonds de verlichting ook niet aan. Nou gaat het ons niet zo zeer om het stroomverbruik hoor, maar het kan prima overdag. Op termijn is ons streven om weer op dinsdag en vrijdagavond te trainen.” De trainingen op zaterdagochtend zijn voor de jongste jeugd van de club tot en met de A junioren. „Zeg maar tot en met zeventien jaar. Onze drie seniorenteams mogen op zaterdag vanaf het middaguur trainen. Dat moet met tweetallen. En dat betekent dat je met je maatje gooi en schietoefeningen op de korf kunt doen. Oefeningen onder druk zijn fijner, maar ja dat mag nu niet. Daarnaast is voor iedereen zo’n uurtje trainen op de club gezellig en goed om het contact met Noveas te behouden.”