Willemsoorders juichen zondag voor Oranje in Boedapest: 'We zijn erbij in de Ferenc Puskás Arena'

Marcel Kuiper staat achter de barbecue vlees te grillen. Frisdrank en pilsjes gaan van hand tot hand. En de stemming is opperbest. Niet zo raar, want de in Oranje uitgedoste vrienden zien dat Oranje Noord-Macedonië met 3-0 van de mat tikt. De oranje zon staat hoog aan de hemel, en voor Marc Bos, Alberto Schipper, Marcel Kuiper en Martijn Plat staat er nog wat moois op de rol. „We gaan naar Boedapest.”

De vriendengroep en aanhang ziet in de tuin bij Alberto Schipper Nederland met 3-0 winnen van Noord Macedonië.

De vriendengroep en aanhang ziet in de tuin bij Alberto Schipper Nederland met 3-0 winnen van Noord Macedonië. Foto: Sieb van der Laan

Daar speelt Nederland zondagavond tegen Tsjechië. „We hadden vorig jaar kaartjes via de KNVB , toen het EK werd uitgesteld. Geld terug was een mogelijkheid, wachten ook. Dat laatste deden we. En zo kregen we nu de kans om met voorrang kaarten te bestellen voor de wedstrijd van komende zondag in Boedapest”, vertelt Kuiper. Daar, in de Ferenc Puskás Arena, worden zo’n tienduizend Nederlanders verwacht.

Het geduld van Marc Bos werd bij het online bestellen van de kaartjes wel danig op de proef gesteld. „Want de site van de KNVB was overbelast. Enorm veel animo. Ja, dat zat er wel in natuurlijk.” Het geduld werd, gelukkig voor de Willemsoorders, beloond. „Want we hebben vier kaarten.”

‘Hotelletje snel geregeld’

Nadat de buit binnen was, bleek een hotelletje regelen geen probleem. „In vijf minuten was het klaar. We zitten in een hotel uit 1860, met een schitterend uitzicht op de Donau. Er zit ook een Romeins bad bij. Waarschijnlijk praten we hier over twintig jaar nog over, nou dat is ook de bedoeling”, zo merkt Schipper op. Plat zegt dat ze onderweg ook moeten genieten. „Een grote schnitzel eten in Duitsland hoort daarbij.”

Woensdag hebben ze een PCR-test gehad. „Vrijdagochtend om vier uur vertrekken we met de auto van Marcel. Het is 1325 kilometer rijden naar Hongarije, ons hotel is op anderhalve kilometer van het stadion en de Oranje Fanzone is daar ook vlakbij. Gezamenlijk met alle supporters naar het stadion lopen wordt ook een mooi avontuur. We hopen in de Fanzone ook één en ander op een groot scherm te kunnen zien van de Grand Prix van Oostenrijk. Want we zijn groot fan van Max Verstappen. Ook dat willen we niet missen.”

Boedapest of Londen

Over de kansen voor Oranje? „We kunnen van iedereen winnen, maar ook verliezen”, zo klinkt het in koor. De kwartfinale tegen Wales of Denemarken is in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan. „Daar gaan we niet naartoe, maar mocht Oranje de halve of zelfs de finale halen dan is die opnieuw in Boedapest of Londen. Nou, dan willen we nog wel een keer.”