Tijd begint te dringen voor Voetbalclub Blankenham: 'Voetbaltrainers vierde en vijfde klasse is schaars goed'

Nee, in paniek zijn ze niet gauw daar aan de dijk. Maar zo half juli begint de tijd wel te dringen. Voetbalclub Blankenham zit nog steeds zonder trainer. „We hebben het wel vaker moeilijk gehad bij de zoektocht naar een trainer. Altijd is het nog goed gekomen. Ja, daar gaan we ook nu nog steeds vanuit”, klinkt het positief uit de mond van Patrick de Vries.

Voetbalclub Blankenham zit nog steeds zonder trainer.

Voetbalclub Blankenham zit nog steeds zonder trainer. Foto: Wilbert Bijzitter

De Vries is speler en penningmeester van de club. Meer clubs in de vierde en vijfde klasse hebben het regelmatig lastig om een trainer te vinden, vertelt hij. „Op voetbalsites zie je veel vacatures staan met de kreet ‘trainer gezocht’. Zeker in deze periode van het jaar. Ja, ik durf best te zeggen dat voetbaltrainers schaars zijn.”

Vorig seizoen had Blankenham, dat uitkomt in de zondag vijfde klasse, zelfs twee trainers. „Simo Jongsma en Layo Regterschot. Die zijn bij ons wel vaker trainer geweest. Tussendoor hebben we ook Roy de Boer nog gehad. Die ging weg en toen zijn Layo en Simo er weer ingestapt.” Maar de twee haken nu toch echt af. „Simo zijn papieren liepen af, en hij gaf al vroeg aan niet de intentie te hebben om door te gaan.”

Kandidaten

Er zijn wel gesprekken geweest met andere kandidaten. „Niet iedereen loopt warm voor vierde of vijfde klasse. En sommigen stellen ook financiële eisen die voor ons te hoog gegrepen zijn. Dat is ook een reden waarom we er met een kandidaat niet uitgekomen zijn.” De competitie begint eind september. „Daarvoor is het wel onze bedoeling om ook aan het bekertoernooi mee te doen. Nuttige oefenpotjes, en ook een mooie test voor bijvoorbeeld onze defensie. Het doel is om ergens eind augustus met de trainingen te beginnen.”

En dan moet die trainer er toch wel zijn? „Of we moeten dispensatie aanvragen bij de KNVB. Het komt bij ons altijd goed. Het ene jaar moeten we er wel meer moeite voor doen dan het andere jaar. Nu moeten we dus heel veel moeite doen”, zo houdt de Vries de moed er maar in.

‘Niet naar zaterdag’

Veel zondagclubs stappen de laatste jaren over van zondag naar zaterdagvoetbal. Dat is niet echt een voornemen in het dijkdorp. „We hebben het daar weleens gekscherend over gehad. De mensen uit deze streek werken echter graag op zaterdag. Daarna ‘s avonds even de kroeg in en op zondag voetballen.” De club heeft voor het komende seizoen voor zijn twee seniorenelftallen voldoende spelers. „We waren ook niet zo gek begonnen vorig jaar, maar het seizoen was vrij kort door corona. Dit jaar speelt het eerste met dezelfde selectie.”

Voor het tweede elftal zijn er ook positieve berichten. Die hebben er zelfs twee of drie spelers bij gekregen. Spelers zijn de club trouw. „In coronatijd is iedereen gebleven en is de hoop groot dat we snel weer mogen voetballen”, vertelt De Vries.

Kandidaten voor het trainerschap bij voetbalvereniging Blankenham mogen telefonisch contact opnemen met de penningmeester via (06) 5384 1337.