Vierdedivisionist d’Olde Veste’54 verslaat Swift in een heroïsch gevecht

Tom Kisjes (rechts) verschalkte de goalie van Swift met een prachtige lob. Deze 3-2 was tevens de winnende treffer. Foto: Wilbert Bijzitter

Een heerlijke pot voetbal, zaterdagmiddag tussen d’Olde Veste ’54 en het Amsterdamse Swift. Soms sloegen de stoppen even door en waren er in het veld wat opstootjes. Arbiter Richard Groenewegen uit Delfzijl was echter niet kwistig met kaarten, zodat iedere speler het einde haalde. En de Steenwijkers boekten met 3-2 een belangrijke zege in de strijd tegen degradatie. De blauw-gelen staan nu dertiende op de ranglijst van de 4de divisie B.

De thuisploeg beleefde een droomstart. Nadat Swift een aardige mogelijkheid had laten liggen, was de eerste kans aan de andere kant wél raak. Tom Kisjes bediende Jeffrey Dijkstra, die de bal met een fraaie krul binnenschoot: 1-0. Maikel Toeter en Davy Kuurman verzuimden vervolgens de magere marge te verdubbelen. Dure missers, want na een halfuurtje stond het plotseling weer gelijk. Carlos Groen strafte balverlies van Patrick de Vente genadeloos af en keeper Smit was kansloos: 1-1. Na deze goal kantelde de wedstrijd en nam het fysiek sterke Swift het initiatief. Tot de pauze kwam in de tussenstand echter geen verandering meer.

Offensiefje

In de tweede helft begon Swift met een offensiefje en dat leverde meteen ook een paar goede kansen op. Doelman Youri Smit bleek echter een puike vervanger van Tom Holleboom (vakantie). Vervolgens kreeg ook d’Olde Veste weer kansen. Davy Kuurman liet in kansrijke positie de bal van z’n borst springen. Na 65 minuten was het echter wél raak. Hessel Eikelboom stond aan de basis van deze 2-1 en zag Niels ten Veen met een schuiver scoren.

Swift moest hierdoor nog meer de aanval kiezen en deed dat ook. Zo’n twintig minuten voor tijd deed zich een opmerkelijk moment voor. Een speler van Swift werd in ‘de zestien’ van de Steenwijkers aan z’n arm getrokken en Bas Buimer mocht aanleggen vanaf elf meter. Doelman Youri Smit pakte de bal knap, maar toen ging de vlag van de neutrale assistent-scheidsrechter omhoog. Smit zou niet op de doellijn hebben gestaan en daarom moest de penalty worden overgenomen. Buimer zag ook in tweede instantie zijn strafschop gestopt door Smit. En jawel: nogmaals ging de vlag omhoog. Voor de tweede keer moest de strafschop worden overgenomen. Deze keer ging Fidel Yilmaz achter de bal staan en hij faalde niet: 2-2.

Stevig

Het slotkwartier was alles behalve saai. Arbiter Groenewegen had er z’n handen vol aan, want het ging er stevig aan toe. De thuisploeg liet zich echter niet provoceren en hield het hoofd koel. Met nog een minuut of tien op de klok was het d’Olde Veste dat voor de derde keer deze middag op voorsprong kwam. Via een knappe aanval kreeg Tom Kisjes de bal voor z’n voeten en hij verschalkte de Amsterdamse goalie met een prachtige lob: 3-2. In de ultieme slotfase was het voor de Steenwijkers nog even billenknijpen, want de arbiter telde zeven minuten bij. Een schot van Raj van Pareren was een prooi voor doelman Smit. Het drietonig eindsignaal dat volgde, klonk de thuisploeg als muziek in de oren.

Nieuws

menu