Thijmen van der Velde uit Steenwijk is teammanager en grensrechter bij de jeugd van SC Heerenveen: 'Vlaggen vind ikzelf een stuk leuker dan fluiten'

Aan de muur bij de voordeur hangt een fraai lampje met het opschrift BVB’09. Want Borussia Dortmund is naast SC Heerenveen zijn grote voetballiefde. En zelf voetballen mag Thijmen van der Velde ook graag doen. „Bij Vv Steenwijk in de JO19. Of ik veel wedstrijden mee kan doen dit seizoen is afwachten. Want ik ben begonnen aan een mooi avontuur”, zo klinkt het serieus uit de mond van de 17-jarige. „Sinds kort ben ik teammanager en grensrechter bij de JO15 van SC Heerenveen.”

Steenwijker Thijmen van der Velde (17) in het pompeblêden shirt van SC Heerenveen.

Steenwijker Thijmen van der Velde (17) in het pompeblêden shirt van SC Heerenveen. Foto: Sieb van der Laan

„Volgend jaar maart word ik achttien”, zo vervolgt Thijmen. „Zelf voetballen is nog best leuk. Vorig seizoen heb ik in de verdediging gespeeld. Nou ja, er waren maar een paar wedstrijden. Dit seizoen is het de bedoeling dat ik voorin ga voetballen. Dat heb ik al eerder gedaan en een paar keer zeer fraai gescoord. Bij thuiswedstrijden kan ik waarschijnlijk wel meedoen. Uit wordt lastig op zaterdagen waarop ik met Heerenveen op pad ben.”

Roemruchte clubs

Thijmen heeft er zichtbaar zin in. „Straks komen we ook bij Ajax, Feyenoord en PSV. Ook voetballen we tegen Twente, en niet te vergeten Cambuur. En verder helemaal naar RKC Waalwijk. We gaan naar plaatsen waar je anders niet zo snel zou komen.” Bij Steenwijk kwam de jeugdige Van der Velde via Arjan Vroklage in contact met fluit en vlag. „Ik had al een keer de JO8 gefloten. Arjan zag dat, vond het best goed en vroeg of ik misschien de scheidsrechters-cursus bij de vereniging wilde doen. Leek me leuk. Er waren twintig cursisten, ook van Olde Veste. Ik was de op één na jongste.”

Thijmen moest ook een soort van zelfreflectieverslag schrijven na het fluiten van een jeugdwedstrijd. „Je moest zelf beschrijven wat je ervan vond.” De tiener heeft er in twee door corona geplaagde seizoenen zo’n tien tot vijftien wedstrijden opzitten. „Ik heb ook nog een wedstrijd bij Cambuur gefloten.” Daarbij is hij tot de conclusie gekomen dat vlaggen leuker is dan fluiten. „Als je scheidsrechter bent gebeuren er soms ook dingen achter je rug. Die zie je dan niet. Bij vlaggen heb je een veel beter overzicht.” En als scheidsrechter doe je het in de ogen van publiek en spelers niet zo gauw goed. „Maar daar kan ik wel tegen. Een beslissing herzien doe ik nooit, dat is een degradatie van jezelf. Geloofwaardigheid is voor een arbiter heel belangrijk.” En dan heb je nog ouders langs de lijn? „Bij een toernooi van Olde Veste heb ik een keer een wedstrijd even stilgelegd. Stond een vader op een paar meter afstand heel hard te schreeuwen naar zijn zoontje. Dat wil ik niet. Ouders zijn toeschouwers, wat op het veld allemaal wel en niet kan moet de scheidsrechter bepalen.”

Scout van de KNVB

En toen kwam scout Omar van de KNVB. „Die benaderde mij en bracht me in contact met SC Heerenveen. Van clubman Eric Boersma kreeg ik een formulier, dat heb ik ingevuld en van een handtekening voorzien. En toen was de zaak rond.” Het gaat zoals gebruikelijk in het voetbal eerst om een overeenkomst voor een jaar. „Emiel is trainer van het team. Hij is lekker fanatiek, dat mag ik wel. Ik had bij Steenwijk vroeger Martijn de Vries als trainer. Ook heerlijk fanatiek hoor.” Heerenveen is een leuke gezellige club. „Het wordt sowieso voor mij een mooie ervaring.”

Met zijn ouders Kor en Elisabeth en zusje Carmen komt Thijmen regelmatig in het Abe Lenstrastadion. „Mijn moeder heeft een jaar of zes geleden kaartjes voor een wedstrijd van Heerenveen gewonnen bij een pop-quiz van de Bieb. We zijn toen geweest, vonden het leuk en zijn sindsdien vaker gegaan. Ja we zijn echte fans van Heerenveen geworden.” En dan is er nog de liefde voor Borussia Dortmund. „Er was destijds in groep zeven van de basisschool veel discussie. Daar vond iedereen dat je fan moest zijn van een Nederlandse club. Nou ja, waarom? Ik zag op internet een filmpje van een YouTuber die fan was van Dortmund. Nou dat vond ik ook leuk. We hebben het stadion al een keer bezocht.” En daar werd onder meer het al genoemde lampje en ook nog een geel-zwart trainingspak van de club gekocht. „Ik volg de club altijd op tv. Ook al in het pechjaar 2013. Verloren we de finale van de Champions League, en ook nog van Bayern München. Niet leuk. De winnende goal was van Arjen Robben. Nou ja, die gun je dat wel. Een goede speler”, zo klinkt het mild.

„Hoe dan ook, als Nederlandse jongen hoef je niet voor een Nederlandse club te zijn. Al ben ik natuurlijk ook fan van Heerenveen.” Ook maatschappelijk is het leven van de tiener volop in beweging. „Ik ga een opleiding handhaving, toezicht en veiligheid doen. Mijn doel is de politieschool, dat heb ik altijd gewild. Helaas ben ik daar nog wat te jong voor. Lekker buiten werken vind ik heerlijk. Ja ik ben een echt buitenmens, de hele dag achter een bureau hangen is niet mijn ding.”