Voorzitter Ruud van der Laan van 90-jarige Havelter Tennis Club (HTC): 'We gaan een leuk jubileumjaar meemaken'

Penningmeester Frans Hiemstra (links) en voorzitter Ruud van der Laan hebben heel veel zin in de jubileumactiviteiten van HTC. Foto: Frens Jansen

Het is deze maand precies 90 jaar geleden dat de Havelter Tennis Club (HTC) is opgericht. Daarom worden er dit jaar verschillende activiteiten gehouden, allemaal in een jubileumsfeer. De eerste activiteit - het HTC-verjaardagsfeest - staat voor woensdag 11 mei op het programma.

De vereniging werd ooit opgericht door mevrouw A. Waterbolk–van Dalsum. Achter het gemeentehuis in Havelte had burgemeester Eggink een grasbaan laten aanleggen en de nieuwe vereniging, die de naam ‘Doe je best’ kreeg, mocht hiervan gebruikmaken. Een jaar of 10 later werd het gras vervangen door beton en dat leidde er mede toe dat de kleine vereniging van een stuk of 20 leden uitgroeide tot circa 70 leden. Dat werden er zelfs rond de 100 toen in de jaren zeventig van de vorige eeuw een plaatselijke ledenwerfactie werd gehouden.

Nieuw tennispark

Die actie vormde tevens het startsein voor de aanleg van een nieuw tennispark op de huidige plek. Er was ruimte voor vier gravelbanen en een kunstgrasbaan. Niet alleen het tennispark was nieuw, maar ook de naam. De vereniging ging vanaf dat moment als Havelter Tennis Club door het leven. Door het nieuwe tennispark groeide het aantal leden naar ongeveer 300.

De laatste verandering dateert uit het jaar 2011. In dat jaar werden de gravelbanen vervangen door all-weather-banen. Het grote voordeel hiervan was dat bij HTC het gehele jaar door kan worden getennist. Doordat er later ook nog een energiezuinige lichtmastinstallatie werd gerealiseerd, kan dat dus tot ’s avonds laat.

Volgens voorzitter Ruud van der Laan heeft de vereniging in de twee jaar dat corona het leven voor een deel bepaalde niet stilgezeten. „Vorig jaar zijn een terrasoverkapping en een materiaalgebouw gerealiseerd. Bovendien hebben we zonnepanelen op ons gebouw geplaatst. Het mooie is dat alle werkzaamheden door de leden zijn verricht. Wij hebben trouwens niet buitensporig veel last gehad van de coronamaatregelen. In vergelijking met andere sporten zoals voetbal kon er bij ons meer doordat we in tweetallen konden tennissen.”

Logo

Voorzitter Van der Laan meldt dat - in het kader van de feestelijkheden rond het 90-jarig bestaan - het logo van HTC is aangepast: „We hebben naar het oudst bekende logo van de vereniging gezocht en dat is op een vlag gezet, die op 11 mei in top wordt gehesen. Dat wordt gedaan door Boet Zijlstra. Hij is een negentigplusser en hij hoopt dit jaar ook zélf weer op de baan te staan voor een potje tennis.”

Een andere activiteit die op het jubileumprogramma staat is die op 1 juli: de 90 jaar Zomerspecial. Met aardbeien en slagroom, geheel in de traditie van Wimbledon, het jaarlijkse tennisevenement in Londen. Daarna volgt op 9 september het grote jubileumfeest, met natuurlijk veel tennis en daarnaast een muzikale omlijsting. Dit bijzondere jaar wordt bij HTC afgesloten met een mooi Winterkoninkje-evenement. „Bij een paar activiteiten hopen we dat de deelnemers zo veel mogelijk in tenniskledij uit vroeger jaren op de tennisbaan staan. Wij als bestuur denken dat dit voor veel extra sfeer zorgt bij ons jubileum”, zegt Van der Laan.

Padelbanen

Tot slot wil de voorzitter nog wel iets kwijt over de mogelijke komst van padelbanen bij HTC. „Padeltennis is de laatste tijd enorm populair aan het worden. Bij diverse tennisverenigingen zijn er al banen aangelegd en het gevolg ervan is dat het ledental enorm stijgt. Natuurlijk willen wij als HTC ook dit onderdeel graag aan onze vereniging toevoegen. Zover is het nog niet. Er komt eerst een onderzoek naar het gevolg van de aanleg van deze banen. Dat gaat dan vooral om de eventuele geluidshinder die dit voor de omgeving oplevert. Wij zitten met ons park vrij dicht op de bebouwde kom en het laatste dat we willen, is dat de bewoners overlast hebben van zo’n uitbreiding. Na uitkomst van het onderzoek wordt besloten of we verder gaan met de plannen voor de realisatie van padelbanen. Maar nu gaan we eerst stilstaan bij de verschillende feestelijkheden die gepland zijn. Ik denk dat we een leuk jubileumjaar gaan meemaken”, aldus Ruud van der Laan.

Nieuws

menu