Zwemmers uit Steenwijk weren zich kranig op NJK Eindhoven. Vier clubrecords uit de boeken gezwommen

Karlijn Dijkshoorn en Jaydey Schonewille in het zwembad van Eindhoven. Steenwijk’34

Een mooie uitdaging voor Karlijn Dijkshoorn en Jaydey Schonewille van zwem en poloclub Steenwijk’34. Ze namen in Eindhoven deel aan het Nederlands Junioren Kampioenschap, kortweg NJK genoemd. Karlijn kwam uit bij junioren 4 en Jaydey mocht de strijd aan bij junioren 3. Dat betekende dat ze onder leiding van coach Manuela Dekkinga mochten uitkomen op alle nummers waarvoor ze een limiet hadden gezwommen.

Jaydey had nogal wat limieten gezwommen en derhalve een druk programma voor hem. Karlijn mocht debuteren op de 50 meter vrijeslag. De 400 meter wisselslag is een pittig nummer, waarbij je alle vier afstanden goed moet beheersen. Jaydey liet een paar weken geleden zien dat hij op dit onderdeel veel in zijn mars heeft, door zijn beste tijd zestien seconden aan te scherpen. Dat lukte deze keer niet, al was de tijd van 5.05.71 niet verkeerd. De 100 vrij leverde een tijd van 57.03 op. Dat lag een paar tiende boven zijn persoonlijke record.

Clubrecord op rugslag

Op de 100 meter rugslag wist Jaydey te verrassen met een hele stabiele, snelle race. Met een tijd van 1.05.00 scherpte hij zijn eigen clubrecord aan. Dat had hij een week eerder gezwommen. Een nieuw persoonlijk record bleek er op de 200 meter schoolslag niet in te zitten. De tijd stopte op 2.43.42. De 50 meter vrij gold als een opwarmer voor de 200 wissel. Met een tijd van 36.35 zwom Jaydey slechts 0.04 seconden boven zijn beste tijd. Op de 200 meter wisselslag zwom Jaydey wel een ruime seconde van zijn persoonlijke record af. Ook een aanscherping van zijn eigen clubrecord van 2.24.00 naar 2.22.97. Ook op 100 school mocht de Steenwijker het water in. En daarop klokte hij 1.13.63.

Karlijn Dijkshoorn was in aanloop naar het kampioenschap niet fit, maar deed wel mee aan de 50 vrij. Ze opende goed in 13.99 seconden. Tijdens de tweede baan moest ze toch iets inleveren. Ondanks de niet optimale voorbereiding kwam er toch een mooie tijd van 29.31 op de klokken.

Uitglijder

Jaydey keek dit kampioenschap vooral uit naar de 200 meter vrijeslag. Hij opende supersnel met een tijd van 58.89. Lettend op de techniek kon hij de snelheid goed vasthouden. Hij tikte aan na 2.02.80, wat ruim drie seconden verbetering was van zijn eigen clubrecord. Daarna volgde nog de 200 rug. Jaydey was wat gespannen en gleed uit op het startplankje. Dat maakte de race meteen spannend, maar hij wist zich gelukkig te herstellen. Daarmee verzilverde hij ook zijn laatste afstand met ruim één seconde verbetering van zijn eigen clubrecord. Oftewel een tijd van 2.20.52.

Er werd ook een klassement bijgehouden voor de beste junioren van Nederland. En dat gebeurde voor diverse slagklassementen. Jaydey vinden we in dat klassement terug op de 11e plaats voor rugslag, 21e op schoolslag, 26e op vrijeslag en 11e op wisselslag.

Nieuws

menu