Voorzitter Taco Homan met ingekleurde tekeningen hoe het tennispark er in de toekomst uit zou kunnen zien.

Tennispark LTC Steenwijk gaat komende jaren op de schop: 'Leden mogen straks kiezen uit drie scenario's'

Voorzitter Taco Homan met ingekleurde tekeningen hoe het tennispark er in de toekomst uit zou kunnen zien. Foto: Sieb van der Laan

Lekker druk op de tennisbanen, op maandagavond. LTC Steenwijk is een club in de groei. Alleen het tennispark is op een aantal punten stevig gedateerd, en daar moet verandering in komen. De club viert over twee jaar het eeuwfeest. Een mooi moment om aan de slag te gaan met een stevige upgrade.

„We zijn al een jaar of drie in gesprek. Onder meer met de gemeente die prima meedenkt”, zo merkt voorzitter Taco Homan op. Hij vertelt waar de pijnpunten van het huidige complex zitten. „Drie kunstgrasbanen staan op de nominatie afgekeurd te worden. Die hebben we al eens opgelapt met nieuwe stukken bij de baseline. Normaal gesproken is de levensuur van een baan tussen de tien en vijftien jaar. Deze zijn al over de twintig jaar. Ja dan is het echt wel klaar.” Er zijn ook drie grasbanen die er ongeveer twaalf jaar liggen. „Die kunnen theoretisch nog een paar jaar mee. Opknappen nu zou beter zijn.”

Er liggen verder drie gravelbanen. Nou drie, eigenlijk twee. „Eén is afgekeurd, omdat de uitloop te kort is. Die twee gravelbanen zijn misschien nog wel de beste van de in totaal acht.” Al heeft spelen op gravel ook een groot nadeel. „Daar kun je alleen in de zomer op tennissen. In de wintermaanden zijn ze onbespeelbaar.” Ook de kantine, douches en kleedkamers zijn aan vervanging toe, evenals de keuken van het clubhuis. „We willen straks inzetten op duurzaam bouwen. Het sanitair is zo’n dertig jaar oud, ja dat mag er echt wel uit.”

‘Geen verhuizing’

Club en gemeente speelden een tijdje met de gedachte om de tennisclub te laten verhuizen naar de Groene Long. Er lag een plan voor herinrichting van dat sportpark, maar dat ging van tafel. „Op zich was een verhuizing voor ons niet zo raar geweest. Want uit een inventarisatie bleek dat zeventig procent van onze leden in hartje Steenwijk woont. Zeker bij onze jeugd proef ik weleens een barrière dat ze naar Tuk moeten.” Zoals gezegd is het verhuisplan uit beeld. Dat kwam onder meer doordat voetbalclubs Olde Veste en Vv Steenwijk elkaar niet vonden in een fusie. „In het plan Groene Long was de ruimte voor ons ook beperkt geworden. Hier hebben we in totaal 9000 vierkante meter. En alles is van onszelf.”

Tennissen kon in coronatijd gewoon doorgaan. „Anderhalve meter afstand houden is in deze tak van sport geen probleem. Ook bij het dubbelspel kan dat prima.” LTC Steenwijk wil in het nieuwe sportpark ook twee of drie banen aan laten liggen voor Padel. Dat is een racket en balsport voor twee spelers of voor paren, waarbij een bal, gelijkend op een tennisbal, met een racket over een net gespeeld dient te worden. Het is een mix van tennis en squash. „En dat is heel populair. Driekwart van de clubs die aan Padel doen, zien enorme ledengroei. Wij zijn in coronatijd gegroeid naar 380 leden en verwachten met Padel nog meer leden.”

‘Kosten zijn nu erg hoog’

Door corona liggen de bouwkosten nu tien tot vijftien procent hoger dan daarvoor. „Bouwmaterialen zijn duurder geworden, en er is een enorme vraag naar klussers”, zo is een paar keer hoorbaar. De totale aanpak kan in fasen”, zegt Homan. De leden kunnen kiezen uit drie scenario’s. „In het eerste plan verandert er niet zoveel in de opzet van het park. In plan 2 is er ruimte voor drie padelbanen, en in plan drie komt er ook nog een soort Centre Court en wordt het clubhuis een stuk kleiner.”

Veel leden gaven maandagavond aan vooral plan drie te omarmen. Er zijn nog inloopavonden op dinsdag 15 juni, en woensdag 23 juni. „Daarna hakken we tijdens een algemene ledenvergadering de knoop door.” Het gekozen plan gaat vervolgens de aanbesteding in. „Uiteraard gaat dit megaduur worden, een bedrag noemen zou ik nu niet durven. De gemeente doet mee in het plan, en we schrijven fondsen aan. Door zelfwerkzaamheid hopen we de kosten te drukken.”