Veertigste editie Kolkloop moet opnieuw jaar geduld hebben: 'Anderhalve meter afstand publiek is onwerkbaar'

„Jammer”, zo is de eerste reactie van Henri Winter. Want voor het tweede jaar op rij gaat de stekker uit de Kolkloop. Die staat per traditie voor de eerste zaterdag van augustus op de sportieve rol. Dat was in dit kalenderjaar 7 augustus geweest. „We organiseren de loop samen met Start’78 uit Steenwijk, maar die kan onze klassieker rond de havenkolk afmelden bij de KNAU”, zo vervolgt de medeorganisator.

Een sierlijk lint van lopers langs de havenkolk van Blokzijl. Ook dit jaar zal daar geen sprake van zijn. De organisatie richt het vizier nu op volgend jaar.

Een sierlijk lint van lopers langs de havenkolk van Blokzijl. Ook dit jaar zal daar geen sprake van zijn. De organisatie richt het vizier nu op volgend jaar. Foto: Sieb van der Laan

Winter zit al sinds jaar en dag samen met Joop Slagter en Joop Prins in de organisatie van de bekende loop, die onder auspiciën van de voetbalclub in het voormalige Zuiderzeestadje wordt gehouden. „Dat het niet doorgaat heeft alles te maken met de anderhalve meter afstand voor het publiek langs de kant. Dat is in de praktijk niet uitvoerbaar, dus kan het niet”, zo klinkt het nuchter. Henri geeft de kreet ‘jammer’ nog wat meer handen en voeten. „De ringrijderij, zomerbraderie en Kolkloop, zijn evenementen die van waarde zijn in deze periode van het jaar voor Blokzijl. En dan is het bijzonder spijtig dat hardlopen rond de kolk vol publiek niet kan.”

De fraaie loopklassieker is de laatste jaren nog goed voor zo tussen de 150 en 200 deelnemers. Niet doorgaan betekent ook dat de veertigste keer, oftewel jubileumeditie, niet eerder kan worden gehouden dan op zaterdag 6 augustus 2022.

Lopers blijven niet hangen

„Jubileumeditie? Ja, dat klopt wel. Mensen verwachten dan ook vaak dat je als organisatie wat extra’s gaat doen. Of wij dat ook doen volgend jaar weet ik niet. Kijk, in een voetbalkantine blijven mensen vaak hangen. Dan kun je bij een feestelijk hoogtepunt denken aan livemuziek. Atleten zijn heel andere mensen. Die gaan na het lopen, douchen en aankleden, een eventuele prijs in ontvangst nemen en dan op huis aan. Daar hoef je geen muziek voor te laten spelen.”

Na de verruiming van de coronaregels had de organisatie bij een ‘go’ nog een week of zes gehad. „Dat hadden we wel gered. Ik werk al zo lang samen met Prins en Slagter dat we het op de automatische piloot ook kunnen hoor. En we hebben zoveel trouwe sponsors, die laten ons niet vallen. Nee, de reden is zoals gezegd de anderhalve meter afstand bíj het publiek. Dat is geen doen. Daarom doen we het ook niet.” Het evenement wordt jaarlijks mogelijk gemaakt door zo’n veertig geldschieters uit Blokzijl en omgeving.

‘Meer helpende handen’

Dat de drie al jaren samenwerken in de organisatie heeft alles te maken met de gezellige onderlinge sfeer. „We kunnen het echt heel goed met elkaar vinden, anders waren we al lang gestopt. En dan nuttigen we ook een hapje en een drankje, gezelligheid dat is waar het bij ons om draait.” Winter spreekt wel met een grijns van vergrijzing. „Nou ja ik ben al 57, en Slagter en Prins zijn de zestig al gepasseerd. Een paar jaar door kan ik nog wel, de anderen mogelijk ook. Toch hebben we wel binnen de voetbalclub aangekaart dat we meer helpende handen nodig zijn.” En dan heeft Winter het vooral over de opbouw van het parcours. „Een traditie is dat. Op vrijdagavond begint de opbouw, en afbraak is zo’n 24 uur later. Dan gaan we met de tractor met aanhanger rond, om eerst hekken uit te laden en een dag later weer op te halen. Tja, dat is een ritueel.”

Henri hoopt dat de club er wel werk van maakt dat er meer hulp komt. „Want anders loop je kans dat met de Kolkloop hetzelfde gaat gebeuren als destijds met de Punterloop in Giethoorn. Die was plotseling verdwenen. Dat moet ons hier niet overkomen. Zou heel treurig zijn. Het wordt echt tijd om opvolgers voor ons klaar te stomen.” En de sfeer is ook leuk. „De laatste jaren met Egbert Vink als speaker. Die komt zelf uit de atletiek, en kent dus bijna al die mensen. Daar wordt het een stuk leuker van.” Erik Negerman en voormalig plaatsgenoot Klaas Lok wonnen meerdere keren in de havenkolk van Blokzijl. En in 2001 stond er plotseling een Keniaan aan de start. „Michael Mbogo. Ja, die won ook. Wat kon die vent lopen.” Hopen op betere tijden in Blokzijl? „Absoluut. Nu niet, maar we gaan voor volgend jaar.”