TT van Basse is terug in volle glorie

Een sfeervolle impressie van de TT van Basse 2022. Sieb van der Laan

Zowel het publiek als de organisatie kijkt terug op een zeer geslaagde 26ste editie van de TT van Basse. Een vol startveld, toeschouwers rijen dik in het land en het weer dat uitstekend meewerkte.

Dat Basse geliefd is bij de coureurs bleek wel uit het aantal inschrijvingen, want in alle klassen stond een vol deelnemersveld aan de start. Ruim het dubbele van het aantal inschrijvingen voor de demo-race, die een week eerder had plaatsvonden. Het rennerskwartier puilde dan ook uit. De coureurs waren blij weer in Basse te zijn en het traditionele weerzien op de feestavond in ’t Buurthuus vrijdag was ouderwets gezellig. Maar wel allemaal op tijd naar bed, want de keuring was vroeg op zaterdagochtend en dan moest iedereen er weer fris bij staan.

Jeffrey Buis

„Oké, jij wint eenvoudig vandaag”, was de opmerking richting de Kawasaki Supersport 300-motor van Jeffrey Buis. Een vreemde eend in de bijt tussen alles klassiekers, maar ook voor de openingsceremonie moeten alle machines worden gekeurd. En dus ook de motor waarmee de jonge coureur uit Steenwijkerwold in 2020 wereldkampioen werd.

Na de vlekkeloos verlopen trainingen was het aan Jeffrey om de middagmanches te openen. Hij werd hierbij vergezeld door een set zijspannen „die vrijwilligers van TT Basse laat proeven aan de racesensatie van ‘de vliegende tapijten’ van de racesport”, aldus speaker Cor Wiersma. Bij de middagmanches stroomden de toeschouwers in groten getale binnen en zij konden genieten van de vele klassiekers die flink de sporen kregen op het asfalt van Basse. „Het gevoel blijft dubbel”, aldus een van de toeschouwers. Zelf was hij eigenaar van meerdere klassiekers „maar die blijven mooi binnen en waag ik niet aan de race, hoe mooi ook.” De coureurs zelf dachten er duidelijk anders over en zij gaven op deze wijze een prachtig beeld van hoe motorracen er in de jaren zestig en zeventig aan toeging op de vele stratencircuits die Nederland toen rijk was. Hier zijn ze voor gemaakt, is de gezamenlijke visie van de coureurs.

Highsider

Dat er zelfs bij een demo-race nog wel het risico bestaat van een flinke crash bleek in de laatste manche van de 350 cc-klasse. Een coureur moest een klein uitstapje in de berm bekopen met een highsider die hem in het maïsveld deed belanden. Hij moest worden afgevoerd naar het ziekenhuis, maar was goed aanspreekbaar en maakte het naar omstandigheden goed. De 350 cc-klasse werd daarmee de afsluiter van de racedag, omdat de geneutraliseerde tweede manche een herstart kreeg.

Bij de afsluitende prijsuitreiking was er, naast de erkenning voor de coureurs die het meest regelmatig hun ronden hadden gereden, vooral aandacht voor de aftredende TT-commissie. Met een bloemetje en een aandenken werden zij bedankt voor 26 edities van de TT van Basse. Extra aandacht was er ook voor aftredend commissielid en oud-supersponsor Henk Pereboom en voor oud-hoofdsponsor Tjitte ten Kate. Met de reeds benoemde nieuwe commissie en het enthousiasme van rijders en publiek, na jaren van afwezigheid, kan Basse vol vertrouwen uitkijken naar de 27ste editie van de TT in het dorp.

Nieuws

menu