‘Feel good’ kerst met Cantica Sacra

Cantica Sacra geeft een kerstconcert op 17 december.

Cantica Sacra geeft een kerstconcert op 17 december. Foto Jan Vredenburg

Cantica Sacra maakt zich op voor een ‘ouderwets, feel good’ kerstconcert, vol prachtige Christmas Carols. Op zaterdag 17 december laat het kamerkoor, onder leiding van dirigent Claartje van Dokkum, weer van zich horen in de Grote Kerk van Steenwijk.

Cantica Sacra staat eigenlijk al sinds de oprichting, ruim 40 jaar geleden, bekend om de goedbezochte Christmas Carol concerten in Steenwijk. „Dus het was best raar om de afgelopen twee jaar, vanwege de coronapandemie, verstek te laten gaan. En vorig jaar echt op het allerlaatste moment. Daarom hebben we dit jaar extra veel plezier in ons kerstconcert. Iedereen is er weer aan toe, ik denk ons publiek ook!” aldus Claartje van Dokkum.

In april van dit jaar vierde het koor al haar 40-jarig bestaan met een groots jubileumconcert. Maar 2022 blijkt in meerdere opzichten een gedenkwaardig jaar: Claartje van Dokkum heeft namelijk ook een jubileum te vieren. Zij is 30 jaar dirigent van Cantica Sacra. Na oprichter Dick Idema en later Mar Bruynzeel is Claartje, sinds zij de dirigeerstok overnam in 1992, toch wel het gezicht van Cantica geworden.

„En wat hebben we al veel prachtige projecten gedaan,” memoreert de jubilaris. „Koorreizen naar Duitsland en Engeland, concertseries in Noord-Nederland in samenwerking met Soli Brass Leeuwarden. En natuurlijk steeds op ontdekkingstocht naar nieuwe muziek. Karl Jenkins, Morten Lauridsen, Ola Gjeilo, om maar een paar te noemen. Inmiddels ‘oude bekenden’ voor de vaste bezoekers van onze concerten. Maar toen wij hun muziek voor het eerst programmeerden bleken we best trendsetters te zijn, met een enkele keer een Nederlandse primeur! Onze laatste ontdekkingen zijn denk ik de Amerikaanse componisten Dan Forrest en Elaine Hagenberg. Beide krijgen wereldwijd steeds meer bekendheid en waardering voor hun hoogwaardige en goed in het gehoor liggende muziek. Beide staan ook al op het programma voor het voorjaarsconcert 2023, om alvast even vooruit te blikken. Maar ook in dit kerstconcert zullen ze niet ontbreken, uiteraard naast ‘kaskrakers’ als John Rutter en Bob Chilcott.”

Koor en dirigent zijn nog niet op elkaar uitgekeken. „Steeds nieuwe wegen inslaan op muzikaal gebied en nieuwe uitdagingen zoeken… op die manier houd je het wel dertig jaar vol. Maar nu eerst naar ons langverwachte kerstconcert op 17 december!” besluit Claartje van Dokkum. Onder leiding van dirigent Claartje van Dokkum en in samenwerking met pianist Jan de Roos en violist Inge Muntendam belooft Cantica Sacra weer garant te staan voor een bijzondere muzikale belevenis. Het concert begint om 20.00 uur; de kerk is open vanaf 19.00 uur. Kaarten aan de kerk €17,50 en in de voorverkoop 15 euro bij koorleden, bij Foto Jan Vredenburg Steenwijk aan de Woldpromenade of via de website www.canticasacra.nl

Kinderen t/m 16 jaar gratis toegang.